Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
De Laatste Erfgenaam - De Saffieren Troon en De Smaragden Troon 2
Official Superhero Merchandise

De Laatste Erfgenaam – De Saffieren en Smaragden Troon

De boekenserie De Laatste Erfgenaam behoort tot het young adult genre. Volwassen lezers kunnen zich daarin soms lastig identificeren met een oudere tiener als hoofdpersoon en laten dit genre vaak liever liggen. In dit geval zou dat jammer zijn, want deze serie van schrijfster Evi F. Verhasselt is echt een aanrader voor iedereen. En hou je van een uitgebreid epos, lees deze recensie dan zeker. De serie zal namelijk op het einde uit maar liefst zes boeken bestaan. We bespreken de eerste twee: De Saffieren Troon en De Smaragden Troon.

De Laatste Erfgenaam - De Saffieren TroonDe jonge elf Eleanora woont in het land van de mensen. Maar als de Orde van het Bloed de macht probeert te grijpen is zij genoodzaakt te vluchten met mensenprins Nathan, waarmee Eleanora is opgegroeid. Al snel blijkt het onmogelijk om te achterhalen wie hun bondgenoten zijn en wie hen kwaad willen doen. De reis wordt hierdoor nog gevaarlijker dan ze gedacht hadden.

Verborgen troonzalen

Maar de gevaren onderweg zijn niet het enige waarmee het duo te maken krijgen. Langzaam begint Eleanora meer en meer magische krachten te ontwikkelen, wat niet zonder slag of stoot gaat. Dit werpt veel vragen op: Wie is Eleonora nu echt? Waarom kan zij verborgen troonzalen openen? En wat heeft haar vader nog meer verzwegen over haar verleden? Aan het einde van De Saffieren Troon, het eerste boek van De Laatste Erfgenaam, vlucht Eleanora naar Eliflain, het geboorteland van haar vader.

Eliflain, het land van de elven

In boek twee – De Smaragden Troon, welke eind vorig jaar verschenen is – komt Eleanora aan in Eliflain, het land van de elven. Het is een voor haar volslagen onbekende wereld. Ze komt erachter dat ze hier familie heeft, maar net als onder de mensen weet ze ook hier niet wie ze kan vertrouwen. De leden van haar familie blijken een eigen agenda te hebben en Eleanora wordt zowel door hen als door het koningshuis als een pion door het verhaal geschoven. Dan is het ook nog eens de vraag waarom de koning van de onderwereld zo’n interesse in haar heeft.

De Laatste Erfgenaam: een meeslepende young adult

De Laatste Erfgenaam - De Smaragden TroonSchrijfster Evi F. Verhasselt slaagt erin om in De Saffieren Troon en De Smaragden Troon van de zeventienjarige Eleanora een personage te maken dat zowel herkenbaar is voor tieners als in wie volwassenen zich kunnen inleven. Ze mag dan nog erg jong zijn, maar daar merk je in het verhaal niet veel van. Ze ervaart problemen die buiten haar leeftijd staan en hoewel ze soms koppig uit de hoek kan komen, komt ze nooit puberaal over. Het resultaat is een ijzersterke serie.

Een ijzersterke serie

De eerste twee delen van De laatste Erfgenaam zijn meeslepend en goed geschreven. Je denkt soms dat je weet wat er gaat gebeuren, maar toch blijkt het plot steeds weer anders. Dit maakt dat je telkens op het puntje van je leesstoel blijft zitten. De personages zitten allemaal op dezelfde manier in elkaar: je denkt hun motieven te kennen en te weten aan welke kant iemand staat, maar dit kan elk moment anders blijken te zijn. De ontwikkeling van de hoofdpersonen zit erg goed in elkaar. Op verschillende momenten krijg je flarden van informatie over deze personages te weten. Het beeld wat je van hen vormt, blijft zich aanvullen en blijkt soms wederom niet te kloppen. Aan het einde van boek twee weet je van veel personen nog steeds niet wat hun echte motieven zijn, terwijl anderen een open boek voor je lijken te zijn.

Het mysterie van Eleanora

Eleanora is nog wel het grootste mysterie. Terwijl je aan de ene kant alles kent wat er in haar hoofd omgaat, weet je net als Eleanora zelf niet wie zij daadwerkelijk is, waar ze vandaan komt en wat de grenzen van haar kunnen zijn. De ontdekkingstocht naar wie zij is, maak je samen met haar, je voelt haar tegenslagen en verdriet en viert haar leven.

De Laatste Erfgenaam: de beste Nederlandstalige ontdekking van 2019

Dat ik deze boekenserie een aanrader vindt, is haast nog overbodig om te zeggen. De Saffieren Troon en De Smaragden Troon lezen als een trein en zijn onmogelijk neer te leggen. De schrijfster zet oneindig interessante personages neer en is daarbij niet bang om hoofdpersonen te vermoorden. Evi F. Verhasselt houdt de lezer op het puntje van zijn stoel. Voor mij maakt dit De Laatste Erfgenaam de beste ontdekking van 2019. Gelukkig is deze serie nog lang niet ten einde en komen er nog meer boeken over Eleanora. Ik kan niet wachten!

Titels: De Laatste Erfgenaam – De Saffieren Troon en De Smaragden Troon
Auteur: Evi F. Verhasselt
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN:
De Saffieren Troon: 978 94 913 0052 3
De Smaragden Troon: 978 94 931 5807 8

Modern Myths service: koop De Laatste Erfgenaam via Bol.com:

De Laatste Erfgenaam Boek 1 – De Saffieren Troon
De Laatste Erfgenaam Boek 2 – De Smaragden Troon

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2020 Modern Myths

Yvette Wolters

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

GamesGames

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.