Mysterium openingsbeeld

Mysterium: Spookachtig moordmysterie – Modern Myths Spellenavond

Deze maand lossen we in de Modern Myths Spellenavond een moord op met behulp van een klopgeest in Mysterium. De nieuwe eigenaar van het Kasteel van Warwick – Conrad Mac Dowell – merkt dat het spookt op zijn landgoed. Hij roept de hulp in van een groep mediums om het spook te helpen rust te vinden door zijn moordenaar, moordplaats en het moordwapen te achterhalen. Kunnen jij en je medespelers de visioenen van de geest op de juiste manier interpreteren? 

De nieuwe eigenaar van het Kasteel van Warwick komt er in Mysterium achter dat het in zijn nieuwe huis spookt. Hij schakelt mediums in om het raadsel rond deze bovennatuurlijke aanwezigheid op te lossen. In dit coöperatieve spel van uitgever Libellud werken de spelers als die mediums samen met het spook, dat gespeeld wordt door een van de spelers.

Samen probeer je boven tafel te krijgen wat er zich nou precies in het landhuis heeft afgespeeld. Om duidelijk te maken wat er met hem gebeurd is, moet het spook gebruik maken van visioenen. Maar probeer die maar eens op de juiste manier te interpreteren…

Mysterium spel overzichtMysterium – Gameplay

Het doel van Mysterium is om te achterhalen wie de moordenaar is, waar de moord heeft plaatsgevonden en welk moordwapen is gebruikt. Het spook weet natuurlijk precies wat er gebeurd is, maar kan dit niet direct communiceren met de mediums. De spook-speler mag zelfs niet de kleinste bewegingen maken of het zachtste geluid, ook geen zucht van frustratie.

De spook-speler zit tijdens het spel achter een scherm waarin hij kaartjes met de willekeurig gekozen moordenaar, moordplaats en het moordwapen heeft gestoken. Voor elk medium is deze set anders. Zo zijn er bij een spel met vijf spelers één spook en vier mediums, dus ook vier verschillende sets met dader, moordwapen en moordlocatie. Tijdens het spelen moet elk medium achter zijn eigen set komen. Hiervoor hebben de spelers zeven rondes tot hun beschikking, die op de grote klok aangegeven worden als zeven uren.

De mediums
Mysterium: de mediums

Wist je dat

Mysterium is de nieuwe incarnatie van het spel Tajemnicze Domostwo uit 2013 en wordt ook wel omschreven als een combinatie tussen Cluedo en Dixit.

Onduidelijke visioenen

Op het speelveld liggen meerdere daderkaarten. Deze hoeveelheid is afhankelijk van het aantal spelers en dit geldt ook voor de locaties en de moordwapens. In de eerste ronde proberen de mediums te achterhalen wie de moordenaar is die bij hun eigen set hoort. Het spook geeft hiervoor elk medium de visioenkaarten waarvan het spook denkt dat ze deze speler het meest vooruit helpen. Helaas heeft het spook telkens maar zeven kaarten waaruit hij kan kiezen. En deze kaarten zijn allesbehalve duidelijk, zoals wel vaker het geval is met visioenen.

Mysterium – Samen uit, samen thuis

Mysterium personage kok
Mysterium: was het de kok …

De mediums mogen onderling overleggen en samen bepalen waar het spook volgens hen op wijst met zijn visioenen. Hebben de spelers het goed, dan mag het medium de daderkaart pakken en doorgaan naar de rij met locaties. Was het fout, dan moet de speler nog een speeluur bij de dader blijven en krijgt hij extra visioenen van het spook. Op deze manier worden zowel de dader, de locatie als het moordwapen bepaald. Als alle spelers binnen zeven uur hun set compleet hebben gaat de hele groep door naar de volgende fase van het bordspel. Mocht iemand er niet uitgekomen zijn, dan heeft de hele groep – inclusief het spook – verloren.

In de tweede fase van het spel moeten de mediums bepalen welke van de vergaarde sets nu de waarheid beschrijft. Hiervoor worden alle sets neergelegd en geeft het spook drie visioenen. De mediums stemmen zonder overleg op de set van hun keuze. Als de meerderheid van de spelers het goed heeft dan is het spel gewonnen.

Variaties voor verschillende aantallen spelers

Mysterium moordwapen pistool
…. met het pistool?

Bij elk aantal spelers veranderen de spelregels een beetje, wat dit bordspel flexibel houdt en interessant maakt voor groepen van verschillende groottes. Met twee spelers (een spook en één medium) speelt de mediumspeler bijvoorbeeld met twee mediumkaarten. Vanaf vier spelers wordt een nieuw spelelement geïntroduceerd: de helderziendheidsfiches. Mediums kunnen nu de keuze van hun medespelers beoordelen. Kiest speler één bijvoorbeeld een dader waarvan jij denkt dat dit helemaal niet klopt, dan kun je hier een fiche bijleggen met een kruis erop. Denk je dat hij het goed heeft, dan geef je hem een vinkje. Hoe vaker je dit goed doet, hoe verder je omhooggaat op het helderziendheidsspoor. De uiteindelijke score op deze teller bepaalt in fase twee per medium hoeveel van de drie visioenkaarten hij mag zien. Het is dus zaak om niet alleen als groep, maar ook als individu je hersens er goed bij te houden!

Herspeelbaarheid

Doordat er vrij veel kaarten in het standaardspel zitten (achttien personages, achttien locaties en achttien wapens) zijn er enorm veel combinaties mogelijk. Het spook heeft zelfs vierentachtig visioenkaarten tot zijn beschikking, waardoor het spel niet snel in herhaling valt.

Het niveau van het bordspel is ook aan te passen naarmate je meer bedreven raakt in het achterhalen van het mysterie. Het spook mag bij een moeilijker spel bijvoorbeeld minder vaak zijn visioenkaarten wisselen en er komen meer daders, locaties en moordwapens op tafel voor de mediums om uit te kiezen. Dit is een nuttige toevoeging, omdat spelers steeds beter op elkaar ingespeeld raken en ook de gedachtegang van de spook-speler beter leren kennen.

Mysterium - visioenen
Mysterium: visioenen

De ideale hoeveelheid spelers

Hoewel Mysterium gespeeld kan worden door 2-7 spelers, is het een spel wat het beste gespeeld kan worden met vier spelers of meer. Vanaf dit aantal deelnemers wordt het eerder genoemde helderziendenspoor geïntroduceerd dat een extra dimensie geeft aan het bordspel.

Het spel wordt daarnaast ook gedragen door het onderlinge overleg. Door dit overleg kun je elkaar helpen, maar ook zeker onbedoeld op het verkeerde been zetten. Dit tot grote frustratie van het spook. Met een klein aantal spelers vindt dit overleg in veel mindere mate plaats, of met maar één medium natuurlijk helemaal niet. Dat is zonde, want het onderlinge gekibbel voegt echt iets toe aan de spelbeleving.

Een meeslepend bordspel

De ervaring die Mysterium biedt, begint al bij het openen van de doos. Het spel heeft functionele, maar prachtige onderdelen met geweldig artwork. Als je de spelregels openslaat, word je begroet met krantenartikelen over de tragedie die zich heeft afgespeeld in het kasteel. Ook zie je een smekende brief van de heer Mac Dowell, de nieuwe eigenaar, aan de mediums om hun krachten te vereniging. De mediums worden voorgesteld, hun achtergrond verklaard en de sfeer is meteen gezet. Er is zelfs sfeervolle achtergrondmuziek beschikbaar via de website van de uitgever, te bereiken via een QR-code in de spelregels.

Uitbreiding sets

Hidden Signs en Secrets and Lies
Mysterium: Hidden Signs en Secrets & Lies

Ben je als bedreven Mysterium-speler toe aan nieuwe uitdagingen, dan kun je je wenden tot een van de uitbreidingen die voor het bordspel op de markt zijn. Hidden Signs bevat achtenzeventig nieuwe kaarten met toevoegingen voor zowel de mediums als voor het spook.

De uitbreiding Secrets & Lies bevat naast enkele nieuwe visioenen, daders, locaties en moordwapens ook achttien ‘story’-kaarten. Met deze uitbreiding gaan de mediums niet meer op zoek naar een moordwapen, maar moet het spook met visioenkaarten het verhaal van zijn moord duidelijk zien te maken. Iets wat natuurlijk een veel lastigere taak is.

Mysterium – Een spel voor iedereen

Mysterium packshotMysterium is echt een spel dat je in elk gezelschap op tafel kunt leggen. De regels zijn niet moeilijk en nieuwe deelnemers kunnen al snel meespelen. Door de prachtige kaarten en de leuke extra’s zoals de klok trekt het bordspel je meteen aan. Het spel is vooral een uitkomst als je met een wat grotere groep bent. Veel spellen zijn tenslotte maar te spelen met vier – of bij uitzondering – vijf spelers. Mysterium wordt juist leuker met wat extra man om tafel, terwijl het wel een mysterie met diepgang blijft.

Voordelen: Makkelijk te leren / grote variatie in spelersaantallen / verschillende niveaus
Nadelen: Minder sterk bij kleine groepen

Titel: Mysterium
Ontwerpers: Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko
Uitgever: Libellud
Aantal spelers: 2-7
Leeftijd: 10+
Duur: 42 minuten
Genre: moordmysterie / horror

Modern Myths Shop

Mysterium packshot thumbnailKoop Mysterium en de uitbreidingen
in de Modern Myths Shop:

Mysterium bordspel 

Uitbreiding: Mysterium – Hidden Signs

Uitbreiding: Mysterium – Secrets & Lies

Bekijk hier een unpacking van Mysterium:

En hier de trailer van het spel:

Mysterium – Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Sfeerbeeld

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.