Light of My Life dvd recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Light of My Life op blu-ray/dvd: Integere, filosofische post-apocalyptische thriller

In Light of My Life – nu op blu-ray en dvd – neemt regisseur en acteur Casey Affleck je mee naar een post-apocalyptische toekomst waarin de helft van de mensheid is uitgeroeid door een pandemie. Een vader en dochter moeten zien te overleven in een maatschappij die geen ruimte biedt om te puberen. Ga mee op deze integere, filosofische reis naar de menselijke inborst en lees onze Light of My Life recensie. 

Regisseur en acteur Casey Affleck (Interstellar) liet met het mooie A Ghost Story al eerder zien ingetogen en gevoelige verhalen te kunnen vertellen. Ook Light of My Life kenmerkt zich door deze persoonlijke stijl. In deze post-apocalyptische survival thriller blijf je dicht bij de twee hoofdpersonen, een vader (Affleck) en zijn dochter Rag (Anna Pniowsky (He’s Out There)), die diep de bossen zijn ingetrokken nadat een dodelijke pandemie de helft van de wereldbevolking heeft gedecimeerd. Het hoe en waarom daarvan speelt geen rol en linkt ook niet naar de huidige COVID-19 crisis waarin de wereld zich momenteel bevindt. Je vraagt je ook nooit af hoe het zover gekomen is, zoals in bijvoorbeeld The Walking Dead. Het gevaar waarin vader en dochter zich bevinden is het directe resultaat van de pandemie en dat plotelement is voldoende om je de hele film geboeid te houden.
Into the Woods

Verhaal dat zijn tijd neemt

De film begint als vader en dochter in hun tent de nacht doorbrengen en hij haar een verhaal vertelt. Het tempo dat de rest van de film bepaalt, wordt je meteen duidelijk. Alles wordt rustig verteld, waarbij de spanning vooral bestaat uit de dreiging van de onbekende restanten van de mensheid waar het duo tegenaan kan lopen. Ook in deze post-apocalyptische film zijn het niet zozeer monsters die het gevaar vormen, maar is het de mens zelf waar je echt voor uit moet kijken. Net als in een goed verhaal van Stephen King raak je alle vertrouwen in de aard van je medemens kwijt. In korte flashbacks krijg je een uitleg waarom de maatschappij zo geworden is. Die terugblikken helpen je ook de wanhoop en eenzaamheid van de vader te begrijpen.

Light of My Life recensie - gevaar

Light of My Life recensie: Verboden te puberen

Gedurende Light of My Life worden vader en dochter gedwongen dieper het land in te trekken om veilig te blijven. Rag stelt daarbij lastige vragen aan haar vader en volgt niet altijd klakkeloos zijn bevelen meer uit. Ze pubert en zoekt haar eigen identiteit in een wereld die dat soort vrijheden niet meer toestaat. Elke misstap brengt hen hopeloos in gevaar, waarbij je je soms afvraagt hoe reëel die dreiging nu werkelijk is. Zelfs als het gevaar echt voor de deur staat, wordt de film nooit bombastisch. De vader doet wat nodig is om te overleven, zonder spannende muziek, zonder zwart-wit goed-tegen-kwaad sausje, maar laat het gebeuren gewoon zien zoals het is. Hard en kil. De emotionele schade van die acties volgt later.

Casey Affleck

Bekend post-apocalyptisch thema

Hoewel het verhaal van Light of My Life mooi en integer is, valt het niet op tussen vergelijkbare films en series als het eerder genoemde The Walking Dead of The Road uit 2009, waarin Viggo Mortensen met zijn zoon op een vergelijkbare reis gaat in een post-apocalyptisch landschap. Je ziet een maatschappij die uiteen gevallen is en je leert hoe ver sommige mensen bereid zijn te gaan als het om overleven gaat. Light of My Life geeft duidelijk aan waarom de wereld is zoals hij is, waarbij vooral de marketing van de film daar een soort van mysterie van probeert te maken. In de film is het gewoon een plotelement om de diepere filosofie van de film aan op te hangen. Daarvoor hoef je de film dan ook niet op te zetten, maar wil je een onderhoudende sciencefiction die je aan het denken zet over de menselijke inborst en moraal, dan is dit een film voor jou.

Dad en Rag schuilen

Light of My Life recensie: Mooie film, geen extra’s

Light of My Life recensie - dvd packshotOp de blu-ray en dvd van Light of My Life vind je geen extra’s. Een documentaire of interview met Casey Affleck over zijn visie voor de film had leuk geweest. De film zelf is zeker de moeite waard, niet alleen voor het verhaal, maar ook wat sfeer en beelden betreft. Ben je zelf ouder, dan krijg je nog wat extra diepgang mee. Wat wens jij voor je kind en wat betekenen die keuzes voor zijn of haar karakter? Natuurlijk wordt dat in deze film door de post-apocalyptische maatschappij wel een stuk harder neergezet, maar de onderliggende thema’s zijn zeker relevant. Light of My Life is een film die je zeker eens moet kijken als je in een filosofische bui bent of een rustige film met onderhuidse spanning wilt zien. Casey Affleck heeft in ieder geval weer laten zien dat hij een begenadigde verhalenverteller is. Iemand die zijn tijd neemt om een mooie, complete film af te leveren. Ga dit geesteskind van hem zien als je de kans krijgt.

Light of My Life is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: Light of My Life
Regisseur: Casey Affleck
Acteurs: Casey Affleck, Anna Pniowsky, Elisabeth Moss
Uitgever: The Searchers
Medium: dvd
Genre: sciencefiction / drama

Modern Myths Shop:

Koop Light of My Life via Bol.com:

Light of My Life recensie - blu-ray packshotBlu-ray:
Light of My Life blu-ray – € 16,99 op Bol.com

Light of My Life recensie - dvd packshotDvd:
Light of My Life dvd – € 16,99 op Bol.com

Lees meer Modern Myths-recensies!

Bekijk hier de trailer van Light of My Life:

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © The Searchers

Light of My Life recensie - vader en dochter

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.