Zielverzamelaar Dodenstad uitsnede

De Zielverzamelaar serie – een originele kijk op de dood

In de Zielverzamelaar serie presenteert schrijfster Mascha Schoonakker een originele kijk op de dood en de organisatie hieromheen. Met haar levendige schrijfstijl sleurt ze je direct het verhaal in, wat pas neer te leggen is als de boeken helemaal uit zijn. Tot op heden zijn er twee boeken verschenen in deze Young Adult reeks: Merkteken van de dood en Dodenstad.

In de Zielverzamelaar serie is de wereld opgedeeld in domeinen die elk gecontroleerd worden door een zielverzamelaar. Als iemand overlijdt, haalt de zielverzamelaar de ziel op en zorgt ervoor dat deze in de dodenstad terecht komt die bij het domein hoort. Als de ziel rein genoeg is, wordt hij in deze stad opgeschoond en teruggeplaatst in een nieuw lichaam. Dit alles wordt gecontroleerd door de Raadsheren, illustere oppermachtige wezens die de mensheid zoals we die nu kennen gecreëerd hebben.

Boek 1: Merkteken van de dood

Zielverzamelaar Merkteken van de Dood coverGwen Collins, de 17-jarige dochter van de lokale zielverzamelaar, breekt per ongeluk dertien van haar vaders zandlopers. De zielen die hierdoor nu onsterfelijk zijn, moeten zo snel mogelijk worden opgehaald. Hoewel dit eigenlijk haar vaders probleem is, voelt Gwen zich geroepen deze enorme taak te volbrengen. Als een van de onsterfelijken bij haar in de klas blijkt te zitten, wordt de opgave nog zwaarder.

De hoofdtoon in het boek wordt bepaald door de problematische thuissituatie waarin Gwen zich bevindt. Ze worstelt door het leven en probeert het alle leden van haar gezin zo goed mogelijk naar de zin te maken. Maar is het nu haar vader die haar manipuleert of is het juist haar broer Xander die zijn eigen agenda heeft?
Gedurende het verhaal kijk je door de ogen van verschillende personages en leer je op deze manier de hoofdrolspelers stukje bij beetje kennen. Langzaam vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en wordt de familiegeschiedenis duidelijk. Deze kennis zorgt ervoor dat de gebeurtenissen in Merkteken van de dood opeens in een heel ander licht komen te staan. De opbouw van het boek is sterk en door de fijne schrijfstijl vlieg je door het meeslepende verhaal heen. Je voelt je al snel meegesleurd in Gwens dilemma’s en voelt met haar mee, terwijl ze het verhaal tot een voor iedereen zo goed mogelijk einde probeert te brengen.

Boek 2: Dodenstad

Zielverzamelaar Dodenstad coverIn Dodenstad pakken we het verhaal op waar het vorige boek geëindigd is. Gwen heeft gedwongen de taak als zielverzamelaar van haar vader overgenomen en haar broer Xander, die altijd gedacht had dat dit zijn recht was, is razend. Door zijn duistere activiteiten zit hij niet alleen zijn zusje dwars, maar veroorzaakt hij ook een ramp voor de rest van het domein. Een ramp die Gwen natuurlijk mag oplossen.

Waar in het vorige boek het voornaamste thema nog de gezinsdynamiek was, staat in dit vervolg het fantasyverhaal meer op de voorgrond. Een verhaal dat wederom goed in elkaar zit en gelezen wordt door de ogen van meerdere hoofdrolspelers. In Dodenstad zorgt deze manier van schrijven er echter niet alleen voor dat je een kijkje krijgt in de ziel van de personages, zoals in Zielverzamelaar, maar draagt het vooral bij aan de spanning in het boek. De lezer kijkt steeds vanaf een andere kant naar het spannende verhaal, en natuurlijk verspringt de kijkrichting vaak net voor er een belangrijke onthulling gedaan wordt. Een slimme tactiek van de schrijfster waardoor je aan het boek gekluisterd blijft tot het einde.

Een echte Young Adult-serie

Doordat de hoofdpersoon in de Zielverzamelaar serie een 17-jarige middelbare scholier is en je het verhaal met name door haar ogen meekrijgt, valt deze serie duidelijk in de categorie Young Adult. Met name in het eerste boek staan de problemen rond haar thuissituatie op de voorgrond. Thema’s als onzekerheid in de relatie met anderen en het ontwikkelen van jezelf als eigen persoon zijn erg belangrijk. Gooi in deze mix een prille puberliefde en je hebt het ideale boek voor jonge mensen in de tienerleeftijd. Als volwassen lezer sloten deze thema’s minder aan bij mijn belevingswereld. Gelukkig wist Mascha Schoonakker mijn aandacht te behouden door haar sterke omschrijving van het dodenrijk en het spannende dodenverhaal. Zoals eerder genoemd staat in het tweede boek de fantasywereld meer op de voorgrond. En hoewel ook Dodenstad nog zeker een Young Adult boek is, is dit deel hierdoor geschikter voor een wat ouder publiek.

Zielverzamelaar: staat als een huis

De Zielverzamelaar reeks van Mascha Schoonakker staat als een huis. Haar schrijfstijl is fijn om te lezen en de opbouw van de boeken is meesterlijk. Door de puberthema’s die met het fantasyverhaal verweven zijn, is de serie voor volwassen lezers mogelijk wat minder aantrekkelijk, maar voor pubers, jongvolwassenen en oudere lezers met een jonge ziel zijn de boeken een aanrader.

Titel: Zielverzamelaar
Auteur: Mascha Schoonakker
Uitgever: Willowtreez
ISBN:

Merkteken van de dood: 978 90 825 5546 2
Dodenstad: 978 90 825 5547 9

Modern Myths service: koop Zielverzamelaar op Bol.com:

Zielverzamelaar I: Merkteken van de dood
Zielverzamelaar II: Dodenstad

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.