Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Everest: De Jonge Yeti - Abominable - magie
Modern Myths Shop Mysterium

Everest: De Jonge Yeti – Schitterende animatiereis door China

Wat doe je als je een verschrikkelijke sneeuwman op je dak vindt? In Everest: De Jonge Yeti besluit het pubermeisje Yi hem naar huis te brengen. Ze gaat samen met haar vrienden Jin en Peng op weg om Everest terug in de Himalaya te krijgen. Pak een Shooga Cola en wat blauwe bessen en ga met hen mee op wonderlijke reis door China. 

De herfstvakantie komt eraan! Modern Myths-lezers die een excuus willen om lekker naar de bioscoop te gaan – al dan niet met de kids – konden onlangs hier de Solan & Ludwig gaan naar de maan-recensie van André lezen. Ook Everest: De Jonge Yeti van DreamWorks Animation (Shrek, Madagascar, How to Train Your Dragon) en het Chinese Pearl Studio is uit en ook deze animatiefilm is zijn bioscoopkaartje waard.

Everest De Jonge Yeti - Abominable - verstoppen

De verschrikkelijke sneeuwman

Everest: De Jonge Yeti – of Abominable in de originele versie – begint in het drukke Shanghai. Het pubermeisje Yi woont met haar moeder en oma in een piepklein appartementje, waar ze nauwelijks te vinden is. Yi heeft namelijk verschillende bijbaantjes om geld te sparen voor een rondreis door China. Ze heeft nergens anders tijd voor, behalve voor vioolspelen op het dak, waar ze alleen kan zijn met haar gevoelens. Tot ze daar een jonge Yeti – een verschrikkelijke sneeuwman – vindt die verstopt zit in haar eigen gemaakte schuilplaats. Geen eng monster, maar een bange, gewonde haarbal die hulp nodig heeft. En over bijzondere krachten blijkt te beschikken.

Everest De Jonge Yeti - Abominable - op pad

Burnish Industries

De jonge Yeti, of Everest, zoals Yi hem al snel noemt, is op de vlucht voor Burnish Industries, eigendom van meneer Burnish, een ontdekkingsreiziger die zo zijn redenen heeft om Everest in gevangenschap te houden. Yi laat het zover niet komen en besluit haar nieuwe vriend terug naar huis te brengen: Mount Everest in de Himalaya. Een lange reis begint.

Tijdens die reis worden Yi en Everest vergezeld door haar buurjongens Jin en Peng. Jin is een populaire jongen, volledig in beslag genomen door zijn social media status en voorzien van de perfecte sneakers. Peng is zijn jongere neef, die gek is van basketbal en meteen onafscheidelijke vriendjes wordt met Everest. Hoewel de reis stroef begint, is dit natuurlijk een roadtrip die hen allemaal dichter bij elkaar brengt.

Everest De Jonge Yeti - Abominable - Mr Burnish

Prachtige Chinese animaties

Wat dat betreft is Everest: De Jonge Yeti een verhaal dat we al veel vaker gezien hebben. Ook in Burnish Industries heeft Yi geen opzienbarende tegenstander. De twist binnen Burnish Industries is ook wat abrupt en de leukste grap rond Mr. Burnish en zijn collectie vreemde dieren is nogal flauw. Maar je kunt jezelf niet helpen om erom te lachen (en te imiteren). Wat deze animatiefilm bijzonder maakt, is de Chinese setting van het geheel en de prachtige animaties die aan je voorbijtrekken.

Het begint meteen met Everest zelf. Deze haarbaal is rond, komisch en voorzien van een rijk golvende vacht, waar je elk haartje van ziet zitten. De film begint in het duister, als Everest ontsnapt aan Burnish Industries. De neonlichten van de stad vallen schitterend op hem en als de jonge Yeti met Yi op stap gaat, zie je hoe de film nog meer gebruik maakt van geweldige licht/donker-effecten. Let ook op de weerspiegeling in de ogen van Everest. Het hoogtepunt is een zee van bloemblaadjes waar de vrienden overheen surfen. Everest kan praten met de natuur en je wordt volledig meegenomen in de prachtigste bergpanorama’s, de Gobiwoestijn en andere Chinese vergezichten.

Everest De Jonge Yeti - Abominable - viool

Everest: De Jonge Yeti – vrolijke vakantiefilm

Er zit veel humor in de film, voor zowel jong als oud, wat het geheel bijzonder vrolijk maakt. Hoewel het verhaal dus niet verrassend is, wordt er wel een zwaarder thema in behandeld. Dat dit ongeforceerd gebeurt en subtiel tot een goed einde gebracht wordt, is erg knap gedaan. Het maakt Everest: De Jonge Yeti tot een echte familiefilm. Maar wat vooral opvalt, is dat computeranimatiefilms werkelijk steeds mooier worden. Ook deze is zeker een aanrader!

Een ding nog: loop je binnenkort langs een bioscoop, dan weet je precies wie er naar Everest: De Jonge Yeti is geweest. Je hoeft enkel te luisteren naar de geluiden die deze bioscoopgangers maken: wwwwwwwwhoooop! Zoals ik al zei: flauw, maar leuk.

Everest: De Jonge Yeti draait nu in de bioscoop.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2020 Modern Myths

Everest De Jonge Yeti - Abominable - mistEverest De Jonge Yeti - Abominable - Bioloog

Everest De Jonge Yeti - Abominable - vuurvliegjes

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise