Spellen zijn er in alle soorten en maten en het werd in de Modern Myths Spellenavond wel weer eens tijd voor een wat lichter spel. Codenames verscheen afgelopen maanden iedere spelavond wel een keer op onze tafel. Het is een tof familiespel dat wellicht niet helemaal fantasy is, maar genoeg versies heeft om je fantasy-hart sneller te laten slaan. In dit artikel duiken we in de Disney-variant. Lees onze Codenames Disney recensie!
Codenames zelf is dus niet echt een fantasy-spel, maar heeft inmiddels verschillende varianten. Twijfel je – net als ik – over dit spel en ben je ook geen Disney-fan? Wellicht dat Harry Potter of Marvel dan beter geschikt is voor jou.
Spelverloop – Kaarten raden als team
Je verdeelt je groep in twee gelijke teams en ieder team wijst een spelleider aan. Op tafel komen willekeurige kaartjes te liggen in een vierkant rooster van vijf bij vijf. De spelleiders krijgen een code te zien. Een aantal kaartjes uit het rooster moeten geraden worden. De spelleider mag één woord zeggen om zijn team te hinten naar de goede kaartjes en één getal om duidelijk te maken hoeveel kaartjes er geraden kunnen worden.
Je team moet echter goed opletten, want als ze het verkeerde kaartje raden is hun beurt voorbij. Ook kunnen ze per ongeluk een kaartje van de tegenstander raden of de huurmoordenaar, waardoor je team meteen af is. De winnaar is het team dat als eerste alle kaartjes van de code raadt.
Codenames Disney recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Codenames Disney: Op de sleutelkaart met de code staat aangegeven welk team begint. Zij moeten een extra kaart raden om te winnen.
Hoge herspeelbaarheid
Wellicht klinkt het spelverloop van Codenames in eerste instantie wat ingewikkeld, omdat dit echt een spel is wat je voor je moet zien. Daarna heb je het in vijf minuten begrepen en kun je vooruit. Omdat het rooster van kaartjes telkens willekeurig is, is geen een spel hetzelfde.
Ook zijn er heel veel “sleutel”-kaartjes (waar de code op staat voor de spelleider) die je telkens kunt draaien. De mogelijkheden zijn dus echt eindeloos. Wissel daarnaast in je team van spelleider en je begrijpt waarom dit spel het al maanden wint bij ons.
Codenames Disney recensie – Grote groepen voor veel plezier
Wat ook fijn is, is dat Codenames geschikt is voor grote groepen. We hebben het gespeeld met tien personen (twee spelleiders en twee teams van vier personen). Dit gaat prima en iedereen doet enthousiast mee.
Zoals gezegd spelen wij exclusief de Codenames Disney-variant, maar het zijn juist de niet-fans die creatief zijn in het bedenken van woorden. Je hoeft dus geen kenner te zijn van het thema om goed te zijn in het spel.
Voor kleine groepen is het minder geschikt
Het spel geeft de mogelijkheid om het zelfs met zijn tweeën of drieën te spelen, al zijn er dan aangepaste regels. Tot nu toe trekt deze vorm ons het minste. Codenames is hét spel voor grote groepen die toch wel een beetje klaar zijn met 30 Seconds.
Familiespel
Codenames Disney – en waarschijnlijk de reguliere versie ook – heeft daarnaast ook nog een versie die iets gemakkelijker is. Je speelt dan met een kleiner rooster en er is geen huurmoordenaar, waardoor het niet zo erg is als je de verkeerde kaart aanwijst.
Ook hebben veel versies afbeeldingen in plaats van woorden, zodat het zelfs voor de allerkleinsten leuk kan zijn. Toegegeven, wij spelen exclusief met de afbeeldingen, zodat alle favoriete Disney–figuren langskomen.
Codenames Disney recensie – Kraak de code!
Codenames Disney heeft me dus enorm verrast, mede omdat ik hem zelf nooit zou kopen. Maar nu ligt hij boven op de spellenstapel. Het spel is niet duur voor zo’n hoge herspeelbaarheid en inderdaad is het dus erg geschikt als cadeau.
De feestdagen zijn inmiddels achter de rug, maar wacht niet tot december met Codenames. Voor die tijd zijn er genoeg codes om te kraken!
Voordelen: Snel te leren / Hoge herspeelbaarheid / Leuk voor grote groepen
Nadelen: Minder leuk voor kleine groepen
Titel: Codenames Disney
Ontwerpers: Vlaada Chvátil
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2–8
Leeftijd: 8+
Duur: 15 minuten
Genre: Strategisch / Familie
Modern Myths Shop
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2025-2025 Modern Myths / Beeldmateriaal: © White Goblin Games
Reactie plaatsen