Jumanji: Welcome to the Jungle uitsnede groot

JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE IN 4DX – NIET ALLEEN SCHUDDEN VAN HET LACHEN

Stel je kunt wonen in een computerspel. Je hebt drie levens, maar geen mogelijkheid om op te slaan en je bent gebonden aan de regels van de spelwereld. Zou je het doen? In Jumanji: Welcome to the Jungle hebben vier studenten geen keus. Ze belanden in het lichaam van spelpersonages in de jungle van Jumanji en moeten het spel uitspelen om te overleven. Modern Myths was bij de 4DX-première van de film en is een ervaring rijker. Lees deze recensie met een extra dimensie.

Het is alweer 22 jaar geleden dat Robin Williams in Jumanji ontsnapte uit het gelijknamige bordspel. In 2005 kwam er met Zathura: A Space Adventure nog een vervolg in de ruimte, maar met Jumanji: Welcome to the Jungle keert het oorspronkelijke, mysterieuze spel weer terug. Maar wie speelt er tegenwoordig nog bordspellen? (red: nou, kijk maar eens op het Spellenspektakel). Het spel evolueert tot spelcomputercassette en weet zo vier scholieren te verleiden tot spelen. Ze worden de wereld van Jumanji ingezogen en gedwongen het computerspel uit te spelen om te ontsnappen. Niet als zichzelf, maar als de spelpersonages die ze geselecteerd hebben.

Modern Myths werd uitgenodigd om de film in de gloednieuwe 4DX-zaal van Pathé de Munt te komen ervaren. Dit betekent dat de film voorzien werd van een extra dimensie, in de vorm van beweging, geluid, geur, nattigheid en meer. Je neemt plaats in een massagestoel op steroïden, alsof je in een pretparkattractie zit. Deze Jumanji: Welcome to the Jungle recensie is er zeker door gekleurd. In positieve zin.

Jumanji: Welcome to the Jungle 1

Puberclichés

Jumanji: Welcome to the Jungle maakt handig gebruik van clichés als het gaat om de puberende hoofdpersonages en de spelwereld waarin ze zich bevinden. Spencer (Alex Wolff) is een eenzame nerd, Bethany (Madison Iseman) een blonde, oppervlakkige schoonheid, Fridge (Ser’Darius Blain) een gespierde sporter die problemen heeft met zijn cijfers en Martha (Morgan Turner) is een schuchtere studiebol. In het Jumanji-spel veranderen ze in een avonturier (Dwayne ‘the Rock’ Johnson), een cartograaf (Jack Black), een zoöloog (Kevin Hart) en een Lara Croft-achtig personage (Karen Gillan). De humor komt vervolgens gemakkelijk, door de tegenstelling van wie de personages (denken te) zijn en wie ze in het spel zijn geworden. Compleet met onderbroekenlol en een flinke sneer naar Lara Croft.

 

Jumanji: Welcome to the Jungle – avonturenland

De spelwereld van Jumanji voldoet ook aan alle eisen: levels die oplopen in moeilijkheidsgraad, ‘non player characters’ met voorgeprogrammeerde dialogen en een eindbaas om te verslaan. De helden hebben elk drie levens, waardoor een voelbare spanning toegevoegd wordt. De film pretendeert verder geen diepgravende karakterstudies, maar is gewoon een recht-toe-recht-aan avonturenverhaal met flink wat actie, veel humor en een voorspelbaar verloop. De confrontatie met de eindbaas had wel spectaculairder gemogen, maar je wordt prima vermaakt gedurende de film. Zoals gezegd, is het makkelijk scoren met de pubers in de lichamen van totaal andere personen, maar dat maakt dat je kunt genieten van ongecompliceerde lol. Vooral Dwayne Johnson en Jack Black maken de film, door volledig in karakter te blijven en juist de tegenstellingen op die manier te vergroten. Jumanji: Welcome to the Jungle is gewoon een heel erg leuke film.

Jumanji: Welcome to the Jungle 3

4DX: flink door elkaar geschud worden

Modern Myths mocht de première van Jumanji: Welcome to the Jungle dus bijwonen in de gloednieuwe Pathé de Munt 4DX zaal in Amsterdam. Voor de voorstelling begon sprak ik kort met Doron Kurz, Director Commerce bij Pathé over het nieuwe concept. Dit interview kun je hier lezen.

Bij het betreden van de zaal neem je plaats in grote, luxe stoelen met opstapje en nog net geen veiligheidsriem. Op de armleuning van de stoel zie je een omineus knopje met ‘water on / water off’ en aan de muren van de zaal hangen grote ventilatoren en schijnwerpers. Voor de film begon werden we al getrakteerd op de mogelijkheden van de zaal: de 4DX-trailer die je op de website van Pathé kunt bekijken werd getoond en meteen werd je heen en weer geschud, natgespoten, begon het te bliksemen en steeg er rook op voor het doek. De bezoekers gierden het uit en applaudisseerden na de trailer. 4DX is een pretparkattractie. Je voelt dezelfde spanning en ontlading alsof je in een achtbaan zit. Het is een bijzondere ervaring om de mensen om je heen op en neer te zien deinen, alsof je allemaal op zee door de golven wordt gewiegd. De veiligheidsvoorschriften waarin staat dat je geen warme dranken mee moet nemen is niet voor niets; mijn pen die even op schoot lag vloog ineens door de lucht toen er een onverwachte actiescène begon. De stoelen kantelen echt alle kanten op en gaan werkelijk flink omhoog. Het is alsof je in een massagestoel bij de kapper zit, maar dan in overdrive.

(Noot van de redactie: Voor mensen met een fysieke beperking is een bezoek aan 4DX iets waar je je vooraf wel even goed over moet laten informeren).

Jumanji: Welcome to the Jungle 5

Jumanji: Welcome in the Jungle in 4DX – een must see

De 4DX-ervaring past perfect bij Jumanji: Welcome to the Jungle. De film zit vol scènes die aangevuld worden door de stoel waarop je zit. Wordt er geschoten, dan voel je de kogels langs je oren suizen, door de windvlaagjes die uit de hoofdsteun komen. Glijden de hoofdpersonages een berg af, dan voel je tegen je onderbenen gekriebel, alsof je zelf door de bladeren rolt. Een halsbrekende achtervolging schud je echt behoorlijk door elkaar: mijn arm gleed op een gegeven moment van de leuning en ik kreeg echt een oplawaai van de stoel. Valt er iemand in het water, dan word je zelf ook nat. Niet overdreven nat, maar je schrikt wel even. Geur heb ik niet kunnen ontdekken tijdens de film, maar ik was ook een beetje verkouden.

De meerwaarde van 4DX zit naast het overduidelijke spektakel wat mij betreft vooral ook in de details. De effecten kunnen tot op de 1000e seconde ingevoegd worden en het viel me bijvoorbeeld op dat als de camera vanuit kikkerperspectief naar een spookhuis opkijkt, je stoel ook subtiel meegekanteld wordt. Of als je in de verte iets aan hoort komen denderen, je een minieme trilling door je heen voelt gaan. Juist die kleine details voegen iets toe aan hoe je de film beleeft.

Jumanji: Welcome to the Jungle 6

4DX: dicht op de actie. Soms te dicht …

Wat dat betreft is de 4DX-ervaring ook een beetje dubbel. Aan de ene kant beleef je de film met een extra dimensie, omdat je voelt en meemaakt wat de personages zelf ook meemaken. Aan de andere kant wordt je ook uit de film gehaald, doordat je steeds opschrikt of de slappe lach krijgt van wat de stoel je laat voelen. In een romantische zoenscène draait de camera om de personages heen en begin je zelf ook mee te tollen. Dat ligt er dan weer net te dik bovenop. Maar concluderend is 4DX zeker iets om mee te maken. Het is net als naar een pretpark gaan: je gaat af en toe en hebt dan enorme lol, maar je hoeft er niet elke dag heen. Ik zie me zeker bij bepaalde films kiezen voor de 4DX-versie of zal er naar toe gaan als ik een film een tweede keer wil zien. De ervaring past perfect bij actiespektakels als Jumanji: Welcome to the Jungle. Het geeft een toch al vermakelijke film een extra dosis lol. Wat dat betreft denk ik dat er een mooie markt is voor het uitbrengen van filmklassiekers in 4DX. Ik zou bijvoorbeeld vooraan in de rij staan voor een 4DX-versie van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark of The Goonies. Pathé, kan dat geregeld worden?

Jumanji: Welcome to the Jungle draait vanaf vandaag in de voorpremière en is vanaf 17 december als voorpremière in 4DX te zien.

www.jumanjifilm.nl

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jumanji: Welcome to the Jungle 8

 

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.