Batman: The Long Halloween Part Two recensie – Modern Myths

Batman: The Long Halloween Part Two recensie – Onnodige twists in dit vervolg

Met deze Batman: The Long Halloween Part Two recensie ronden we het tweeluik af dat begon met Batman: The Long Halloween Part One. Ook in dit tweede deel krijgt Batman het aan de stok met enkele van zijn klassieke vijanden, terwijl het overkoepelende mysterie van de “Holiday Killer” zich in Gotham afspeelt. Verwacht Scarecrow, Mad Hatter, Poison Ivy en de transformatie van Harvey Dent naar Two-Face. Weet deze avondvullende animatiefilm de ziel van de klassieke comic van Jeph Loeb en Time Sale te vangen, of zorgen de veranderingen voor een verwrongen twist? 

Lees ook Jeroens Batman: The Long Halloween Part One recensie.

Een paar maanden geleden kon je in onze Batman: The Long Halloween Part One recensie lezen hoe de animatieafdeling van Warner Bros de klassieke comic van Jeph Loeb (de Marvel Netflix series) en Tim Sale omgezet hebben naar een tekenfilm met vooral veel actie.

Ook in dit tweede deel gaan de makers op dezelfde voet verder. Liefhebbers van het origineel zullen bijna alle scènes herkennen, aangevuld met extra uitgesmeerde gevechten.

Daarnaast wordt de twist die in deel een geïntroduceerd werd – en niet in de originele comic zat – verder uitgewerkt. Maar er worden ook nog twee nieuwe aanvullingen gedaan, een rond Catwoman (Naya Rivera (Glee)) en een rond Gilda Dent, de vrouw van Harvey (Josh Duhamel (de Utopian in Jupiter’s Legacy)).

Titus Welliver als Falcone in The Long Halloween Part Two

Opnieuw gissen naar de identiteit van Holiday

Deze aanvullingen zorgen helaas voor een wisselend resultaat. Het klopt dat je als kenner van het bronmateriaal opnieuw moet gissen naar de ontknoping van het mysterie rond de Holiday Killer. Maar er is nu ook weer niet zoveel veranderd dat je achterover valt van verbazing over hoe de vork uiteindelijk in de steel zit. Ik vroeg me voornamelijk af of de wijzigingen nu allemaal wel zo nodig waren. Goed, wellicht is het einde van de comic uit 1996 wat onafgerond voor een televisiepubliek, maar de moderne twist die er nu in gestopt is, verandert het oorspronkelijke verhaal in mijn ogen teveel.

Regisseur Chris Palmer en zijn team willen eigenlijk iets te graag een eigen versie van The Long Halloween maken. Ook de onthulling rond Catwoman had beter gepast in een eigen film rond deze dievegge. Door al deze aanpassingen is het vooral Batman zelf die er bekaaid afkomt.

Katee Sackhoff als Poison Ivy

Batman: The Long Halloween Part Two recensie – Bijrol voor Batman

Het helpt daarbij ook niet dat Bruce Wayne (Jensen Ackles (My Bloody Valentine, Smallville)) aan het begin van Batman: The Long Halloween Part Two in de klauwen van Poison Ivy (Katee Sackhoff (Battlestar Galactica, Another Life)) is beland. Als Batman daarna ook nog eens eenvoudig wordt overmeesterd door Scarecrow en zelfs de Mat Hatter, blijkt er een trend gaande te zijn. In dit tweede deel lijkt Batman wel zeer incompetent. Terwijl het verhaal zich verder ontvouwt, speelt Batman eigenlijk een bijrol.

Ook de afwezigheid van een samenvatting van deel een voorafgaande de film is een gemis. In de maanden tussen Part One en Part Two kijk je tegenwoordig zoveel verschillende andere films en series, dat je de draad volledig kwijt bent als je de comic niet kent. Maar het is natuurlijk wel een goed excuus om beide delen achter elkaar te bingen.

John DiMaggio als Mad Hatter en Robin Atkin Downes als Scarecrow

De extra’s

Ook deze keer staan er een aantal extra’s op de blu-ray. Je krijgt een sneak peek van de DC Animated Movie Injustice, The Dark Knight Returns: Part 2 en Batman: Hush. Daarnaast is er een DC Showcase over de Blue Beetle. Die hebben verder niets te maken met The Long Halloween en staan er vooral om je als animatieliefhebber lekker te maken voor de andere DC projecten.

De twee afleveringen van Batman: The Animated Series over Two-Face passen dan beter. Meer achtergrond over The Long Halloween zelf en het maken van deze animatiefilm kregen we al in de documentaire op de eerste blu-ray. Daar valt verder ook weinig aan toe te voegen. Mijn mening over hoe de makers tegenover deze film staan kun je uit deze recensie halen. Wel is het jammer dat Jeph Loeb en Tim Sale niet zelf over het verhaal komen vertellen.

Billy Burke als Gordon en Jensen Ackles als Batman

Batman: The Long Halloween Part Two recensie – Diskwalificatie in de tweede ronde

Hoewel ik Batman: The Long Halloween Part One zeker geschikt vind om vrienden die geen comics lezen bekend te maken met dit klassieke Batman-epos, raad ik hen aan om daarna het originele verhaal erbij te pakken om de conclusie zelf te lezen. Batman: The Long Halloween Part Two verandert te veel details rond de personages, waardoor het een eigen, maar te vergezochte, weg in slaat. Het plakt een motief aan de Holiday Killer dat niet had gehoeven.

Wil je een meeslepend Batman verhaal waarin veel klassieke schurken een rol spelen en waarin de ziel van Gotham op het spel staat? Wil je meer weten over de relatie tussen Batman, James Gordon en Harvey Dent voordat de tragedie van Two-Face zich afspeelt? Kijk dan The Dark Knight van regisseur Christopher Nolan. Wil je daarna weten waar de thema’s in die film vandaan komen, dan kun je Batman: The Long Halloween erbij pakken. Maar dan wel de comic alsjeblieft, want Batman: The Long Halloween Part Two diskwalificeert zichzelf door te veel aanpassingen en twists aan het origineel toe te voegen.

Batman: The Long Halloween Part Two is verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Batman: The Long Halloween Part Two
Regisseur: Chris Palmer
Acteurs: Jensen Ackles, Josh Duhamel, Naya Rivera, Billy Burke
Uitgever: Warner Bros
Medium: Blu-ray
Genre: Superhelden / Animatie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Josh Duhamel als Two-Face in Batman The Long Halloween Part Two

Batman: The Long Halloween Part 1 en 2 banner

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.