Rivers of London serie - Modern Myths
Modern Myths Shop bordspellen variant 2

De Rivers of London serie – Urban fantasy in het hart van Londen

De avonturiers van Modern Myths delen graag hun kijk- en leestips met je. Roxan neemt je daarom mee naar de urban fantasywereld Rivers of London van auteur Ben Aaronovitch. Inmiddels zijn er al tien boeken in de gelijknamige serie verschenen en is de wereld van hoofdpersoon Peter Grant – agent en tovenaarsleerling – uitgebreid met verschillende graphic novels. Onlangs is ook Tales from the Folly uitgekomen, een audiobook met een verzameling korte verhalen. Een uitgelezen moment om je enthousiast te maken voor deze uitgebreide Rivers of London serie!

Voordat Ben Aaronovitch zijn eerste Rivers of London boek uitbracht in 2011 was hij onder andere screenwriter voor de tv-serie Dr Who. Recent kwam zijn nieuwste aanvulling op de Rivers of London-serie uit: Tales from the Folly. Het is de eerste verzameling korte verhalen binnen dit universum, waar ook graphic novels – comics – van uitgegeven zijn. Voor mij reden genoeg om een recensie te schrijven over één van mijn favoriete “urban fantasy” series van dit moment.

Als zoon van een Britse jazz-muzikant en een moeder uit Sierra Leone moet de kersvers afgestudeerde “Police Constable” Peter Grant zich staande zien te houden in de drukke metropool Londen. Als hij de kans krijgt om met zijn partner PC Leslie May mee te werken aan een bizar moordonderzoek, grijpt hij deze met beide handen aan.

Peter Grant, agent en tovenaarsleerling

Hij trekt daarbij de aandacht van Detective Chief Inspector Thomas Nightingale van de Special Assessment Unit als hij per ongeluk een getuigenverklaring afneemt van een geest. DCI Nightingale is de laatste officiële tovenaar van Londen en houdt zich bezig met de zaken waar andere politieafdelingen hun handen vanaf trekken. Zo wordt Peter de eerste tovenaarsleerling sinds de Tweede Wereldoorlog in The Folly, het officiële hoofdkwartier van de SAU. En dat is nog maar waar de “weird bollocks” begint.

Je gezicht valt ervan af

Al snel blijkt dat de moordzaak waar Peter bij betrokken raakt slechts de eerste is in een serie vreemde geweldsmisdrijven. Gewone Londenaren worden ineens razend en vallen anderen aan, waarna hun gezicht er afvalt. Daarnaast komt Peter in aanraking met de riviergoden vader en moeder Thames en hun vele zonen en dochters en moet hij hun familievete zien op te lossen. Zijn oog valt daarbij meteen op Beverley Brook, de knappe dochter van mama Thames en godin van een respectabelemedium-sized” rivier in London.

Dit is slechts Peters eerste aanraking met de “démi-monde” van London en in de volgende boeken volgen er aanvaringen met moorddadige eenhoorns, Fae, goblins, geheime stammen die in de London Underground wonen, pratende vossen, illegale tovenaars en hun leerlingen en nog vele andere vreemde dingen.

De Rivers of London serie

Black Mould interior artwork
Rivers of London – Black Mould

Inmiddels bestaat de serie van Ben Aaronovitch uit acht boeken, twee novelles, een verzameling korte verhalen en ook zeven graphic novels. De comics schreef Ben Aaronovitch samen met Andrew Cartmel, die verschillende Dr Who comics en boeken schreef en ook betrokken was bij de tv-serie als script editor. Het artwork in de comic-serie wordt verzorgd door Lee Sullivan, Brian Williamson en Stefani Renne.

Lee Sullivan is een Britse tekenaar die zijn sporen verdiend heeft met het tekenen van Doctor Who voor Marvel UK en Judge Dredd voor 2000 AD. Ook maakte hij in de jaren 90 RoboCop met Alan Grant en Simon Furman. De comics worden uitgegeven door Titan Comics en zien er goed verzorgd uit. Op 1 december zal het nieuwste deel uitkomen: Rivers of London – The Fey and the Furious.

De Rivers of London graphic novels

De comics vertellen korte verhalen die losstaan van de boeken, maar vullen wel achtergronden in voor verschillende personages die we daarin tegenkomen. Soms wordt ook vanuit de boeken verwezen naar de comics. Het is echter niet per se nodig om de graphic novels te lezen om alles in de boeken te kunnen volgen. Andersom is dat denk ik lastiger.

Ik heb alleen de eerste drie comics van Rivers of London – Body Work gelezen, maar vond die persoonlijk niet fantastisch. Ik moet daarbij wel toegeven dat ik niet vaak comics lees. Een beeld zegt misschien meer dan duizend woorden, maar geef mij maar duizend woorden en dan verzin ik er zelf wel een beeld bij.

Dit geldt voor mij in ieder geval wat boeken betreft. Daardoor sloot het beeld wat ik al zelf had gevormd bij de personages uit de serie niet zo goed aan bij het artwork in de comics. Ook mis ik de diepgang die je in de boeken wel krijgt, maar die moeilijk te bereiken is in een beperkt aantal pagina’s met tekstballonnen. De graphic novels zijn een mooie aanvulling op de boeken, mits je van het medium houdt. Overigens ben ik wel jaloers op Beverley Brooks Galadriel T-shirt met de opdruk ‘All shall love me and despair’.

De Rivers of London serie: Nerdy, sassy en funny

Ben Aaronovitch combineert in zijn Rivers of London universum een realistisch beeld van hoe de moderne politie in een metropool als London zijn werk doet met een fantastische ondergrondse wereld. Een wereld die wij gewone stervelingen niet te zien krijgen, maar die toch maar één stapje van ons verwijderd is. En waar we met een beetje pech (of geluk) zomaar in terecht zouden kunnen komen. Hij doet dat met humor en veel nerdy popcultuur referenties, van Tolkien en Harry Potter, tot The Avengers en Star Wars (en enkele uit de klassieke oudheid).

De hoofdpersoon Peter Grant is cynisch en grappig. Hij groeit in elk boek van een net beginnende agent die niet weet waar hij aan begint, tot een volwaardig tovenaar die zijn best doet om de ouderwetse ideeën van zijn baas Thomas Nightingale te integreren met modern politiewerk. De vele politieafkortingen die gebruikt worden in de tekst maken het verhaal soms even iets moeilijker te volgen als “non native speaker”, maar gelukkig is het uit de context meestal duidelijk waar het om gaat. De boeken lezen verder lekker vlot weg.

Tales from the Folly: audiobook met korte verhalen

De nieuwste toevoeging aan Ben Aaronovitchs Rivers of London universum werd afgelopen juli 2020 uitgebracht als e-book en in augustus als audioboek. Ik mocht het audioboek reviewen. Deze bundel – Tales from the Folly geheten – bestaat uit tien verhalen en drie korte ‘momenten’. Deze worden steeds ingeleid door de schrijver zelf. Hierbij licht hij ook een tipje van de sluier op over hoe hij aan de ideeën voor zijn verhalen komt. De verhalen zijn ingesproken door onder andere Alex Kingston, Ben Elliot, Felix Grainger en Kobna Holdbrook-Smith.
Misschien houdt niet iedereen van korte verhalen, maar ik vind deze bundel een prachtige aanvulling op de hele serie. Het vult missende momenten in en interessante bijfiguren geeft het hun eigen verhaal en stem. Mijn favoriete verhaal uit de bundel is The Cockpit, waarin een vermeende poltergeist de kelder van een boekenwinkel onveilig maakt.  Maar gaat het hier werkelijk om een poltergeist, of is de waarheid nog vreemder…

De Rivers of London serie: Fijne urban fantasy vol (droge) humor

Tales from the Folly is zeker een leuke toevoeging aan de serie, terwijl ik wacht op het volgende boek. Ik vond de introductie bij de verhalen door de schrijver zelf ook interessant. Toch hoop ik wel dat deze bundel ook nog als echt papieren boek verschijnt. Ik houd er in ieder geval alvast een plekje voor vrij in mijn boekenkast.

Nu heb je een beeld van de Rivers of London serie. Dit is wat je krijgt als Harry Potter nooit zijn brief uit Hogwarts had gekregen, maar politieagent was geworden. Rivers of London is een hele fijne urban fantasy met een flinke dosis (droge) humor, dat ook nog eens in verschillende media wordt uitgebracht. Ik kijk in ieder geval alweer uit naar het volgende boek!

Titel: Rivers of London
Auteur: Ben Aaronovitch
Uitgever boeken: Orion Publishing
Uitgever comics: Titan Comics

Meer urban fantasy leestips van Roxan

Ken je de Rivers of London serie al en zoek je meer binnen dit genre? Dan heb ik nog wel een paar aanraders:

The Witch Who Came in From The Cold

Lindsey Smith, Max Gladstone e.a.

The Witch who came in from the ColdTijdens het hoogtepunt van de koude oorlog is Praag in de jaren 70 het speelveld voor de intriges van de CIA, KGB en MI6. In dit John Le Carré-achtige boek proberen spionnen van de verschillende geheime diensten elkaar te slim af te zijn en te bedriegen. Het spel verandert echter voor CIA agent Gabe Pritchard wanneer hij op een geheim ritueel stuit in Cairo en hij het bestaan van magie ontdekt. Ineens gaat de Koude Oorlog niet alleen maar over verschillende landen die elkaar een stap voor willen blijven aan beide kanten van het IJzeren Gordijn. Nu zijn er ook twee magische facties actief. “The Ice” wil dat alles bij het oude blijft en “The Flame” wil dat de wereld zoals wij die kennen brandt.

The Witch Who Came in From The Cold is serieuzer geschreven dan de Rivers of London-serie, maar is ook een echte aanrader. In deze fantasievolle spy novel nemen CIA agent Gabe Pritchard en KGB-agente en heks Tanya Morozova het tegen elkaar op. Tot verraad ze dwingt om samen te werken.

Neverwhere

Neil Gaiman

Neverwhere - Neil GaimanAls je liever in een alternatief Londen blijft, dan is de klassieker Neverwhere van Neil Gaiman een van mijn favorieten binnen het genre van de urban fantasy.

Als de jonge zakenman Richard Mayhew het mysterieuze meisje Door helpt, verdwijnt zijn normale leven als sneeuw voor de zon. Hij verliest zijn baan, zijn betaalpassen doen het niet meer en zelfs zijn verloofde is vergeten wie hij is. Richard gaat op zoek naar Door in “London Below”een alternatief en magisch Londen – om zijn identiteit terug te krijgen. Dat gaat natuurlijk, in ware Neil Gaiman stijl, gepaard met veel vreemde en verontrustende avonturen en ontmoetingen met bijzondere personages.

Modern Myths Shop

Koop de Rivers of London serie via Bol.com of Amazon.nl:

Boeken Rivers of London:

Comics Rivers of London:

Rivers of London serie - Tales from the FollyAudio book Rivers of London:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2021 Modern Myths

Rivers of London serie - Tales from the Folly

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise