A Ghost Story uitsnede

A Ghost Story – spookverhaal met emotionele diepgang

Hoewel de titel A Ghost Story alles zegt over de inhoud van deze film, moet je de term ‘spookverhaal’ in dit geval heel letterlijk nemen. Het gaat hier namelijk helemaal niet om een griezelige thriller, maar over een prachtig, origineel en emotioneel verhaal over een spook. In de meest klassieke verschijningsvorm: een laken met gaten als ogen. Lees onze A Ghost Story recensie.

In het brein van regisseur David Lowery (Peter en de Draak) spookten verschillende gedachten rond over het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van het leven. Daarnaast had hij het ludieke idee om een spookfilm te maken waarbij het spook ook daadwerkelijk als wit laken met holle ogen in beeld komt.

Hij schreef een korte synopsis en deelde dat met vrienden/collegae waarmee hij vertrouwd was en vaak samenwerkte. Zo kwam A Ghost Story tot stand. Een diepe, emotionele film over het menselijk bestaan, vanuit het perspectief van een klassiek spook. Een film die niet alleen verhaaltechnisch bijzonder is, maar ook in beeldtaal behoorlijk beklemmend is.

A Ghost Story M

Alles draait om liefde

De film opent als we kennismaken met twee naamloze geliefden. ‘C’ (Casey Affleck, The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford) en ‘M’ (Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo) zijn innig verliefd, maar hebben wel de gebruikelijke, echtelijke problemen. Je voelt meteen de emotionele lading van de film, niet alleen door het mooie acteerwerk van Affleck en Mara, maar ook door de beeldverhouding en lengte van de scènes.

De hele film is geschoten in de verhouding 1,33 : 1, een formaat wat je misschien nog kent van voor het breedbeeldtelevisietijdperk. Het beeld is hiermee vierkant, in plaats van rechthoekig, waardoor je heel dicht op de personages zit. De filmmakers spelen hier ook mee, want naast de close-ups krijg je ook veel panoramashots te zien, wat een heel bijzonder effect geeft. De gebeurtenissen in de scènes worden soms ook erg lang in beeld gehouden, wat je in de huidige voortrazende films met snelle beeldmontages helemaal niet meer gewend bent. Het resultaat is een film waarin je je gevangen voelt, samen met ‘C’, die na een dodelijk auto-ongeluk niet de rust vindt om naar gene zijde te gaan en als spook terugkeert naar het huis waar zijn weduwe met haar leven door moet.

C en M

A Ghost Story recensie:
van de dingen die voorbij gaan

Hier slaagt A Ghost Story er prachtig in om het verlies en gemis van zowel het spook als degene die hij achterlaat weer te geven. De film grijpt je vaak bij de keel en raakt iets van de existentiële angst waar je als sterfelijk mens vroeg of laat mee te maken krijgt.

Hoewel de achterliggende boodschap die David Lowery ons meegeeft niet is hoe ikzelf in het leven sta, weet de film moeiteloos de gevoelens van ‘C’ over te brengen, zelfs vanonder het laken waar Casey Affleck zich het grootste deel van de film bevindt. Nergens heb je het gevoel dat je naar iets belachelijks kijkt: het laken is zo vormgegeven dat je de aanwezigheid van het spook gelooft, waarbij de wijze waarop hij in beeld gebracht wordt, emotionele gravitas aan de scènes geeft. De hele film heeft iets treurigs, maar tegelijkertijd iets moois, waarbij je je al snel af gaat vragen wat je zelf eigenlijk achterlaat in je leven, terwijl de tijd onverbiddelijk voort blijft schrijden.

Liefde, rust en acceptatie

A Ghost Story blu-rayIn de extra’s op de Blu-Ray/dvd hoor je in een kringgesprek hoe de filmmakers en acteurs dit bijzondere verhaal gemaakt hebben. Ook is er nog audiocommentaar van de regisseur en producenten en een weggelaten scène. Het geeft allemaal wat achtergrond bij een film die op zichzelf al die uitleg moeiteloos weet over te brengen. Je voelt gemis, eenzaamheid en wanhoop, maar ook liefde, rust en acceptatie. A Ghost Story is dan ook de moeite waard om rustig van te genieten. Er zit ook nog een twist in, wat de zit nog meer de moeite waard maakt. Lang nadat je A Ghost Story gezien hebt, zal het verhaal nog rond blijven spoken in je gemoed. Daarmee is de film een bijzonder kunstwerk.

A Ghost Story is nu verkrijgbaar op Blu-Ray en dvd.

Titel: A Ghost Story
Regisseur: David Lowery
Acteurs: Casey Affleck, Rooney Mara
Uitgever: Universal Home Entertainment
Medium: Blu-ray, dvd
Genre: drama

A Ghost Story recensie – Modern Myths Shop

Koop A Ghost Story op Bol.com

A Ghost Story blu-rayA Ghost Story blu-ray – € 10,99
A Ghost Story dvd – € 14,04

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Door de tijd

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • BoekenBoeken