The Sinking City Winactie orkaan
Doctor Strange 2 banner

The Sinking City – op jezelf aangewezen in Lovecraftiaanse nachtmerries

Aan het begin van de jaren 20 spelen zich vreemde gebeurtenissen af in het stadje Oakmont, Massachusetts. Privédetective Charles W. Reed wordt ingeschakeld om een onderzoek te starten. Reed echter worstelt met eigen waanbeelden en in The Sinking City moet je zonder hulp van buitenaf de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid zien te bewaken. Welkom in de wereld van H.P. Lovecraft.

The Sinking City is een actieavontuur waarin je een mysterie moet oplossen gebaseerd op de horrorverhalen van auteur H.P. Lovercraft. Deze horrorgame is gemaakt door gamestudio Frogwares en wordt uitgegeven door Bigben Interactive. Het verhaal speelt zich af in het fictieve stadje Oakmont, Massachusetts in het begin van de jaren 20. Je speelt als oorlogsveteraan Charles W. Reed, die nu een doorgewinterde privédetective is. Reed lijdt aan vreselijke waanbeelden en wil weten waar deze vandaan komen. Hij krijgt een brief die aangeeft dat inwoners van Oakmont veel problemen hebben met waanbeelden en hij wordt uitgenodigd om dit te onderzoeken. Nadat je per boot aankomt in dit vissersstadje word je direct aan het werk gezet. Al snel merk je dat er in Oakmont meer dwaalt dan alleen mensen en dat delen van de stad moeilijk te bereiken zijn door een overstroming.

Dan beginnen de waanbeelden en deze worden erg spectaculair in beeld gebracht. Meestal komen ze zomaar in beeld, zonder enige inleiding. Tijdens je onderzoek zal je af en toe met een speciale visie moeten kijken om de waarheid in het waanbeeld te onthullen. Je zult merken dat niet alleen de visioenen zomaar in beeld komen, ook verschillende monsters en NPC (non-playable characters) duiken ineens op. Helaas zorgen deze plotselinge verschijningen ervoor dat je spel af en toe hapert.

The Sinking City bootje

Open wereld

Doordat je je in The Sinking City in een grote open wereld bevindt, merk je al snel dat je veel moet reizen om bij bepaalde punten terecht te komen. Je speelt hier dan ook geen standaard game waar je van punt a naar punt b moet. Dit kan een uitdaging zijn, omdat je geen hulpmiddelen hoeft te verwachten van de ontwikkelaar. Al het speurwerk moet je zelf uitvoeren en je moet goed opletten in de gesprekken die je met iedereen voert. Om achter gegevens van belangrijke personen te komen of om belangrijke informatie te verzamelen kan je reizen naar het politiebureau. Ook is er een stadsarchief en zijn er nog wat interessante plekken om regelmatig te bezoeken. Dit is in het begin zeker even wennen, maar naarmate het spel vordert, merk je dat dit vrij natuurlijk gaat. Je krijgt al snel veel voldoening als je een missie of sidequest haalt.

The Sinking City muziekkapel

Sherlock Holmes in Lovecraft stijl

The Sinking City heeft wat weg van de Sherlock Holmes-verfilmingen van de afgelopen jaren. Zo bezit Charles W. Reed een gave om de betekenis van dingen die je gevonden hebt te deduceren en bedenkt hij een logische verklaring om een situatie te begrijpen. Hierdoor krijg je mogelijkheden om tot bepaalde conclusies te komen wanneer je alle gegevens van een puzzel hebt gevonden. Ook heeft Reed een gave om het verleden te visualiseren. Alle data die je hebt verzameld wordt dan samengebracht in een notitieboekje waar je alles samen kunt voegen tot een geheel. Ook kan je gebruik maken van je speciale visie om sommige zaken makkelijker te vinden of op te lossen. Maar, hoe vaker je deze gaven gebruikt, hoe waanzinniger je wordt. Dit kan uiteindelijk zelfs resulteren in je dood. Gelukkig kan je je hier wel tegen wapenen door antipsychotica medicijn te maken om de waanzin tegen te gaan.

The Sinking City visman

Valuta in The Sinking City

Door de aardbeving en de overstroming in Oakmont is geld niet meer de valuta die gebruikt wordt om te betalen. Na het afronden van je missies zul je betaald worden met kogels. Kogels om alles wat er in het water en op de straten leeft te overleven. Maar de kogels die je met het uitvoeren van een missie verkrijgt, zijn nooit voldoende om elk gevaar het hoofd te bieden. Hierdoor zul je alles moeten verzamelen wat je tegenkomt in de straten en gebouwen die je onderzoekt.  Maar deze middelen zijn helaas niet zo uitgebreid als in andere spellen.

The Sinking City monsters

Is het spelplezier voldoende?

The Sinking City PS4 packshotMet The Sinking City ben je zo’n 35 tot 40 uur zoet. Helaas voelt het alsof de spelontwikkelaars te veel uit de boeken van H.P. Lovercraft wilden halen, waardoor de in het spel aanwezige elementen te weinig aandacht krijgen. Omdat je tijdens het spel nergens tips en trucks krijgt, zoals bijvoorbeeld een kompas met een richting waar je heen zou moeten, is het extra belangrijk om in de gesprekken die je met de verschillende personages voert goed op te letten. Helaas voelen sommige van deze gesprekken lang aan en is het af en toe moeilijk om je aandacht er goed bij te houden. Dit zorgt ervoor dat het regelmatig aardig puzzelen is om te weten waar je heen moet. Daarnaast is de besturing soms lastig hanteerbaar, zeker wanneer je een ontmoeting hebt met een monster of slechterik. De gameplay voelt dan wat houterig en langzaam aan, wat erg frustrerend is.

Uiteindelijk is The Sinking City een erg leuk spel dat iets beter uitgewerkt had mogen worden. De besturing tijdens actiescènes kan beter en ook als je dood gaat, hadden er meer consequenties mogen zijn. Na je dood kun je namelijk meteen verder vanaf het laatste opgeslagen punt, waarbij je al je uitrusting nog bij je hebt. Maar de uitdaging van het volledig onderzoeken van de zaken zonder enige hulpmiddelen maakt het spel erg leuk. Het deduceren van alle bewijzen die je gevonden hebt om tot een bepaalde conclusie te komen is onderhoudend. Daarbij mag je zelf besluiten wat je met deze conclusie doet, waardoor je het verloop van dit avontuur zelf bepaald.

The Sinking City is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One

Voordelen: mysterie in de wereld van H.P. Lovecraft / spectaculaire waanbeelden / zonder hints alles zelf onderzoeken en oplossen / zelf het verhaalverloop bepalen

Nadelen: haperingen in het spel door de waanbeelden / houterige gameplay tijdens actiescènes / soms te langdradige conversaties / geen consequenties na je dood

Titel: The Sinking City – www.thesinkingcity.com
Studio: Frogwares
Uitgever: Bigben Interactive
Gespeeld op: PlayStation 4

Modern Myths service: koop The Sinking City op Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2022 Modern Myths

The Sinking City Winactie sfeerbeeld

Paul van Deursen Jr.

Paul weet het nog goed: de sensatie van het spelen van zijn allereerste game: Mario. Op de Nintendo 8bit, uiteraard. Hij was een jaar of zeven toen hij terecht kwam in de wonderlijke wereld van games. Zijn vader werkte bij een fotowinkel waar ook games werden verkocht en Paul werd meteen gegrepen door het gamevirus. Alle trends heeft hij op de voet gevolgd en hij kan onmogelijk een favoriete game aanwijzen. Als het toch moet, staan Mario, Zelda en FIFA zeker in de top tien. Voor Fantasize test Paul met veel enthousiasme games, om lezers alle ins en outs te vertellen.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise