The Three Musketeers D’Artagnan recensie – Modern Myths

The Three Musketeers: D’Artagnan recensie – Gaat allen voor deze ene film!

“Één voor allen en allen voor één” is wellicht een van de bekendste uitspraken uit de literatuur. Zelfs als je de klassieke avonturenroman De drie musketiers van de Franse auteur Alexandre Dumas niet gelezen hebt, weet je door de talloze verfilmingen en persiflages wel wie deze kreet bezigen. Op filmdatabase IMDB vind je al snel over de 100 verfilmingen van dit onvervalste avonturenverhaal. Lees in onze The Three Musketeers: D’Artagnan recensie hoe deze nieuwe Europese productie die de slotfilm is van het festival Film by the Sea, de musketiers Athos, Porthos en Aramis aan een modern publiek voorstelt!

The Three Musketeers D’Artagnan recensie – posterSommige verhalen zijn tijdloos en worden keer op keer opnieuw verteld. De drie musketiers is zo’n verhaal. In 1844 verscheen deze historische avonturenroman van de Franse auteur Alexandre Dumas, nadat stukken van het verhaal in de Parijse krant Le Siècle waren verschenen. Dumas vond inspiratie voor dit wereldberoemde verhaal in het boek Mémoires de M. d’Artagnan uit 1700 van Courtilz de Sandras. Les trois mousquetaires is inmiddels talloze malen herdrukt in meer dan honderd talen en is ook al talloze malen verfilmd.

Zo ken je vast wel The Three Musketeers uit 1993 met Charlie Sheen, Kiefer Sutherland en Oliver Platt, al is het maar om de oorwurm “All For Love” van Bryan Adams, Rod Stewart en Sting uit de soundtrack. Of wellicht ben je opgegroeid met de tekenfilm Mickey, Donald, Goofy: De Drie Musketiers uit 2004, waarin de bekende Disney-helden als de musketiers optreden. Misschien ken je Athos, Porthos en Aramis uit de filmversies uit 1973 met Oliver Reed, Raquel Welch en Richard Chamberlain? Of nog eerder, uit 1948 met Gene Kelly en Vincent Price.

The Three Musketeers D’Artagnan recensie

Deel een van een duologie

Film by the Sea 2023 - logo kleinOok in 2011 verscheen een musketiers-film, van niemand minder dan regisseur Paul W.S. Anderson (Monster Hunter, Resident Evil). Uiteraard met zijn vrouw Milla Jovovich in een rol en Matthew Macfadyen, Luke Evans en Ray Stevenson als de musketiers. De rol van D’Artagnan werd in die film vertolkt door Logan Lerman. Gemiddeld genomen wordt er dus wel eens in de tien jaar een nieuwe versie van het verhaal gefilmd, waarvan de nieuwste dit jaar verscheen: The Three Musketeers: D’Artagnan.

Deze nieuwe versie maakt gebruik van moderne filmtechnieken, maar leunt niet op CGI. Het is ook een Europese productie en zelfs het eerste deel in een duologie. Frankrijk, Duitsland, Spanje en België staken de koppen bij elkaar en schraapten een totaal budget van 72 miljoen euro bij elkaar. En dat zie je aan de kwaliteit. In Frankrijk verscheen de film al op 5 april van dit jaar en werd daar een groot succes. Meer dan drie miljoen kaartjes gingen over de toonbank. Bij ons draait de film vanaf 21 september, maar je kunt hem alvast zien op Film by the Sea 2023. Festivaldirecteur Jan Doense sluit zijn festivals graag af op een positieve noot en The Three Musketeers: D’Artagnan past dan ook uitstekend als slotfilm.

Louis Garrel als Lodewijk XIII en Vicky Krieps als Anne d'Autriche

The Three Musketeers: D’Artagnan recensie – Verhaal met de Franse slag

De Drie Musketiers - Alexandre Dumas
De Drie Musketiers – Alexandre Dumas

Les trois mousquetaires: D’Artagnan speelt zich af in 1627, tijdens het bewind van Lodewijk XIII (gespeeld door Louis Garrel (Little Women)). Deze Franse koning staat ook bekend als “de Rechtvaardige” en zijn eregarde – de musketiers – beschermen hem met hun leven. Maar de vrede is kwetsbaar. Niet alleen hebben de musketiers het regelmatig aan de stok met de soldaten van kardinaal de Richelieu (Eric Ruf), ook aartsvijand Engeland blijft azen op het veroveren van Normandië. Toevallig zag ik onlangs The King met Timothée Chalamet als Hendrik V van Engeland, maar het is voer voor een ander artikel om een vergelijking te trekken. Een film vanuit het oogpunt van de Fransen benadert de religieuze oorlogen tussen de katholieken en de protestanten (of hugenoten, zo je wil) namelijk heel anders dan wanneer Engelsen de hoofdrolspelers zijn.

In The Three Musketeers: D’Artagnan beleven we het verhaal gezien vanuit de jonge Charles d’Artagnan, gespeeld door François Civil (Dix pour cent, As Above, So Below, Rosemary’s Baby). Vol jeugdig enthousiasme trekt hij naar Parijs, in de hoop zich aan te mogen sluiten bij de musketiers. Maar hij is de stad nog niet binnengekomen of hij ziet een overval op een jonkvrouw plaatsvinden. Ridderlijk mengt d’Artagnan zich in het gevecht, waarbij je even vreest dat de actie in de film van het gehalte “The A-Team” is. De jonge held lijkt wel kogelvrij, maar gelukkig trekt het verhaal dit snel recht en is de actie in de rest van de film wel overtuigend en meer reëel.

Eva Green als Milady en François Civil als Charles d'Artagnan in De Drie Musketiers

Kruis de degens en vuur af die musketten!

Het camerawerk tijdens de actiescènes waarin de degens gekruist worden en de musketten knallen, is meeslepend. De film verveelt ook geen seconde. Regisseur Martin Bourboulon (Eiffel) blijft dicht bij de bron en het verhaal van Dumas wordt verteld inclusief alle intriges – zowel de politieke als de romantische – en femme fatales waar aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de strijd voor het vrouwenkiesrecht, al commentaar op geleverd werd. Het is verfrissend om weer eens een grote, Europese productie in de bioscoop te zien dat een klassiek verhaal niet aanpast aan moderne sentimenten en gewoon historisch accuraat aanvoelt. Ondanks dat het natuurlijk een geromantiseerd actieverhaal is.

D’Artagnan blijft zichzelf op vaak komische wijze in de nesten werken en krijgt het ook al snel aan de stok met de beroemde drie musketiers: Athos (Vincent Cassel (Black Swan, Westworld, Guest House Paradiso)), Porthos (Pio Marmaï (En Liberté!)) en Aramis (Romain Duris (Eiffel)). Het acteerwerk is prima en met Eva Green (Casino Royale, Penny Dreadful, Sin City: A Dame to Kill For) als de mysterieuze “Milady”, zie je toch een hoop bekende gezichten, mocht je niet vaak naar Europese producties kijken.

Vincent Cassel als Athos, Romain Duris als Aramis en Pio Marmaï als Porthos

The Three Musketeers: D’Artagnan recensie – Actiespektakel met een lekkere cliffhanger

De film eindigt met een lekkere cliffhanger die voor ons Nederlanders makkelijker te dragen is dan voor de Fransen. Het tweede deel – The Three Musketeers: Milady – zal in Frankrijk namelijk op 13 december uitkomen. Als uitgever Just Entertainment ons goed gezind is, hoeven wij dus niet, zoals onze zuiderburen, meer dan een half jaar te wachten op de ontknoping.

Heb je zin om jezelf te trakteren op een modern, “ouderwets” actiespektakel zonder CGI, ga The Three Musketeers: D’Artagnan dan zeker kijken. Mocht je het niet redden om naar Zeeland af te reizen voor Film by the Sea 2023, pik dan zeker een voorstelling in de reguliere bioscoop mee. Vooral als je het verhaal nog niet kent of het alweer een tijdje geleden is dat je de gevleugelde uitspraak “Unus pro omnibus, omnes pro uno” – “één voor allen en allen voor één” door de filmzaal hebt horen schallen!

The Three Musketeers: D’Artagnan is de slotfilm van Film by the Sea 2023 en draait daar op zaterdag 16 en zondag 17 september. Vanaf 21 september kun je hem regulier in de bioscoop zien. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Three Musketeers: D’Artagnan
Regisseur: Martin Bourboulon
Acteurs: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï, Eva Green
Uitgever: Just Entertainment
Genre: Historische fictie

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Just Entertainment

Eric Ruf als Kardinaal de Richelieu

Eva Green als Milady en Jacob Fortune-Lloyd als de graaf van Buckingham

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.