Het Verdronken Land cover uitsnede 2
Kerst 2022Kerst 2022

Het Verdronken Land: een spannend verhaal in een mogelijke toekomst

Auteur Cyn Balog weet in Het Verdronken Land een wereld te omschrijven waar je zelf een beetje angstig van wordt. We volgen Vina, een tiener op het eiland Getijden, een plek die elk getijde onderloopt en waar overleven een dagelijkse strijd is. Het idee dat door de klimaatveranderingen de wereld volledig overstroomd raakt en de mensheid elk getijde weer moet vechten om te overleven geeft echt een beangstigend gevoel in deze post-apocalyptische wereld vol afwisselende personages.

Lees ook Yvettes recensies van Het Verschroeide Land en Het Begraven Land.

Het Verdronken Land coverIn Het Verdronken Land neemt auteur Cyn Balog ons mee in een soort post-apocalyptische wereld. Vina is een van de weinige overgebleven tieners op het eiland Getijden. Het is een plek die tijdens elk getijde volledig onderloopt en waarbij er geen plek is voor liefde, alleen overleven. Vina is door haar uiterlijk een echt buitenbeentje en staat op de onderste tree in de maatschappij. Alleen Tiam, een van haar weinige leeftijdsgenoten, zorgt voor een beetje vreugde in Vina’s troosteloze bestaan. Wanneer de koning van Getijden op sterven ligt, wordt Vina in het paleis aangewezen als dienares van prinses Ster. Hier komt ze achter grote geheimen die van grote invloed kunnen zijn op het overleven van de slinkende bevolking van Getijden.

Een bijzondere setting

Het verhaal speelt zich af in Getijden, een eiland in de oceaan, wat eerder gewoon een stuk vasteland was. Maar door alle klimaatveranderingen is de wereld totaal overspoeld en is dit eiland een van de weinige plekken die nog leefbaar is. Via informatie uit een oud dagboek vertelt Vina de lezer over de wijze waarop de wereld is veranderd en waar het verhaal zich ongeveer af zou kunnen spelen. Als lezer zie je gewoon voor je hoe de mensen in paniek naar veilige plekken zijn gevlucht en daar af hebben moeten wachten op het onheil dat er aankomt. De plek wordt zo duidelijk omschreven dat je elk scheurtje in de muur en elke smalle gang gewoon voor je kan zien.

De mogelijke hel als gevolg van klimaatveranderingen

Het idee dat de mensheid na een natuurramp volledig verandert en eigenlijk terugkeert naar het primitieve leven is iets wat ik niet eerder heb gelezen. Het Verdronken Land is een wereld zonder liefde, waar enkel overlevingsdrang overblijft op het einde der tijden. Cyn Balog weet het verhaal op zo’n manier te omschrijven dat je zelf het idee hebt dat je op een verhoogd platform staat met alle mensen om je heen die allemaal moeten vechten om te overleven. Het voelt zo levensecht aan en daardoor word je als lezer ook echt in de ban gehouden. Met de huidige maatschappelijke kwesties en klimaatproblematiek zou dit verhaal zomaar een voorbode voor de toekomst kunnen zijn. Al hoop ik echt van harte dat het nooit zover zal komen.

Een sterk buitenbeentje

Het hele verhaal in Het Verdronken Land wordt verteld vanuit Vina. Zij is anders dan de andere mensen op het eiland. Ze is verminkt door de aanval van krabbelaars, een soort zeemonsters die een grote dreiging vormen voor de mensen op het eiland. Maar ze is wat uiterlijk betreft ook totaal anders: haar donkere haarkleur en lichte ogen wijken af van de overige mensen, die er meer als roodharige albino’s uitzien. De manier waarop Cyn Balog de gevoelens en vooral angsten van Vina omschrijft, zorgt ervoor dat je volledig meegenomen wordt in het verhaal. Vina pakt je beet en sleurt je mee in de wereld van Getijden waar ze naast overleven, toch een plekje voor een beetje menselijkheid heeft weten te vinden.

Het Verdronken Land: afwisselende personages

Met personages zoals Fern, het jongste meisje op Getijden, zorgt de auteur voor een beetje vrolijkheid en luchtigheid in het verhaal. Ook Tiam zal door de meeste lezers gewaardeerd worden. Hij ziet Vina voor wat ze echt waard is en weet haar op bepaalde tijden de juiste richting op te sturen. Prinses Ster zorgde bij mij voor wat ergernissen. Ze wordt als een elitair en onwetend persoon neergezet. Maar dan ook echt op zo’n sterke manier dat je op sommige momenten wel een hekel aan haar moet krijgen. Het is een knap staaltje schrijfwerk van de auteur om elk personage zo sterk neer te zetten.

Knallend en schokkend einde

Cyn Balog sleurt je mee in het verhaal en je leest pagina na pagina door. Hoe dichter je bij het einde komt, des te sneller gaat je hartslag. Gaat iedereen het redden? Kunnen ze de overgebleven mensen redden? Is er überhaupt enige kans van overleving mogelijk? Het verdriet waarmee dit boek eindigt met toch een sprankje hoop zorgt bij mij voor één ding: met tranen in mijn ogen kan ik alleen maar wachten op het vervolg van dit verhaal.

Het Verdronken Land: hopen dat fictie ook fictie blijft

Met Het Verdronken Land heeft Cyn Balog een klein meesterwerkje aan Nederland gegeven. In Amerika is ze al bekender en heeft ze al meerdere boeken uitgebracht. Na dit boek kan ik als fanatiek Young Adult-lezer alleen maar hopen dat er snel meer uitgebracht gaat worden. In Het Verdronken Land weet de auteur je te grijpen en niet meer los te laten. Aangezien ze alles vrij realistisch weet neer te zetten kan je alleen maar hopen dat dit verhaal nooit waarheid zal worden. Laten we zorgen dat ons land nooit verdronken raakt en dat we niet zoals Vina in de toekomst alleen maar moeten overleven.

Het Verdronken Land coverTitel: Het Verdronken Land
Auteur: Cyn Balog
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 978 94 925 8545 5

Modern Myths service: koop Het Verdronken Land via Bol.com:

Het Verdronken Land – Cyn Balog

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise