SOS Dino - openingsbeeld
Doctor Strange 2 banner

SOS Dino: Prehistorische bordspelpret voor het hele gezin – Modern Myths Spellenavond

Deze maand brachten we je al Coraline: Beware the Other Mother, maar alsnog kan je op deze laatste vrijdag van maart een nieuwe spellenrecensie lezen. Nu het belangrijk is dat we veel binnen blijven, is dit het perfecte moment om eens nieuwe spellen uit te proberen. Vandaag een spel voor het hele gezin: SOS Dino. Beleef prehistorische pret waarin je samen moet werken om alle dinosaurussen en hun eieren te redden. Breng Maria, Nessie, Lodewijk, Fred en de dino-eieren in veiligheid, voordat meteorieten en lava hun dal onleefbaar maken. 

In het Vuurdal wonen vier dinosaurusvrienden die bij het meer aan het spelen zijn. Dan begint de grond te schudden en vier slapende vulkanen worden wakker. Het is aan jou en je vrienden om de dino’s en hun eieren veilig naar de bergen te brengen. Ontwijk prikkelbossen, lavastromen en meteorieten en kies verstandig je route. Dit coöperatieve spel is zo opgezet dat je geen ruzie hoeft te maken over het personage om mee te spelen, aangezien je iedereen mag besturen. Wil je je kinderen alleen laten spelen? SOS Dino is zo geleerd, kent een hoge mate van herspeelbaarheid en de speelfiguren zelf zijn ook leuk om zo mee te spelen. Kortom: Het ideale spel voor deze vreemde tijden.

SOS Dino - packshot

SOS Dino – Gameplay

Er zijn genoeg bijzondere spellen op de markt die ook geschikt zijn voor een jongere doelgroep. Het probleem is alleen dat ze niet altijd naar het Nederlands vertaald zijn. Vooral spellen met kaartjes vallen dan al snel af. Niet alleen heeft SOS Dino een Nederlandse handleiding, eenmaal aan de gang spreekt het spel voor zich. Je begint door het spel neer te zetten zoals aangegeven in het boekje. Vouw het grote en stevige kartonnen bord uit en je ziet vrijwel meteen waar alles moet komen. Stop alle lavategels in het stoffen zakje en je bent klaar om te beginnen.

Elke speler hoeft slechts drie dingen te doen: Pak een lavategel uit het zakje, plaats hem op het speelbord en doe wat er op de tegel staat. De lavategels geven de verloop van de stromende vulkanen aan, zodat het bord steeds voller komt te liggen. Op elke vulkaan groeit een eigen soort bloemen en je moet de lavastroom altijd bij de passende bloemen leggen. Soms mag je een dino een stap laten zetten en soms moet je nog een tegel pakken. Kijk altijd even op de achterkant van je tegel, want één dino mag niet bewegen. Het spel stopt wanneer alle dino’s en eieren veilig zijn of er geen tegels meer in het zakje zitten. Elke geredde dino is twee punten waard en elk ei een. Tel je punten op om te weten of je een echte reddingskampioen bent of het beter nog eens kunt proberen.

SOS Dino - speelbord 2

Geluk of wijsheid?

Dinos 2 uitsnedeEr zit zeker een strategie achter SOS Dino die door een oudere doelgroep best te doorzien is. Toch kan het spel echt nog wel een uitdaging zijn. Soms heb je gewoon pech met de tegels die je pakt en soms moet je risico’s nemen met alle mogelijke gevolgen. Het spel is moeilijker te maken door meer obstakels op het speelbord te leggen, maar dat is pas aan te raden als je het spel een beetje doorhebt. Je zit met een strak tijdschema en in een half uurtje heb je het spel meestal wel gespeeld.

SOS Dino – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
SOS Dino: Eindelijk voordeel voor de T-Rex. De speler met de kortste armpjes begint!

Goede kwaliteit

Dinos 3 uitsnedeSOS Dino is van een goede kwaliteit. Het bord is stevig en de speelfiguren zijn leuk om ook buiten het spel mee op avontuur te gaan. De tegels zijn vergelijkbaar met Sub Terra of Carcassonne en kunnen opgeborgen worden in een stoffen zakje. Alle andere speelelementen zijn van steviger karton, maar nog altijd wel fragiel. De vulkanen en bergen moet je telkens uit elkaar halen om op te ruimen en bij de vouwlijnen zie je natuurlijk op den duur gebruikssporen. Een beetje voorzichtigheid is wel belangrijk. Inmiddels heb ik het spel al anderhalf jaar in huis en het is vaak gespeeld. Alsnog ziet het spel er goed uit en het zal nog zeker een tijd meegaan. In de meeste gevallen zetten we de bergen niet eens op, want deze hebben meer een esthetische waarde. De tekenstijl van SOS Dino is heel treffend en gezellig en is daarmee zeer geschikt voor de doelgroep. De dino’s zien er wat onnozel uit en ook dit draag bij aan een prettige sfeer. Ondanks het feit dat je dino’s door lavastromen overspoeld kunnen worden! Er is natuurlijk altijd weer een kans om het spel nog eens te spelen.

SOS Dino: Red de dino’s!

SOS Dino - packshotHet is niet te ontkennen dat SOS Dino voornamelijk een spel is om met veel plezier te spelen. Je werkt samen, speelt met alle vier de dino’s en het is altijd spannend welke lavategel je nu weer pakt. Kinderen zullen het spel snel doorhebben en anders zijn het speelbord en de dinosaurussen ook leuk om zo mee te spelen. Dit bordspel is een eerste stap naar ingewikkelder strategische spellen. Wij zetten het spel vaak op tafel als we nog een half uurtje overhebben. Het is een beetje jammer dat SOS Dino maar voor vier spelers is, maar het is wel top dat je het ook goed alleen kan spelen. Het spel is dus prima zoals het is, al zou ik niet klagen mocht er ooit een uitbreiding komen met een pterodactylus of een parasaurolophus erbij. Tot die tijd blijven we Maria, Nessie, Lodewijk en Fred redden van het gevaar!

Voordelen: Coöperatief gezinsspel / gemakkelijk te leren / je mag alle poppetjes besturen
Nadelen: Kan te strategisch zijn voor de jongste spelers

Titel: SOS Dino
Ontwerper: Ludovic Maublanc, Théo Rivière en Mathieu Leyssenne
Uitgever: LOKI
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 7+
Duur: 25 minuten
Genre: Avontuur

Modern Myths Shop

SOS Dino - packshotKoop SOS Dino bij Amazon.nl of Bol.com:

SOS Dino – € 21,34 op Amazon.nl
SOS Dino – € 33,49 op Bol.com

Bekijk hier een trailer van SOS Dino:

SOS Dino – Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

SOS Dino - logo

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise