Nocturna uitsnede
Modern Myths Shop bordspellen variant 2

Nocturna – weinig verrassend, maar vermakelijk avontuur

Nocturna begint met een getraumatiseerde prins die terugkeert naar zijn koninkrijk. Hij is net zijn broer verloren bij een coup, gepleegd door de rijkere families in de stad. Niet in staat om diens dood te accepteren, stort hij zich op zwarte magie. Op zoek naar een manier om zijn honger naar wraak te stillen, raakt zijn lot verstrengeld met dat van een dievegge van de straat. Als hij per ongeluk een groot kwaad vrijlaat, doen ze er samen alles aan om dit recht te zetten. De prins weet echter niet dat de straatrat haar eigen redenen heeft om met het kwaad af te rekenen…

Nocturna cover NLPrins Alfie worstelt met de dood van zijn broer – hij is ervan overtuigd dat er een manier is om hem terug te halen. Niet gesteund in zijn ideeën, vlucht hij uit het koninkrijk van San Cristobal en speurt hij stad en land af naar zwarte magie die hem kan helpen in zijn missie. Die zoektocht leidt hem uiteindelijk terug naar huis, waar hij zijn zinnen zet op het bemachtigen van een set boeken waarin hij hoopt het antwoord te vinden.

Maar hij is niet de enige die op de boeken uit is. Een dievegge – Finn – met de gave om haar gezicht te veranderen, en daarmee haar identiteit, gaat er met de boeken vandoor. Finn is hem bijna te slim af, maar doordat Alfie een vorm van magie bezit (hij heeft een sterke ‘propio’), weet hij haar te verslaan. Waar hij echter niet op gerekend had, is dat haar propio ook niet misselijk is. Al snel blijken ze aan elkaar gewaagd.

Bureaumagie en het stelen van gezichten 

Als Finn in het paleis rondsluipt om meer schatten te stelen, raakt ze geheel tegen haar wens in betrokken bij een moordaanslag op prins Alfie zelf. Ze vecht met het gevoel om enerzijds te doen wat juist is (hem te waarschuwen) en wat ze altijd doet: maken dat ze wegkomt met een grote buit om er zelf beter van te worden. Ze worstelt met deze gevoelens net zoals ze worstelt met haar eigen identiteit: het stelen van gezichten is handig in haar beroepskeuze, maar ze kan zich bijna niet meer herinneren hoe haar eigen gezicht eruitziet. En ze zal er alles aan doen om die kant van zichzelf, die vreselijke geschiedenis, voor iedereen verborgen te houden.

Dat Alfies sterke propio en dure opleiding (die Finn spottend ‘bureaumagie’ noemt) hem niet behoeden voor heel zelfzuchtige keuzes, blijkt als niet híj, maar zijn beste vriend bijna sterft door de mislukte moordaanslag op de prins. Alfie wendt zich tot een duistere magie, een eeuwenoud kwaad dat hem belooft zijn vriend te redden. Hij accepteert, maar betaalt daarvoor een vreselijke prijs.

Het verstrengelde lot van de prins en de dief

Door een reeks aan onvoorziene gebeurtenissen en wat onverstandige keuzes van Alfie en Finn, zijn ze genoodzaakt om samen het kwaad het hoofd te bieden, waarbij ze veel over elkaar én zichzelf te weten te komen. Is Alfie echt de troonopvolger zonder toekomst, zoals een waarzegster hem in zijn jeugd heeft verteld, of heeft hij meer in zijn mars? Kan hij het koninkrijk veranderen; het koninkrijk dat hij sinds de dood van zijn broer binnenkort zal moeten leiden? En is Finn niet meer dan een sluwe meid van de straat, zonder uitzicht op een beter leven of kan ze de demonen uit haar jeugd verslaan en gunt ze zichzelf een kans op een gelukkiger bestaan? Het avontuur dat ze samen beleven opent voor beiden deuren waarvan ze niet wisten dat ze überhaupt bestonden.

Nocturna verrast maar zelden

Met haar debuut weet schrijfster Maya Motayne een spannend avontuur neer te zetten. Het boek leest makkelijk; je hoeft geen liefhebber van het genre te zijn om je te verliezen in de wereld van Alfie en Finn. Motayne houdt de lezer geboeid met een vlug tempo, waardoor je deze flinke pil toch al snel in één ruk uit wil lezen. Helaas verrast Nocturna maar zelden. Het boek toont aan dat je niet per se heel origineel hoeft te zijn om een verhaal te vertellen. Er zitten elementen in die fantasy- en Young Adult-lezers al snel bekend voor zullen komen. Veel geeft dat niet: er zitten voldoende elementen in het boek die je het gevoel geven je in een compleet andere wereld te begeven. Wel jammer is dat er voor de lezer weinig te raden overblijft. In Nocturna worden meerdere ‘point of views’ behandeld, waaronder die van Alfie, Finn, het Grote Kwaad en wat bijfiguren. Hierdoor weet je als lezer precies wie wat denkt en voelt en zijn de motieven voor hun acties geen geheim. Dat is jammer, want hierdoor missen de personages een diepere laag waar de lezer alleen maar naar kan gissen – dit maakt personages doorgaans juist zo interessant.

Ook voelt het hele avontuur soms wat stuurloos aan. Er is geen duidelijke richting waar het verhaal zich naartoe begeeft – dat kan spannend zijn, maar gebeurtenissen en keuzes van de personages voelen nu als willekeurig. Het verhaal was sterker geweest als de lezer het gevoel heeft dat alles met een reden gebeurt – ook als die reden pas aan het eind van het verhaal bekend wordt.

Onorigineel, maar vermakelijk avontuur

Hoewel Nocturna van Modern Myths dus geen applaus krijgt voor originaliteit, hebben we ons wel vermaakt met het boek. De combinatie van een dief in een magische stad, een prins met een identiteitscrisis en een eeuwenoud kwaad zorgt makkelijk voor een spannend avontuur. Jammer is dat Motayne de personages en daarmee het verhaal geen diepere laag weet te geven, waardoor je als lezer benieuwd zou worden naar de onderhuidse, weggestopte verlangens van de personages en hen daardoor nog beter zou willen leren kennen.

Titel: Nocturna
Auteur: Maya Motayne
Uitgever: Uitgeverij Moon
ISBN: 978 90 488 4316 9

Modern Myths service: koop Nocturna op Bol.com:

Engelstalige versie: Nocturna
Nederlandstalige versie: Nocturna

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2021 Modern Myths

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise