Wolkenstad recensie – Modern Myths

Wolkenstad recensie – Een fantastische literaire puzzel

Wolkenstad is de nieuwe literaire roman van Pulitzerprijs winnaar Anthony Doerr (Als je het licht niet kunt zien). Misschien is dit niet het meest voor de hand liggende boek om voor Modern Myths te recenseren. Het grootste deel van het boek is namelijk helemaal geen fantasy en zou maar al te gemakkelijk echt gebeurd kunnen zijn. Ook het apocalyptische toekomstbeeld dat Doerr schetst – hoewel ik dat zeker sciencefiction noem – zou angstaanjagend snel de waarheid kunnen worden in de niet al te verre toekomst. Maar het hart van dit boek is een door Doerr bedacht klassiek Grieks verhaal. Kortom, een echte moderne mythe. Lees onze Wolkenstad recensie!

“Vreemdeling, wie je ook bent, maak dit open en leer wonderbaarlijkheden.” Zo begint de codex van Antonius Diogenes, een meer dan 2000 jaar oude Griekse roman. Versnipperd door de tijd, heeft deze oorlogen en ongedierte weten te overleven. Maar helaas is het niet ongehavend. Het verhaal is uit elkaar gehaald, door elkaar gehusseld, herschreven en deels verloren gegaan. Het is de mythe van Aethon – een simpele herder die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs in de wolken te vliegen: Wolkenkoekoekstad. De Engelse titel van het boek is Cloud Cuckoo Land, maar blijkbaar vond de Nederlandse uitgever de oorspronkelijke titel te vreemd klinken in het Nederlands.

Is Aethon een held op zoek naar verlichting of een simpele dwaas? En is de codex van Diogenes een literair meesterwerk of een verhaal dat hij slechts schreef om zijn zieke nichtje te troosten? In ieder geval is het een puzzel die door de eeuwen heen vijf levens met elkaar weet te verbinden.

Van middeleeuws Constantinopel tot een interstellair ruimteschip

Wolkenstad volgt vijf hoofdpersonen die elk op hun eigen manier de codex van Diogenes ontdekken. Allemaal proberen ze het verhaal van Aethon te ontcijferen en er op hun eigen manier betekenis aan te geven. Allemaal zijn het buitenbeentjes met hun eigen dromen die het gevoel hebben er niet bij te horen. En allemaal proberen ze de wereld om hen heen te begrijpen.

Wolkenstad recensie – Vijf buitenbeentjes, één verhaal

Anna vindt de codex in 1453 in een belegerd Constantinopel. Ze is een weeskind dat samen met haar zus Maria in een borduuratelier werkt. Daar moeten ze heiligen op zijden gewaden borduren voor bisschoppen en andere geestelijken.

Ze verlangt echter meer van haar leven dan zich de hele dag blind te staren op de fijnste steekjes van goud- en zilverdraad. Maar met het leger van de sultan voor de muren van haar stad, is elke toekomst voor haar onzeker.

Door de duivel bezeten

Omeir is geronseld door het leger van diezelfde sultan. Omdat hij met een hazenlip geboren is, werd hij in zijn geboortedorp gevreesd. Hij zou namelijk bezeten zijn door de duivel en ongeluk brengen. Maar ook in het leger van de sultan voelt hij zich niet op zijn plek. Hij vraagt zich af of het doel van het leger waarin hij vecht – Constantinopel bevrijden van ongelovigen – nou echt wel zo nobel is als de officieren van het leger hem willen doen geloven.

Wolkenstad recensie – Odysseus in Korea

Zeno kwam voor het eerst in aanraking met Oud-Griekse literatuur als jonge soldaat in een krijgsgevangenenkamp in Korea. De verhalen over helden als Odysseus – die een medegevangene hem vertelde – waren het enige wat hem op de been hield tijdens de gruwelijkheden die hij moest doorstaan.

Als de codex op zijn pad komt, wordt het een obsessie voor hem om het verhaal te vertalen en compleet te maken.

Utopia en de Apocalyps

Seymour is een tiener in het huidige Idaho die kampt met mentale problemen. Het veranderende klimaat, milieuvervuiling en de ongelijkheid tussen arm en rijk drijven hem tot wanhoop en geweld, terwijl hij droomt van Utopia en de Apocalyps.

Op weg naar een nieuwe wereld

Konstance tot slot, is met een interstellair schip op weg naar een nieuwe wereld. Samen met haar medepassagiers hebben zij een verwoeste aarde achter zich gelaten. Ze is geboren op het schip en heeft de aarde zelfs nog nooit gezien. Haar leven wordt tot in de kleinste details gecontroleerd door de alwetende kunstmatige intelligentie Sybil.

Maar wat verzwijgt Sybil voor de passagiers van het schip? En waarom is het verhaal dat haar vader haar vroeger vertelde over Aethon de herder, niet bekend in de bibliotheek van het schip die alle kennis van de mensheid zou moeten bevatten?

Wolkenstad recensie – Genieten van een meesterlijke verhalenverteller

Op meesterlijke wijze weet Anthony Doerr de verhaallijnen van zijn hoofdpersonen met elkaar te verbinden. Wat op het eerste oog vijf compleet van elkaar losstaande verhalen lijken te zijn, worden zo uiteindelijk één verhaal dat van het begin tot het einde boeiend en verrassend blijft.

Wolkenstad is een aanrader. Want hoewel er geen elfen, buitenaardse wezens of fantastische werelden in dit boek voorkomen, weet Doerr op haast magische wijze een verhaal in elkaar te puzzelen dat net zo fantastisch als aannemelijk is.

Titel: Wolkenstad
Auteur: Anthony Doerr
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978-90-443-6432-3

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

Wolkenstad recensie – Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise