Ghost Tours Tilburg Uitsnede

Modern Myths sfeerverslag – Ghost Tours Tilburg: De donkere geschiedenis van een stad

Ik kom aan bij de ingang van een begraafplaats, het startpunt van Ghost Tours Tilburg. Een schim met een zwarte mantel staat met de rug naar mij toe. De handen van onze gids houden de spijlen vast van de poort die tussen ons en de doden ligt. We beginnen. De gids verwelkomt ons en haakt in op de lokale slogan: Tilburg, je bent er.

Anne en Erik Timmermans zijn de dragers van de Tilburgse versie van Ghost Tours Nederland. Geïnspireerd door Bram Limberger, die de Ghost Tour bedacht en een eerste variant in Breda van start liet gaan, volgden al snel een Ghost Tour in Tilburg en Assen. Hoewel Tilburg eerst geen geschikte stad leek, bleek niets minder waar te zijn.

Ghost Tours Tilburg Algemeen

Tilburgse geschiedenis

Ghost Tours Tilburg Marietje Kessels
Marietje Kessels

Anne en Erik lopen elke tocht in Tilburg. Terwijl een gekostumeerde Anne ons leidt door de straten en de verhalen vertelt, is het Erik die ervoor zorgt dat wij ongestoord kunnen luisteren. Hij vormt de achterhoede en legt aan voorbijgangers uit wat er gebeurt.
Maar wat wordt er dan verteld? Vanaf het begin word je meteen meegenomen in de Tilburgse geschiedenis. Marietje Kessels komt aan bod en enkele rasechte Tilburgers knikken in herkenning wanneer ze die naam horen. De stadse slogan komt naar boven en onze gids vertelt dat Tilburg niet alleen de stad is waar je bent, maar waar je ook voor altijd zal blijven. De verhalen die verteld worden, vormen een mooie mix van fantasie en werkelijkheid. Zo zitten er geen verzonnen onderdelen in wat Marietje is overkomen en wanneer Cees de sloper wordt genoemd, een naam die duidelijk reactie oproept uit het publiek, begin je jezelf af te vragen wat dan eigenlijk wel verzonnen is. De spoken in sommige verhalen lijken ineens een stuk aannemelijker.

Huiveren voor alle leeftijden

Ghost Tours Tilburg winactie sstDe Ghost Tours Tilburg is geschikt voor een breed publiek, aangezien deze geen schrikmomenten bevat. Is de tour nog wel eng zonder deze goedkope vorm van bangmakerij? Ja, juist wel! Het huiveringwekkende zit nu in de manier waarop de verhalen zijn opgebouwd. De overtuigingskracht van de gids en de trefzekerheid waarmee zij de verhalen vertelt, alsof deze zojuist zijn ingefluisterd door gene zijde. Ik betrap mezelf erop dat ik rondkijk om te controleren of de groep is gegroeid. Wellicht dat er iemand meeluistert met net zo’n bleek gezicht als dat van de gids.

Naarmate de tour vordert, merk je dat Tilburg niet de enige rode draad is in het verhaal. Er vallen steeds meer verbanden tussen de gruwelijkheden uit het verleden en als bezoeker stel je jezelf de vraag: Wat voor rol speelt de gids in dat alles?

Het historische Tilburg

Na afloop vertelt Anne aan Modern Myths hoe ze bezig is geweest met het schrijven van de verhalen. Hoewel het stadscentrum van Tilburg geen historie uitstraalt, zoals Den Bosch of Breda, is het Anne gelukt om daar doorheen te kijken. Naast speuren in de archieven heeft Anne met een archeoloog gepraat om zeker te zijn dat wat ze vertelt klopt. Ook heeft ze veel gehad aan haar oma, geboren in 1914, die kon vertellen over hoe de mensen toen dachten. Het is voor haar dan ook belangrijk om stil te staan bij de echte personen uit het verhaal. Sommigen hebben echt bestaan, hebben echt pijn geleden of zijn onrecht aangedaan. Op zulke momenten stopt het vertellen en valt er een stilte. Een eerbetoon, een moment van respect.

Anne hoopt dat Tilburgers hun stad op een andere manier gaan zien. Dat ze zelfs een beetje trots worden. Tilburg staat niet bekend als de mooiste stad, maar schoonheid en geschiedenis is er zeker te vinden voor de mensen die ernaar willen kijken. En voor wie niet uit Tilburg komt is de tour meteen een goede manier om de stad op een volledig unieke wijze te leren kennen.

Ghost Tours Tilburg
Begraafplaats ’t Heike

Ghost Tours Tilburg: Unieke ervaring

Met Ghost Tours Tilburg heb ik de stad waar ik vier jaar studeerde opnieuw ervaren. Dankzij goed geformuleerde verhalen worden feit en fictie versmolten en leren we door onze geschiedenis dat de grootste horror soms in de werkelijkheid zit.

Diezelfde nacht controleerde ik nog maar even of de deur op slot zat. Hoorde ik daar een kind lachen? Een meisje giechelen? Een man schreeuwen? Welnee, ik ben weer veilig thuis in Eindhoven. En ik leef om te vertellen: Tilburg, ik was er…

Wanneer ga jij?

De Ghost Tours zijn met zomerstop tot oktober. Meer informatie vind je op onze agenda pagina.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Ghost Tours wandeling

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.