Echo Thomas Olde Heuvelt Cover uitsnede

Echo – Thomas Olde Heuvelt: kippenvel gegarandeerd

Echo is nog geen dag uit, of de recensies vliegen je om de oren. Je kúnt er niet omheen: de nieuwe, lang verwachte thriller-roman van Nederlands succesvolste horrorschrijver Thomas Olde Heuvelt is uit. Al deze recensies hebben woorden als ‘huiveringwekkend’, ‘verpletterend’ en ‘gruwelijk’ gemeen. Ik besluit om ze niet te lezen en me door Echo te laten verrassen. En dat doet het.

LET OP: dit artikel bevat mogelijk spoilers van Echo. Wil je het boek eerst zelf ontdekken, lees deze recensie dan nadat je het uit hebt.

Echo cover - Thomas Olde HeuveltIk ben doorgaans geen thrillerlezer, maar voor Thomas Olde Heuvelt maak ik een uitzondering. Ik heb genoten van HEX (Olde Heuvelts voorgaande, zeer succesvolle roman) en ben razend benieuwd of Echo hetzelfde niveau haalt. Maar écht gerust ben ik niet, want ik heb me niet helemaal voor alle recensies kunnen afsluiten. Zo las ik ergens: ‘Na het lezen van drie hoofdstukken deed ik geen oog meer dicht’ en ‘Ik geloof niet meer in spookverhalen, maar na Echo weer wel’. Ik ben nogal een angsthaas en begon dan ook wat angstig aan het boek.

Maar ik lees Echo aan het strand op Menorca, met genoeg zon en cocktails om me ervan te verzekeren dat het maar een boek is, dus hé – wat kan me gebeuren? Die woorden moet ik al snel terugnemen. Het maakt namelijk niet uit in wat voor tropisch paradijs je je bevindt; Echo bezorgt je kippenvel.

Nederlands horror-genie

Echo is Olde Heuvelts lang geanticipeerde nieuwe boek. Zijn vorige roman HEX deed de Nederlandse horrorscene op zijn grondvesten schokken, door nationaal én internationaal een groot succes te worden. Het was het feit dat HEX speelde met de psyche van de mens en de kracht die kan ontstaan in een groep mensen, dat het zo’n succes maakte. Horror is een genre dat in Nederland aan terrein aan het winnen is en hoe tof is het dat ‘onze’ Olde Heuvelt een snaar raakt in landen als Amerika, Spanje en Brazilië? Zijn fanbase is enorm, zijn reikwijdte gigantisch en zijn boektours legendarisch (een ervan bracht hem zelfs bij George R.R. Martin (A Song of Ice and Fire) thuis). Het wachten op Echo leek een eeuwigheid te duren, maar het was het wachten meer dan waard.

Wat gebeurt op de Maudit, blijft niet op de Maudit…

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op de Maudit, een berg in de Alpen, op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Nick, een doorgewinterde Alpinist en ervaren klimmer, verliest zijn klimmaatje op de Maudit en krijgt er iets anders, heel onheilspellends, voor terug. Zó onheilspellend, dat het zijn geliefde Sam de stuipen op het lijf jaagt. Ook als de bergbeklimmers al lang en breed weer van de berg af zijn, blijft iets van daarboven hen achtervolgen.

En dan kan ondergetekende zich nog op zo’n idyllische plek bevinden als het eerder genoemde resort – het is alsof de Maudit mij zélf op de hielen zit als ik door Echo heen raas.

Echo: de kunst van de angst

Het is de kunst van het in beeld brengen van de angst en het geven van een gezicht aan de verschrikking dat Olde Heuvelt een horrormeester maakt. Echo zuigt je naar binnen, grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Je móet en zal begrijpen wat er daarboven op de Maudit is gebeurd, al zal het tot het einde van het boek duren totdat je er überhaupt iets van begrijpt.

Toch is de horror tastbaarder dan we van Olde Heuvelt gewend zijn. Doordat de angst die heerst zo uitvoerig wordt besproken en in beeld wordt gebracht, mist de mysterie van dreigend gevaar dat HEX zo verslavend en angstaanjagend maakte. Ook is het ietwat ongeloofwaardig dat iedereen het voor zoete koek aanneemt dat wat er met Nick aan de hand is ongetwijfeld bovennatuurlijk is. Je verwacht dat mensen daar iets meer moeite mee zouden hebben.

Welk monster overwint?

Echo behandelt de innerlijke strijd die woedt bij zowel Sam als Nick op een vakkundige manier. Je leert hen allebei kennen op een manier waardoor je hen denkt te begrijpen en ze hun acties vergeeft. Sam, die worstelt tussen de liefde voor zijn perfect uitziende partner en zijn wens om dóór diens imperfecties heen te kijken, omdat hij heus wel weet dat dat oppervlakkig van hem is om zo op uiterlijk gefocust te zijn. En Nick die heen en weer wordt geslingerd tussen het monster in zijn hoofd en het monster dat hij in de spiegel ziet. Het is de vraag ‘welk monster zal overwinnen’ dat van Echo een ‘page turner’ maakt. Het boek laat me, ondanks het warme zonnetje, achter met kippenvel.

Titel: Echo
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 6794 2

Modern Myths service: koop Echo op Bol.com

Mont Maudit in het echt

De ‘Mont Maudit’ uit het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt bestaat echt. Het is een bergtop op ongeveer twee kilometer ten noorden van de Mont Blanc. Aan de Mont Maudit ligt een enorme gletsjer en je kunt de berg het beste via de steile ‘Kuffnerwand’ aan de noordzijde beklimmen. De vertaling van Mont Maudit is letterlijk ‘vervloekte berg’ en komt uit de tijd toen de Mont Blanc nog ‘Mont Mâlet’ heette, wat weer ‘kwade berg’ betekent. Kortom, geen wonder dat Olde Heuvelt daar inspiratie vond…

Echo - Thomas Olde Heuvelt - Mont Maudit
De ‘vervloekte berg’ – Mont Maudit (This photo is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.)

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2023 Modern Myths

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.