Magie en religie gaan hand in hand in het zestiende-eeuwse Madrid ten tijde van de Spaanse Inquisitie. Wie daar magie beoefent, bewandelt een gevaarlijk pad in Leigh Bardugo’s nieuwe standalone boek: The familiar. Als de magische krachten van de arme keukenmeid Luzia Cotado worden ontdekt, begint een gevaarlijk spel van kat-en-muis. Lees onze The familiar recensie!
Amazon heeft inmiddels de filmrechten van Bardugo’s “dark academia”-serie The Ninth House gekocht. Deze serie bestaat uit Het negende huis en Duivelsvlucht en speelt zich af op de prestigieuze Yale universiteit waartoe Galaxy “Alex” Stern een beurs krijgt vanwege haar gave om geesten te zien. Hoewel de verfilming al in 2019 aangekondigd werd, is het sindsdien erg stil rondom dit project. Maar gelukkig zijn er nog haar boeken.
Kleine wonderen en grote geheimen
In The familiar neemt Bardugo ons mee terug in de tijd. We gaan naar het Madrid van de zestiende eeuw, onder het gezag van de streng devote katholieke koning Filips. De Inquisitie jaagt op ongelovigen en heksen, wat slecht nieuws is voor Luzia Cotado. Zij is slechts een arm keukenmeisje in een klein huis in een armoedige straat van de stad. Maar ze heeft een groot geheim.
Sinds ze een jong meisje was, heeft Luzia namelijk de gave om haar leven net ietsje gemakkelijker te maken met behulp van kleine wonderen. Ze kan dan wel geen zilveren munten vermeerderen, maar wel de paar schamele uien die ze op de markt weet te kopen. Of een aangebrand brood “repareren”, zodat het weer goudbruin en knapperig wordt.
The familiar recensie – Hoop op een betere toekomst
Precies dat laatste zorgt ervoor dat haar geheim aan het licht komt als Luzia wordt ontdekt door haar meesteres Valentina. Zij ziet in de krachten van Luzia een uitgelezen kans om de sociale status en het aanzien van zichzelf en haar man don Marius te vergroten. Ook wil ze iets meer van de wereld zien dan de vier muren van haar eigen huis en haar echtgenoot die zich niet voor haar interesseert.
Voor de wees Luzia geeft het een sprankje hoop op een beter leven. Een toekomst die bestaat uit meer dan vloeren schrobben en water halen tot haar rug kromgebogen is van hard werk en ouderdom.
Een gevaarlijk spel
Maar de verhalen over Luzia’s wonderen verspreiden zich als een lopend vuurtje door Madrid. Ze loopt een groot risico om de levensgevaarlijke aandacht van de Inquisitie op zich te vestigen. Er zijn echter ook anderen die jagen op “milagreros” – verrichters van wonderen voor hun eigen gewin.
Al snel trekken Luzia’s talenten de aandacht van een gevaarlijke man vol ambitie: Víctor de Paredes. Víctor is rijk en machtig door zijn meedogenloze handelspraktijken, maar hij is nooit tevreden. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op een adellijke titel en een positie aan het hof van koning Filips om zijn persoonlijke macht en rijkdom verder uit te breiden. Om dit te bereiken zal Luzia voor hem deel moeten nemen aan het magisch “torneo” dat wordt georganiseerd door de in ongenade gevallen secretaris van de koning Antonio Pérez.
The familiar recensie – Een magisch toernooi
In het toernooi zullen kampioenen van verschillende machtige adellijken tegen elkaar strijden. Víctors minnares is de beroemde schoonheid Catalina de Castro de Oro. Dat is een valse naam voor de enige familie die de wees Luzia nog heeft, haar tante Hualit. In het geheim zal zij haar nichtje bijstaan.
Antonio Pérez hoopt dat een magische kampioen ervoor kan zorgen dat hij de gunst van de koning herwint. Luzia zal haar krachten moeten meten tegen de andere kampioenen in drie ronden. Maar hoe groter de wonderen die Luzia verricht, hoe groter het gevaar.
Heks of heilige?
Luzia heeft namelijk een geheim dat nog gevaarlijker is dan haar magie; ze is van joodse komaf. Iets wat automatisch een doodstraf zal betekenen als de oppermachtige Inquisitie er achter komt. Zij bepalen immers of een wonder afkomstig is van God of van de duivel. Daarnaast is er sprake van sabotage, valsspelen en duistere magie binnen het toernooi.
Om het toernooi te overleven zal Luzia daarom alles op alles moeten zetten. En ze zal de hulp in moeten roepen van Guillén Santángel, de geheimzinnige en onsterfelijke bediende van don Víctor. De naam Santángel is al voldoende om veel mannen in Madrid – en ver daarbuiten – te laten beven in hun schoenen.
De mysterieuze Guillén Santángel
Guillén Santángel is zo gevaarlijk als een schorpioen, zegt men. Ongezien totdat hij steekt. Maar hij is Luzia’s enige hoop om het toernooi en de politieke machinaties daaromheen, te overleven. Santángels geheimen en de vloek die op hem rust kunnen echter voor hen beiden dodelijk zijn als ze aan het licht komen.
Zo is het lot van alle hoofdrolspelers uit het verhaal innig met elkaar verweven. Alles is niet alleen afhankelijk van Luzia’s succesvolle deelname aan het torneo, maar ook van haar vermogen om geheimen te bewaren.
The familiar recensie – Geschiedenis, fantasie en een vleugje romantiek
Het is duidelijk dat Leigh Bardugo veel onderzoek heeft gedaan naar de politiek, sociale mores en cultuur van het Spanje van de zestiende eeuw. In The familiar komen zowel bekende historische, als totaal verzonnen, figuren voor. Zo wordt het boek een mix van historische fictie, pure fantasy en zelfs een vleugje romantasy. Het is ook een boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Het enige minpuntje voor mij is dat het als een standalone fantasy boek met net geen vierhonderd pagina’s, niet een heel dik boek is.
Voor mijn gevoel had Bardugo dit verhaal makkelijk nog honderd of tweehonderd bladzijdes langer kunnen maken, zonder dat het was gaan vervelen. Ik had graag nog meer gezien van het leven en de politiek van het Spaanse hof in de zestiende eeuw en het gevaar dat op de loer ligt in de vorm van de Inquisitie. Het is jammer dat het boek vrij abrupt eindigt. Desondanks raad ik The familiar aan alle lezers aan die graag historische fantasy met een beetje romantiek lezen.
The familiar is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.
Titel: The familiar
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-492-0290-3
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2024-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen