Werelden ontwaken recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Werelden ontwaken recensie – Ontdek nieuwe, creatieve verhalen!

Het is bijzonder leuk nieuwe fantasyschrijvers te ontdekken met nieuwe schrijfstijlen, werelden, personages en stemmen. Extra leuk is het als die schrijvers van eigen bodem zijn. En het is nog leuker als je van zeven schrijfstijlen tegelijk kunt proeven. Lees in onze Werelden ontwaken recensie hoe deze verhalenbundel je een uitgebreid fantasy-buffet biedt!

In de verhalenbundel Werelden ontwaken vind je korte verhalen van schrijvers Anna Mattaar, Antoni Dol, Heleen van den Hooven, Marieke Frankema, Mariëlle Douma, Robin Rozendal en Tom Kruijsen. Het is een opstapje naar de grotere verhalen van deze schrijvers: je maakt als het ware kennis met de werelden waarin die verhalen zich afspelen, en leert alvast wat personages kennen.

Het is een bijzonder leuke en creatieve manier om in één keer een hoop nieuwe schrijvers te leren kennen en enthousiast te raken voor hun verhalen. Werelden ontwaken is dan ook een heus proeverijtje in boekvorm!

Van epische fantasy tot harde sciencefiction

De verhalen in Werelden ontwaken lopen wat genre en schrijfstijl betreft flink uiteen. Hierdoor kom je er – zolang je maar van speculatieve fictie houdt – altijd wel iets leuks in tegen. Houd je van epische fantasy en draken? Dan is Faylars transformatie van Mariëlle Douma voor jou. Heb je liever een contemporain, paranormaal verhaal dat naar horror neigt? Lees dan Klopjacht van Tom Kruijsen.

Of houd je juist van harde sciencefiction die je aan het denken zet over onze eigen wereld? Dan wordt Frederica’s metamorfose van Antoni Dol je favoriet. En wie weet ontdek je in één van de andere verhalen een nieuw favoriet genre, of een nieuwe favoriete auteur waar je meer van wilt lezen.

Werelden ontwaken recensie – Klopjacht

We beginnen met paranormale fantasy. In Klopjacht van Tom Kruijsen volgen we Alexander Novak. Hij is een necromantiër op zoek naar een klopgeest die zich schuilhoudt in een universiteit (slim gevonden titel dus!).

Omdat ik op deze universiteit zelf ook een deel van mijn studietijd heb doorgebracht, was dit verhaal extra leuk om te lezen. De spanning zit er in Klopjacht goed in. Je volgt Alexander Novak terwijl hij jacht maakt op de klopgeest en hem tegelijkertijd probeert te begrijpen. Een mooi paranormaal verhaal dat smaakt naar meer!

De huilende stad

De huilende stad van Robin Rozendal trok me door de wereldbouw meteen aan. Het gaat over een levende stad die de gevoelens en gemoedstoestand van haar inwoners overneemt – dat belooft mooie fantasy te zijn!

Het verhaal volgt Sandee die in de stad Zagrabe terechtkomt op haar zoektocht naar wraak. De levende stad Zagrabe worstelt echter met net zoveel negatieve gevoelens als Sandee zelf, en dat uit zich op bijzondere manieren. Naast de setting spreken ook de personages aan die door allerlei emoties heengaan in de loop van dit korte verhaal.

Werelden ontwaken recensie – Frederica’s metamorfose

Frederica’s metamorfose van Antoni Dol vertelt het verhaal van wetenschapper Frederica die plastic-etende rupsen ontdekt. Het achterliggende idee van dit verhaal – insecten die ons plasticprobleem kunnen oplossen door het op te eten, en vervolgens onze complete afhankelijkheid van deze materiaalsoort blootleggen – is fascinerend.

Harde sciencefiction is normaliter niet zo mijn ding, maar het verhaal is desondanks een lange tijd bij me blijven hangen.

Zeesteen

Zeesteen van Heleen van den Hooven gaat over de jonge Daniz. We leren haar kennen tijdens haar jeugd, en ontdekken daarna hoe ze in haar latere jaren kapitein van haar eigen schip is. Om het zeevolk te redden, moet ze een zeesteen naar een nieuw land brengen. Een aanrader als je je – net zoals ik – aangetrokken voelt tot de zee en houdt van piratenverhalen.

Werelden ontwaken recensie – Duizend doden

Marieke Frankema schrijft met haar korte verhaal Duizend doden een emotioneel, complex verhaal waar ik zelf stiekem graag een “trigger warning” (een waarschuwing voor verontrustende inhoud) bij had gehad voor het lezen. Verleden en heden kruisen elkaar, en zowel de setting als de personages voelen realistisch, ondanks de fantastische elementen.

Faylars transformatie

In Faylars transformatie van Mariëlle Douma volg je Raelon, een man die magie kan gebruiken en mysterieuze tekens op zijn huid heeft. Hij is al zijn hele leven op zoek naar de herkomst van die tekens. Pas als hij aanspoelt op een eiland komt hij dichter bij het antwoord. Hij komt in aanraking met draken en wordt op een van hen – Faylar – zelfs verliefd.

Toen ik erachter kwam dat Raelon een antagonist is in het grotere verhaal, vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Dus dáárom is hij zo’n rotzak! Je krijgt in Faylars transformatie als het ware een inkijkje in zijn achtergrondverhaal, wat het verhaal een leuke twist geeft. Ik kan niet anders dan benieuwd zijn naar Raelons rol in het volgende verhaal van Mariëlle Douma.

Winterwaker

Schubbeling Steenkop probeert in Winterwaker van Anna Mattaar te bewijzen dat hij een “ankuï” is, en geen “chani”. Het kostte me wat tijd om te achterhalen wat die twee begrippen precies inhielden, hoe schubbelingen eruitzien en hoe de wereld van Winterwaker werkt.

Normaliter ben ik dankbaar wanneer schrijvers hun lezers niet te veel bij de hand nemen, maar als het verhaal zo kort is, heb je soms net dat beetje extra context nodig om het verhaal volledig te begrijpen. Desondanks steekt Winterwaker goed in elkaar en biedt het een mooi kijkje in een wereld waarin veel te ontdekken valt.

Werelden ontwaken recensie – Nieuwe schrijvers op je radar

Alles bij elkaar vind je in Werelden ontwaken altijd wel iets dat aansluit op je smaak en ontdek je ook genres die je misschien minder snel zou oppakken. Na elk verhaal vind je uitleg over de schrijver en het project waar het korte verhaal een onderdeel van is. Het is indrukwekkend wat deze groep schrijvers met elkaar voor elkaar heeft gekregen, want het boek ziet er ook nog eens bijzonder mooi uit, van cover tot binnenwerk. Hoewel de redactie en correctie hier en daar nog wat scherper had gemogen, is het geheel zeker iets om trots op te zijn.

Kortom, houd je van speculatieve fictie in de breedste zin van het woord, dan kan ik niet anders dan je deze bundel aanraden. Door Werelden ontwaken heb ik weer een aantal schrijvers op mijn radar gekregen die ik zeker in de gaten ga houden!

Werelden ontwaken is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Werelden ontwaken
Auteurs: Tom Kruijsen, Robin Rozendal, Antoni Dol, Heleen van den Hooven, Marieke Frankema, Mariëlle Douma, Anna Mattaar
Uitgever: Io
ISBN: 978-90-830-4407-1

Modern Myths Shop

De auteurs vertellen je meer over Werelden ontwaken op YouTube:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Fantasy bundel recensie Io uitgeverij - Modern Myths

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.