Beren and Lúthien 1

Beren and Lúthien – persoonlijk liefdesepos van J.R.R. Tolkien (UPDATE – winnaar bekend)

In de rijke historie van Midden-Aarde, dat veel lezers enkel kennen uit The Hobbit en The Lord of the Rings, is een van de belangrijkste verhalen dat van Beren en Lúthien. Het liefdesepos over de mens Beren en de Elf Lúthien van auteur J.R.R. Tolkien kunnen we nu als een op zichzelf staand boek lezen in Beren and Lúthien.

Keer met ons mee terug naar Midden-Aarde en doe mee aan de prijsvraag. Win via Modern Myths een gesigneerd exemplaar van illustrator Alan Lee.

Toen J.R.R. Tolkien in 1973 overleed liet hij een schat aan ongepubliceerd werk na. Zijn zoon, Christopher Tolkien, inmiddels 93 jaar oud, was door zijn vader aangewezen als literair schatbewaker. Hij verzamelt en redigeert sindsdien het werk van zijn vader en publiceerde onder andere The Silmarillion en het twaalfdelige werk The History of Middle-Earth. Stuk voor stuk zijn het verhalen die J.R.R. Tolkien schreef en als achtergrond gebruikte voor de wereld in The Hobbit en The Lord of the Rings. Zo ook het nieuwe boek Beren and Lúthien. Gezien de leeftijd van Christopher Tolkien kan het best zijn dat dit boek – zoals hij ook zelf in zijn voorwoord zegt – het laatste werk is wat we van J.R.R. Tolkien mogen genieten. Deze gedachte – en de persoonlijke oorsprong van het verhaal zelf – maakt de leeservaring bitterzoet.

Beren and Lúthien 2

Beren and Lúthien: Romeo en Juliet in Midden-Aarde

Beren and Lúthien vertelt het verhaal van de avonturier Beren die in een diep woud stuit op de beeldschone Lúthien en op slag verliefd wordt. Lúthien is echter een onsterfelijke elf en dochter van koning Thingol, terwijl Beren een mens is en dus sterfelijk. Thingol wil niets weten van de liefde tussen Beren en Lúthien en draagt hem op zijn waarde te bewijzen middels een onmogelijke taak. Beren moet een Silmaril – een legendarisch juweel van de Elfen – stelen uit de kroon van de zwarte vijand, Melkor, ook Morgoth genoemd. Lúthien volgt Beren in zijn queeste en samen overwinnen ze de ostakels en monsters op hun pad, zoals Orcs, wolven en monsterlijke katten. Zelfs de dood houdt hen niet tegen. Beren and Lúthien heeft elementen van verschillende klassieke sprookjes in zich, waarin de hoofdpersoon op een levensgevaarlijke opdracht wordt gestuurd, om de gunst van de vader van een meisje voor zich te winnen. Daarnaast zijn de geliefden uit twee verschillende werelden te herleiden naar Romeo en Juliet.

Beren and Lúthien 3

Fragmentarische verhalen

J.R.R. Tolkien kreeg de inspiratie voor het verhaal toen hij met zijn vrouw, de liefde van zijn leven, in het bos wandelde en zij daar tussen de bloemen danste. Zij was zijn Lúthien en hij haar Beren. Deze namen staan ook op hun grafzerken. Ook voor Christopher Tolkien is het verhaal speciaal, omdat het zijn eerste herinneringen zijn aan de verhalen van zijn vader. J.R.R. Tolkien vertelde die namelijk aan zijn kinderen, waarbij Christopher toen al op elk detail lette. Net als veel ander werk van J.R.R. Tolkien was het manuscript nooit helemaal af. De schrijver bleef steeds sleutelen aan de namen en de gebeurtenissen, naarmate de wereld van Midden-Aarde meer vorm kreeg door gebeurtenissen in bijvoorbeeld The Lord of the Rings. In dit nieuwe boek probeert Christopher Tolkien te laten zien hoe het epos van Beren en Lúthien in de loop der jaren veranderde.

Beren and Lúthien 4

Proza en Poëzie

Na het voorwoord en een korte uitleg over de belangrijkste gebeurtenissen en personages die tot de geschiedenis van Beren en Lúthien leiden, begint het daadwerkelijke verhaal. Al snel wordt je meegevoerd door het prachtige taalgebruik van Tolkien en lees je de vroegste versie van het verhaal. Daarna toont Christopher Tolkien met delen uit andere verhalen en heldendichten hoe de historie van Beren en Lúthien verandert. Het boek is dus geen verhaal van A tot Z, maar aan de hand van Christopher Tolkien wordt je deels met proza, deels met poëzie, langs de legende geleid. Voor de kenners van J.R.R. Tolkien valt er geen nieuwe tekst te ontdekken. Maar door alle fragmenten van het epos uit de andere boeken bij elkaar te brengen, kun je als lezer wel makkelijker genieten van de legende die zo’n grote rol speelt in de wereld van Midden-Aarde. Het hebben van kennis over de persoonlijke plek van dit verhaal in het leven van de Tolkien-familie, maakt het nog eens extra bijzonder.

WIN EEN GESIGNEERD EXEMPLAAR VAN BEREN EN LUTHIEN

Op 2 juni werd in Waterstones Amsterdam een lezing gehouden over het werk van J.R.R. Tolkien, om het verschijnen van Beren en Lúthien te vieren. Er werd onder andere gekeken naar waarom de verhalen van Tolkien nu, na meer dan 80 jaar, nog steeds zo populair zijn. Het werd duidelijk dat Tolkien een gevoel in zijn verhalen wist op te roepen, dat tijdloos is en ons altijd blijft aanspreken. Ook het lezen van Beren en Lúthien is een beetje als thuiskomen.

Wil je kans maken op een gesigneerd exemplaar van het boek door illustrator Alan Lee? Doe dan mee aan deze Modern Myths-prijsvraag. Schrijf in de comments hieronder wanneer jij J.R.R. Tolkien ontdekte en wat jou aanspreekt in zijn verhalen. Of stuur een e-mail met je reactie naar redactie@modernmyths.nl. We verloten het boek met poster onder alle inzendingen. Reageren kan tot en met 2 juli. (UPDATE: winactie is verlengd en mail reactie mogelijkheid toegevoegd)

UPDATE: En de winnaar is … Kim Wiggers! Gefeliciteerd!
Ook een prijs winnen? Doe mee met de Spider-Man: Homecoming prijsvraag en win vrijkaarten, een zonnebril en een telefoonhoesje.

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.