Insidious: The Last Key Elise

Insidious: The Last Key – Meer tranentrekker dan horror

In Insidious: The Last Key – het vierde deel in de Insidious-serie – draait het een keer niet om gezinnen wiens kind of vader is uitgetreden en gevangen gehouden wordt in ‘The Further’, een soort hiernamaals. Dit keer draait het om parapsychologe Elise Rainier die we kennen als de helper van Dalton (Insidious Chapter 1), Josh (Insidious Chapter 2) en Quinn (Insidious Chapter 3). Dit deel vertelt het verhaal over het donkere verleden van Elise: haar jeugd. Gedurende het verhaal word je binnengesleept in een waar familiedrama dat Elise de rest van haar leven nadraagt. Kan zij zichzelf helpen? 

LET OP: dit artikel bevat spoilers voor Insidious: The Last Key. Wi je je laten verrassen door de belevenissen van Elise Rainier in dit deel van Insidious, sla deze recensie dan over.

Door: Chris de Boer

Elise Rainier (Lin Shaye) groeide als kind samen met haar broertje Christian en haar ouders op in het plaatsje Five Keys. Haar moeder wist dat Elise een gave had om met gene zijde te communiceren en probeerde haar dochter zoveel mogelijk te beschermen. Christian trok juist meer naar zijn vader, die juist het tegenovergestelde was; hij moest niets van hebben van ‘geesten’. Hij sloeg dat uit zijn dochter en sloot haar uiteindelijk op in de kelder. “Als je je aan mijn regels houdt, mag je onder mijn dak slapen. Doe je dat niet, dan slaap je maar onder mijn vloer”. En onder die vloer laat Elise iets los dat ze beter niet los had kunnen laten, met verstrekkende gevolgen.

Insidious: The Last Key Monster

De demonen van Elise

Als ze zestien jaar is, probeert de vader van Elise haar opnieuw te straffen als ze zegt dat ze een geest gezien heeft. Naar later blijkt, steekt daar veel meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken. Jaren later blijkt dat het verleden van Elise haar blijft achtervolgen, wat ook zijn weerslag heeft op Ted Garza – de latere inwoner van Elises ouderlijk huis en die haar uiteindelijk opriep om terug te komen.

Gevangenis

Insidious: The Last Key, trailers beter dan de film?

De trailers en teasers van Insidious: The Last Key die gedeeld zijn via social media en YouTube lijken spectaculairder en spannender dan de film zelf. Bepaalde elementen die de film nét wat spannender konden maken, zoals de entiteit die Elise de weg wijst (“This way!”) waren jammer genoeg niet opgenomen in het uiteindelijke resultaat. Horrorfilms staan voorts bekend om hun schrikeffecten, maar deze effecten hadden weinig tot geen grip in dit deel van de serie. Liefhebbers van het genre zullen zich mogelijk zelfs afvragen of de film niet veel meer een dramafilm dan een horrorfilm is. Feitelijk is het ook een drama, want Insidious 4: The Last Key zoomt in op het familiedrama dat zich in huize Rainier heeft afgespeeld.

Insidious: The Last Key grijp

Horror actiefilm zonder angst

Het verslaan van de demon in de film is evenmin spectaculair. De wijze waarop de betreffende demon werd uitgeschakeld is er één die je eerder in een drama- of actiefilm verwacht. Het is eerder alsof hoofdagent Van Lobith uit de crime-serie Unit 13 van de VARA rechercheur Arthur ‘Kinky’ van een boef aftrekt, dan dat er echt iemand vernietigd wordt, zoals bijvoorbeeld in The Exorcist III of met Valak the Nun in The Conjuring II.

Insidious 4: The Last Key, een logisch vervolg

Toch is Insidious 4: The Last Key geen verkeerde film. Sterker nog: dit deel is een logisch vervolg op de eerdere delen. Op een gegeven moment moet het verhaal achter Elise wel uitgelegd worden, want in de eerdere delen wordt zij – levend, dood of in haar verleden – aangevallen door entiteiten wie zij heeft verdreven. Denk hierbij aan het personage Parker die als De Zwarte Bruid onder andere Josh’ lichaam overnam en bij leven en welzijn vele mensen vermoordde, of bijvoorbeeld de demon met het vuurgezicht uit het eerste deel. In eerdere Insidious-films zien we Elise dan ook voor anderen in actie komen, maar door al deze extra gebeurtenissen ontstaan er bij de diehards ook vragen over het hoe en waarom.

Wie écht wil griezelen, kan het beste wachten tot de film Slender Man later dit jaar uitkomt. Maar wie een beetje wil griezelen én geïnteresseerd is in persoonlijk dan wel familiedrama, is Insidious 4: The Last Key zeker het kijken waard.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Angst

Insidious: The Last Key lamp

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.