Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand - Modern Myths
Modern Myths Shop Mysterium

Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand – Vier korte verhalen uit Sharakhai

In de verhalenbundel Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand neemt Bradley P. Beaulieu je in vier korte verhalen mee terug naar de stad Sharakhai en de grote Shangazi woestijn. Deze wereld kon je eerder bezoeken in zijn boekenreeks Het Lied van het Gebroken Zand, waarvan het zesde en laatste deel (in het Engels) volgend voorjaar moet verschijnen. Ook is er een televisieserie in ontwikkeling. Helmie kijkt of deze verhalen een beetje stof doen opwaaien. 

Bradley P. Beaulieu is erg thuis in zijn eigen wereld. De verhalen in Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand zijn vlot te lezen, hoewel de schrijver ervan uitgaat dat men de vorige boeken gelezen heeft. Ik heb zelf zijn eerdere boeken niet gelezen en daardoor is het soms lastig om het verhaal goed te volgen. Met name als het gaat over legendes, godsdiensten en onderlinge verhoudingen. De sfeer in het boek doet me een beetje denken aan verhalen uit de Arabische wereld met her en der een vleugje Romeinse invloed (kuilgevechten). Met name de avonturen van de midden en lagere klasse van de samenleving worden beschreven. Als ik het geheel moet vergelijken met een boekenreeks, dan is dat toch wel De Vertellingen van duizend-en-één-nacht met her en der lichte raakvlakken met magie.

De verhalen zijn kort, zo’n vijftig bladzijden per verhaal. Dit gaat ten koste van de diepgang, maar de spanning zit er in alle vier de verhalen snel in, hoewel de ontknopingen soms wat matig zijn. Ik denk dan ook dat vooral de fans van Het Lied van het Gebroken Zand deze verhalenbundel goed kunnen waarderen. De bundel bestaat uit de verhalen:

De Deuren bij Duistering en Dageraad

De Deuren bij Duistering en Dageraad vertelt het verhaal van de tweelingzussen Leorah en Devorah. Als zonder hun medeweten de amethistenring van hun overleden moeder als hoofdprijs wordt ingezet voor de Annams Traverse – een belangrijke paardenrace – wil Leorah koste wat kost winnen. Ze blijkt echter niet de enige te zijn die de ring wil. Ook de wrede koning Sukru van Sharakhai heeft zijn zinnen gezet op deze ring die magische eigenschappen zou bezitten. De levens van Leorah en Devorah komen daarmee in gevaar. Dit was het eerste verhaal wat ik las en dit vond ik tevens het leukste verhaal, hoewel het einde een beetje tegenviel.

In het Dorp waar Glanswijn vloeit

Dardzada – een apotheker – gaat op onderzoek uit nadat de zoon van een rijke heer van Sharakhai verdwijnt en zes weken later dood wordt teruggevonden. Hij komt er al snel achter dat er gruwelijke praktijken plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen. Het gaat om een soort van The Dark Crystal-achtige taferelen wat betreft het aftappen van de levenskracht van jonge mensen. Dardzada wil deze bende stoppen. Ik vond dit het minste verhaal; het plot was vrij voorspelbaar en er zat weinig spanning in.

Een door mijn God geschapen Woestenij

Djaga Akoyo is een vrouwelijke krijger die in de vechtkuilen van Sharakhai een flinke reputatie heeft opgebouwd. Nu ze de liefde van haar leven is tegengekomen wil ze stoppen met vechten. Ze spreekt af om nog twee gevechten te doen, maar dan duikt een oude bekende uit haar verleden op die haar vertelt hoe ze van de smet af kan komen die haar sinds haar jeugd heeft achtervolgt. Dit is een vrij tragisch verhaal over een sterk personage. Spannend, maar ook hier is het einde wat onbevredigend.

De Gehavende Prins en de Gesluierde Demon

Brama, een vroegere dief, heeft een haat-liefdeverhouding met een demon die gevangen zit in een saffieren amulet. Als Brama een mysterieuze jonge vrouw tegenkomt die omringt is door de lichtjes van het lot, moet hij haar wel volgen. Hierdoor raakt hij verstrikt in een complot van huurmoordenaars en de schimmige wereld van de Zwarte Lotus. Hier mistte ik het meeste de achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld over hoe de demon en Brama elkaar hebben ontmoet. Dit had ik graag beter uitgewerkt gezien. Het verhaal was wel goed opgebouwd en het slot was voor mij eigenlijk het punt waarop het interessant werd. Ik wilde weten hoe het verhaal zich verder ging ontwikkelen. Ik denk dat Brama een belangrijke rol in de boekenserie heeft gehad en dat dit verhaal voor fans waarschijnlijk beter te begrijpen is.

Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand: nieuwsgierig naar de boekenreeks

Ik ben door deze korte verhalen wel geprikkeld om de reeks van Het Lied van het Gebroken Zand te gaan lezen. Bradley P. Beaulieu weet me te boeien met zijn woestijnwereld. Zijn schrijfstijl is uitnodigend en vlot te lezen. Hij weet de personages in een korte tijd echt tot leven te laten komen, met ieder hun eigen kwaliteiten en denkwijze. Hij maakt verder gebruik van krachtige vrouwelijke personages, waar ik persoonlijk een voorkeur voor heb. En wat ook fijn is, is dat het eerste hoofdstuk van Het Lied van het Gebroken Zand boek I – De Twaalf Koningen van Sharakhai aan het einde van de verhalenbundel staat. Dit zeer spannende eerste hoofdstuk over de strijdlustige jonge vrouw Çeda de Witte Wolf, doet me verlangen naar meer.

Titel: Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand
Auteur: Bradley P. Beaulieu
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 8853 4

Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand: Modern Myths Shop

Koop Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand via Bol.com of Amazon.nl:

Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand - coverVerhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand – € 20,99 Bol.com
Verhalen uit de wereld van Het Lied van het Gebroken Zand – € 20,99 Amazon.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2020 Modern Myths

Helmie van Lith

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise