Liefde in kleur recensie - Modern Myths

Liefde in kleur recensie – Mythische verhalen in een feministisch jasje

In 2020 verscheen Love in Colour, het debuut van de Brits-Nigeriaanse schrijfster Bolu Babalola. Nu is deze verzameling van dertien korte verhalen ook in het Nederlands uitgebracht onder de naam Liefde in kleur door Uitgeverij Orlando in samenwerking met Oxfam Novib. Oxfam Novib is een organisatie die zich inzet voor gelijkheid en een rechtvaardige wereld, met gelijke kansen voor iedereen. Lees in onze Liefde in kleur recensie hoe dit thema in het boek verweven zit.

In de verzameling van verhalen in Liefde in kleur haalt auteur Bolu Babalola haar inspiratie uit mythen en volksverhalen van over de hele wereld. Zo komen onder andere Sjeherazade uit de Arabische verhalen van Duizend-en-een-nacht, de Egyptische koningin Nefertiti en de Oud-Griekse Psyche aan bod.

Maar het grootste deel van de verhalen is geïnspireerd door de sterk patriarchale en vaak ronduit vrouwonvriendelijke volksverhalen en mythen van West-Afrika. Babalola brengt deze verhalen terug tot enkele belangrijke elementen en zet dan vervolgens het hele verhaal op zijn kop.

Klassieke vertellingen in een modern jasje

In Liefde in kleur vind je niet de bescheiden, mooie, stille maagden die hun familie in alles gehoorzamen die je vaak in de klassieke volksverhalen ziet. Die vrouwen zijn vaak zonder eigen stem en spelen slechts een bijrol in het verhaal als vrouw van “de held”. Zij zijn in die verhalen haast een soort object, iets wat de held of de prins moet veroveren of als prijs krijgt toebedeeld. In plaats daarvan worden in Liefde in kleur de hoofdrolspelers van elk kort verhaal sterke vrouwen met een duidelijke eigen wil.

Het grootste deel van de verhalen is in een moderne context geplaatst. De vrouwen uit deze verhalenbundel maken gebruik van social media en dating apps of hebben ambitie als carrièrevrouw. Ze krijgen daardoor ook te maken met de druk en (onrealistische) verwachtingen van de moderne wereld.

Liefde in kleur recensie – Sjeherazade als spindoctor

Mijn favoriete verhaal uit deze bundel was die waarin Sjeherazade als spindoctor en strateeg verliefd wordt op haar grootste concurrent in het vak. Slechts in drie van de dertien verhalen in dit boek speelt de magie uit de oorspronkelijke verhalen een rol. En dan vaak op een subtiele manier. De magie is slechts een aanvulling op het verhaal en speelt er geen hoofdrol meer in.

Liefde als leidraad

De rode draad in dit boek is de liefde. Niet alleen liefde die alles mooier kan maken, maar ook het verdriet van een gebroken hart, passie en verraad. En soms ook de liefde die je voor jezelf moet hebben om gelukkig te kunnen zijn. Van de dertien verhalen zijn er tien geïnspireerd op vertellingen van over de hele wereld. De overige drie verhalen zijn originele vertellingen van de schrijfster zelf.

Het meest bijzondere verhaal in dit boek, vond ik Alagomeji. Dat is geïnspireerd door Bolu Babalola’s favoriete liefdesverhaal; dat van haar eigen ouders. In dit verhaal houdt ze nog het meeste vast aan de opbouw van het klassieke sprookje, maar tussen de regels door lees je hoe ongelofelijk belangrijk haar familie voor haar is. En wat een groot voorbeeld de liefde van haar ouders voor haar is. Bij sommige verhalen uit de bundel had ik moeite om aansluiting te vinden, omdat mijn achtergrond heel anders is dan die van Babalola, maar dit korte verhaal wist me in een paar bladzijden echt te raken.

Liefde in kleur recensie – Zijn dit nog moderne mythes?

Eerlijk gezegd vond ik Liefde in kleur een erg moeilijk boek om te recenseren. Niet omdat ik het geen goed boek vond, maar omdat het totaal niet was wat ik ervan had verwacht. Mijn verwachting was dat Liefde in kleur een verzameling klassieke verhalen zou zijn, waarin vrouwen de hoofdrol hadden gekregen. Net zoals in onder andere Circe van Madeline Miller. Op die manier krijgen de vrouwen die vaak slechts een bijrol hebben in deze verhalen, een stem. Bolu Babalola heeft echter de vrouwen uit deze verhalen juist in een moderne context geplaatst om te laten zien dat die verhalen echt niet meer van deze tijd zijn.

De magie – waarvan de oorspronkelijke verhalen bol staan – is daardoor niet belangrijk meer in haar moderne vertellingen. Zoals gezegd, is dat in een groot deel van de verhalen zelfs ook helemaal weggelaten. Wat overblijft zijn sterke jonge (zwarte) powervrouwen die hun eigen verhaal kunnen vertellen. Haar vrouwelijke hoofdrolspeelsters zijn daardoor nog steeds buitengewoon, maar niet meer bovennatuurlijk. Ja, deze korte verhalen zijn fictie, maar zijn ze door het weglaten van de magie en de fantastische elementen nog steeds moderne mythes? Dat is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt.

Liefde in kleur is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Liefde in kleur
Auteur: Bolu Babalola
Uitgever: Uitgeverij Orlando
ISBN: 978-90-831-7140-1

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2022 Modern Myths

Bolu Babalola banner

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise