Nachtwakers cover Godijn
Doctor Strange 2 banner

Nachtwakers: mysterieuze fantasy-verhalen van aanstormende schrijftalenten

Voor het tweede jaar op rij brengt uitgeverij Godijn Publishing een bundel korte fantasy-verhalen uit die zijn voortgekomen uit een schrijfwedstrijd. Hiermee biedt Godijn in Nachtwakers wederom een podium aan nieuwe Nederlandstalige talenten. De 25 beste verhalen uit de wedstrijd zijn in deze bundel aangevuld met een bonusverhaal van de gevestigde Nederlandse fantasyschrijver J. Sharpe.

Nachtwakers cover GodijnDe verbindende factor in de verhalenbundel is het thema ‘nachtwakers’, waar elke schrijver een volledig eigen draai aan heeft gegeven. Soms is het thema duidelijk, soms wordt het ook genoemd, maar vaker nog gaat het om een gevoel. Het onheilspellende, mysterieuze gevoel wat de titel Nachtwakers met zich mee brengt.

Eigenlijk omschrijft de kaft van het boek dit het beste: ‘Maak in deze bundel kennis met vijfentwintig heel verschillende nachtwakers en wees blij dat jij hun plek niet hoeft in te nemen…’

Een bundel korte verhalen

Doordat de verhalen in Nachtwakers allemaal slechts rond de tien pagina’s lang zijn, kun je ze altijd wel even lezen. Het is zo’n bundel die je snel pakt tussen je dagelijkse klusjes door, of nog snel even voor het slapen gaan. De charme van de bundel komt ook doordat elk verhaal geschreven is door een andere schrijver. Zo geeft elk verhaal een nieuw geluid en een nieuwe stijl en blijft de bundel steeds verrassen. Mijn vrees was aanvankelijk dat de abrupte afwisseling van stijlen een soort ‘whiplash’ effect zou hebben, maar de afwisseling bleek juist ontzettend verfrissend.

Daarnaast heeft een kort verhaal vergeleken met een boek van honderden bladzijden zijn eigen kracht. Waar in een dik boek veel pagina’s besteed worden aan opbouw, achtergronden en details is dat in een kort verhaal niet nodig. Het korte verhaal is uitgekleed tot de essentie en toont alleen het pure verhaal, vaak in de vorm van een opbouw met in de laatste alinea een twist. In deze bundel eindigen veel verhalen met een suggestie, waardoor je als lezer achterblijft met een onbehagelijk gevoel. Doordat veel aan de eigen fantasie overgelaten wordt, blijven de verhalen soms nog dagen door je hoofd spoken.

Een goede bundel met een drempel aan het begin

Hoewel ik de bundel met veel plezier gelezen heb en hem ook zeker aanraad, bestaat de kans dat ik hem in de winkel niet gekocht zou hebben. Voor aankoop lees ik namelijk altijd eerst een stukje uit het begin van een boek en in het geval van deze bundel viel het eerste verhaal bij mij niet in de smaak.

Het eerste verhaal Lang leve de goden! van Britt Zwijnenberg kwam op mij over als een les in de Griekse klassieken. Het kan natuurlijk komen door mijn achtergrond als gymnasiast, maar het verhaal deed mij denken aan een van mijn oude schoolboeken. De twist aan het einde van het verhaal is blijvend actueel, maar toch meer iets wat ik leuker had gevonden toen ik destijds op school zat.

De rest van de bundel, inclusief verrassing

Na het eerste verhaal werd de rest van de bundel zeker de moeite waard. De hoofdtoon van de verhalen is post-apocalyptisch, afgewisseld met meer klassieke sciencefiction en een enkel stuk traditionele fantasy. Als grote verrassing gaat een van de verhalen over genderfluïditeit. Als scifi-bundel blijkt Nachtwakers verrassend actueel, met het klimaat als groot thema. Veel schrijvers hebben kritiek op het huidige klimaatbeleid en op hoe de mensheid omgaat met de aarde. Enkele verhalen spelen zich zelfs af in een door de mensheid gecreëerd post-apocalyptisch Nederland, waardoor het thema letterlijk dicht bij huis komt. Het is een duidelijke boodschap in een tijd waar het klimaat volgens veel mensen hoog op de politieke agenda zou moeten staan.

Mijn winnaar: Arendsoog van Ilona de Lange

Hoewel de wedstrijd al gestreden is en de vakjury heeft gesproken, is in mijn ogen de winnaar van deze bundel Ilona de Lange. In haar verhaal Arendsoog neemt zij de lezer mee naar een stervende maatschappij. Door de ogen van een nachtwaker zie je de wereld en voel je de twijfel en de opstand. De opbouw is goed en het verhaal is meeslepend en kritisch. De ontknoping in de laatste alinea is sterk en onverwacht, waardoor het verhaal na blijft gonzen in je hoofd. Ilona is zeker een schrijver om in de toekomst in de gaten te houden.

Nachtwakers, een aanrader

De bundel Nachtwakers is zeker een aanrader. De grote variatie aan korte verhalen maakt dat het keer op keer interessant is om de bundel op te pakken. Het is een goede manier om nieuw talent te ontdekken en ik kijk uit naar het toekomstige werk van meerdere schrijvers uit deze bundel.

De schrijfwedstrijd voor de bundel van volgend jaar is ook al in volle gang. Ik ben benieuwd wat Zonderlingen ons dan gaat brengen.

Titel: Nachtwakers
Auteurs: Roland van Assen, Eric van Berkel, F.P.G. Camerman, Frans van der Eem, Mark Groenen, Mike Jansen, Sam Janssen, Liesbeth Jochemsen, Marco Knauff, Stefanie Krijsens, Ilona de Lange, Eline Luijsterburg, Annette van der Meij, Hendrik van Oordt, Michiel Richards, Karen van Soomeren, Steven Standaert, Danny Talboom, F. Tuinman, Erik van der Velden, Luc Vos, Debby Willems, Britt Zwijnenberg
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978 94 921 1598 0

Modern Myths service: koop Nachtwakers op Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2022 Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise