De boeken van Terra Fabula

De Boeken van Terra Fabula – Een magische serie voor jong en oud

In De Boeken van Terra Fabula creëert schrijver Peter van Roermund onder het pseudoniem Peter DeWillis een hele nieuwe magische wereld. Hoewel de serie eigenlijk geschreven is voor oudere kinderen is hij, net als Harry Potter en De Kronieken van Narnia, zeker ook een aanrader voor volwassen lezers. Door de fijne schrijfstijl lezen de boeken als een trein en de verhalen blijven boek na boek boeien doordat ze meegroeien met de hoofdpersonen.

Schrijver Peter van Roermund is zelf ook mateloos geïntrigeerd door de herkomst van het fantastische verhaal. Lees hier op Modern Myths in de rubriek ‘Achtergronden’ zijn lezing
Het DNA van Fantastische Verhalen!

Peter DeWillis is niet zomaar de schrijver van de boekenreeks Terra Fabula; hij komt zelf uit die fantasiewereld. Als koninklijke erfgenaam schrijft hij over de avonturen van zijn voorouders in deze magische wereld. In de hilarische voorwoorden van de boeken leer je deze professor in de magische geschiedenis steeds iets beter kennen, hij heeft zelfs een compleet cv. Zo heeft hij volgens het voorwoord in het eerste boek al meerdere uitgaven op zijn naam staan, zoals Historie van hysterie en Betoverende recepten die je beter niet kunt koken. Helaas heb ik deze boeken in onze wereld nog niet kunnen vinden.

De boeken van Terra Fabula

Tot op heden zijn er vier Boeken van Terra Fabula uitgebracht. De boeken vormen telkens een tweeluik, waardoor er nu twee voltooide verhalen zijn.

Deel 1: Het Vergeten Koninkrijk

De boeken van Terra Fabula - Het Vergeten KoninkrijkIn het eerste deel van de serie ontmoeten we de ogenschijnlijk normale twaalfjarige tweeling Martha en William. Martha is een heel slim meisje dat veel boeken leest en William is een bijzonder ondeugende jongen die altijd in de problemen komt, maar ook erg opmerkzaam is. Als hun ouders, die ontdekkingsreizigers zijn, op een dag niet terugkomen van een avontuur, staat hun hele leven op zijn kop. Helemaal als de kinderen opgehaald worden door twee heel vreemde tantes die hen meenemen naar een bijzondere wereld waarvan William en Martha de troonopvolgers blijken te zijn.

De wereld van Terra Fabula wordt in dit eerste boek prachtig omschreven. Het is net of je zelf met de kinderen in de betoverde koets zit en de fantasiewereld zich om je heen ziet ontvouwen. Je leert het land en haar verschillende bijzondere wezens kennen, maar ook de problemen waarmee deze wereld kampt.

Het Vergeten Koninkrijk is de start van het verhaal en laat je aan het einde van het boek, na een dramatische scène, achter met een onheilspellend gevoel.

Boek 2: Het Zilveren Labyrint

De boeken van Terra Fabula - Het Zilveren LabyrinthWaar in het eerste boek vooral een introductie gegeven wordt van de nieuwe wereld en haar bewoners, is dit tweede boek een verhaal vol spanning en avontuur. Het Zilveren Labyrint is het tweede deel van het eerste tweeluik en vertelt ons de ontknoping van het verhaal dat in Het Vergeten Koninkrijk begon.

Het lot van Terra Fabula rust op de schouders van de tweeling. Om deze wereld te redden moeten ze raadsels oplossen die achtergelaten zijn door koning Eldrik, een van hun overleden voorvaderen. Hiervoor reizen ze heel Terra Fabula over en beleven veel gevaarlijke avonturen. Het lezen van dit boek is voor de lezer ook niet zonder risico, want er zijn verschillende vloeken in het boek terechtgekomen. Hoewel deze vloeken volgens de schrijver onschadelijk zijn gemaakt, zorgen ze wel voor de nodige hilariteit. Je zult het boek soms ondersteboven moeten lezen, soms lees je het scheef en een enkele keer komt er zelfs van alles uit het boek vallen!

Boek 3: De Vervloekte Orakelsteen

De boeken van Terra Fabula - De Vervloekte OrakelsteenMet boek drie start er een nieuw verhaal. We komen terug bij William en Martha die in de tussentijd wat ouder zijn geworden en nu een stuk beter zijn in het uitoefenen van magie. De lezer reist met hen terug naar Terra Fabula, een vlucht waarbij het land aan je voorbijtrekt alsof je naar een film kijkt.

Een nieuwe vijand laat van zich horen en tijdens dit kersverse avontuur wordt ook veel van de ouders van William en Martha gevraagd.

Met het vorderen van de serie zijn de kinderen en het verhaal wat opgegroeid. De personages zijn minder onbezonnen en meer gebalanceerd. William is bijvoorbeeld niet alleen roekeloos, maar ook nadenkend en slim en Martha is niet enkel meer een boekenwurm, maar ook daadkrachtig. Ze krijgen te maken met problemen die bij hun puberleeftijd passen en er ontvouwt zich een prille liefde.

Boek 4: De Kristallen Tempel

Modern Myths Nieuws 2019 - Week 21 Terra Fabula 4

In De Kristallen Tempel wordt het verhaal nog wat serieuzer en spannender. Om het avontuur tot een goed einde te brengen, moeten serieuze offers gebracht worden. Aan het einde van het boek maak je kennis met de nieuwe bedreiging voor de magische wereld en het toekomstige doel voor de kinderen wordt duidelijk. Een spannend vooruitzicht voor de volgende boeken!

De voetnoten zijn in dit deel niet meer de grappige, willekeurige vloeken die we gewend zijn uit de eerdere boeken. Hoewel ze wel vaak nog een leuke of luchtige draai geven aan het verhaal, betreft het nu meer relevante verhaaltjes en opmerkingen. Gelukkig slagen de voetnoten er nog steeds in om de spanning van de heftige momenten in het boek te verlichten.

Terra Fabula: een gebalanceerde serie

Naast het goede verhaal en de prettige schrijfstijl is de kracht van de Boeken van Terra Fabula de fijne balans tussen spanning en humor. Het ene moment zit je met je adem ingehouden een spannende passage te lezen, terwijl je een seconde erna al hardop kunt schaterlachen. Dit kan zijn doordat een van de personages, vaak William, iets grappigs zegt of doet, maar ook door de vloeken die toevallig op het juiste moment in het boek terecht zijn gekomen. Zo loopt de spanning nooit te hoog op, ondanks dat het verhaal ontzettend meeslepend is. Zo blijven de boeken geschikt voor zowel jonge als volwassen lezers.

Boeken met veel extra’s

Bezoek Peter DeWillis vooral eens op evenementen zoals Castlefest, Keltfest, Elfia en diverse andere festivals en Comic Cons. Als je zijn boeken bij hem koopt, krijg je veel leuke extra’s toegestopt. Zo heeft elk boek zijn eigen kleine handleiding met tips voor het lezen. Hierin word je bijvoorbeeld gewaarschuwd voor specifieke vloeken die achtergebleven kunnen zijn in het boek en krijg je adviezen over hoe je hier het beste mee om kunt gaan:

“Als het boek begint te zingen, kunt u het beste meezingen.”

En ook zeker een nuttige tip:

“Indien letters naar een andere bladzijde wandelen, kunt u het beste het boek ondersteboven houden en flink schudden.”

Naast de handleidingen horen bijvoorbeeld ook boekenleggers, magiekaarten, medaillons en zelfs een lidmaatschap van een geheim magisch genootschap tot het assortiment. De spulletjes zijn een leuke toevoeging op de boeken en geven verdieping in de wereld van Terra Fabula. Een goede reden voor een bezoek aan professor Peter DeWillis!

De boeken van Terra Fabula, absolute aanraders

Een sterk verhaal, een nieuwe wereld, veel humor en een schrijver die ontzettend lekker schrijft. De boeken van Terra Fabula zijn een absolute aanrader voor jong en oud. In 2020 wordt deel vijf in deze serie De Verborgen Sleutel verwacht. Houd onze site in de gaten voor meer nieuws!

Titel: De boeken van Terra Fabula (TerraFabula.nl)
Auteur: Peter DeWillis
Uitgever: Zilverbron
ISBN:

  • Het Vergeten Koninkrijk              ISBN: 978 94 630 8036 1
  • Het Zilveren Labyrint                   ISBN: 978 94 630 8075 0
  • De Vervloekte Orakelsteen        ISBN: 978 94 630 8114 6
  • De Kristallen Tempel                   ISBN: 978 94 630 8160 3

Modern Myths service: koop De boeken van Terra Fabula op Bol.com:

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2022 Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise