Avengers: Infinity War Thanos

Avengers: Infinity War – explosieve culminatie van tien jaar opbouw

Thanos komt. Vrees hem, vlucht voor hem, maar komen zal hij. Marvel Studios heeft met Avengers: Infinity War een huzarenstukje afgeleverd. Er is geen film te noemen die zoveel personages, zo uitgebalanceerd, in zo’n spektakel weet te stoppen. Het is een zomerse blockbuster, popcorn smaakt er heerlijk bij, maar er is emotionele diepgang, werkelijk gevaar en er zijn onverwachte verrassingen. Het resultaat: filmgeschiedenis waar je zelf bij kunt zijn.

Accepteer je lot en doe mee aan onze Avengers: Infinity War winactie en maak kans op vrijkaartjes en een Infinity Gauntlet usb-stick!

Avengers: Infinity War Infinity GauntletJullie weten dat ik Marvel-fan ben. Al meer dan dertig jaar lees ik wekelijks de nieuwste comics. De klassieke Infinity Gauntletstrips van uitgeverij Marvel maken deel uit van mijn jeugd. Ik weet wie Thanos is, wat hij wil en wat hij kan. Natuurlijk stuitert mijn innerlijke Jeroentje de nieuwe IMAX- zaal van Pathé Arena door als hij zijn geliefde superhelden tot leven ziet komen op het reusachtige witte doek. Dit is dan ook niet los te zien van deze recensie, maar buiten dat om is het gewoon overduidelijk dat Marvel aantoont hoe jarenlange inzet, liefde voor je personages en weloverwogen keuzes leiden tot deze Avengers: Infinity War. Een hoogtepunt voor zowel Marvel als ‘reguliere’ filmliefhebbers.

Marvel Cinematic Universe: opeenvolging van hoogtepunten

In 2012 had Marvel groot succes met The Avengers, waarin de helden Iron Man, Captain America, Thor en Hulk – die eerder in hun eigen films speelden – bij elkaar kwamen om het kwaad te bestrijden dat in die voorgaande films slim aangekondigd werd. De personages om hen heen, Black Widow, Hawkeye, Nick Fury en anderen werden in het grotere geheel geïntroduceerd en in de films erna kwamen er steeds meer Marvel-helden bij.

In Captain America: Civil War uit 2016 leidde dit tot het volgende hoogtepunt: de meeste helden uit de voorgaande films stonden lijnrecht tegenover elkaar: Iron Man versus Captain America, met nieuwe helden aan beide zijden: Ant-Man, Spider-Man, Falcon, War Machine, etc. Wederom past alles moeiteloos in elkaar: het publiek kent de helden en verwelkomt de nieuwe gezichten in het keurig opgebouwde Marvel-Universum. Daarbij blijft de voortgang gewaarborgd. Steeds wordt er toegewerkt naar de climax: Avengers: Inifinity War.

Avengers: Infinity War Tony

Het is zover – Avengers: Infinity War

Nu is het dan zover. Het spektakel waar we de afgelopen tien jaar op voorbereid werden: Thanos komt naar de aarde. In een grappig voorfilmpje – Thanos demands your silence – wordt iedereen verzocht om het verloop van de film geheim te houden. Terecht. Er zijn zoveel verrassingen, dat als je er ook maar eentje van verklapt, het meteen een enorme spoiler is. Dat zal ik dus ook niet doen, al sta ik te springen om alle geweldige gebeurtenissen met jullie te delen.

Meteen aan het begin laat Avengers: Infinity War zien hoe ernstig de situatie is. Thanos is overduidelijk een kracht van galactische proporties, die ook nog eens bezig is meer macht te verzamelen. Acteur Josh Brolin zet Thanos neer als de ultieme schurk: onvermurwbaar, onverslaanbaar, geheel in zijn eigen recht staand. Dit is een film die eigenlijk niet over de Avengers zelf gaat, maar over Thanos. Gaandeweg leer je wat Thanos drijft, krijg je ongewild sympathie voor hem en is hij eigenlijk een tragisch figuur, die een enorme last op zich genomen heeft en daar alles voor opoffert. Daarmee krijgt de hele film waarde en hebben we een Marvel-schurk die de geschiedenis in mag gaan als een der groten.

Zijn hulpjes – de ‘Black Order’ – zijn daarbij ook nog eens een ondersteuning in het grotere geheel. Ebony Maw (Tom Vaughan-Lawlor) bijvoorbeeld, haalt het bloed onder je nagels vandaan en de gevechten tegen hem zijn zeer bevredigend. Met dat soort momenten zit Avengers: Infinity War tot de nok toe vol.

Avengers: Infinity War Maan

De klassieke crossover

Doordat Thanos de dreiging van de afgelopen tien jaar waar maakt, worden alle helden in deze film ook een niveau hoger getild. Je merkt dat Marvel vertrouwt op de acteurs die al die jaren in de huid van de superhelden hebben geleefd: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Pratt etc. etc. De redelijke nieuwkomers als Tom Holland (Spider-Man: Homecoming) en Chadwick Boseman (Black Panther) kunnen meteen mee in het grotere geheel, mede door wederom hun eerdere, eigen succesvolle films.

De sterrencast in Avengers: Infinity War is dan ook enorm en hier blinkt de film uit in kwaliteit. Nergens voelt de film te vol, bijna elke held krijgt zijn moment om te stralen. In de stripwereld noemen we een verhaal waarin elke held van de uitgever speelt een ‘crossover event’. Daar Marvel alle rechten van haar eigen strippersonages beheert, betekent dit in een verhaal als het eerder genoemde Infinity Gauntlet, dat naast elke Avenger, ook de Fantastic Four en elk teamlid, ja elk, van de X-Men ten tonele verschijnt. Waarmee je op bepaalde pagina’s eenmalig personages ziet die in een rustmoment even met elkaar praten of op de achtergrond in een grote vechtscène meedoen, zonder verder een rol van betekenis te spelen.

Niets van dit alles in Avengers: Infinity War. Van welke held jij ook fan bent, je krijgt je moment om te juichen. Sommige actiescènes zijn zo overweldigend, sommige helden doen zulke spectaculaire dingen, dat je nog uren van de adrenaline loopt na te trillen. Wat een spektakel!

Avengers: Infinity War Captain America

Avengers: Infinity War – helemaal het einde

Het mag duidelijk zijn: ik vind Avengers: Infinity War helemaal het einde. Wat een overweldigende ervaring. Ik lees superheldenverhalen vooral omdat alles uitvergroot – super – gemaakt wordt. Meer emotie, duidelijkere vijanden, spectaculaire actie en vaak lekker zwart/witte oplossingen en vernieuwende ideeën. Dit zit allemaal in Avengers: Infinity War. Doe jezelf een plezier en ga hem zien in IMAX, de grootste helden versus de grootste schurk verdient het grootste bioscoopscherm dat je kunt vinden.

Stuur me daarna via onze Facebook-, Twitter– of Instagram-pagina’s een privébericht, waarin je laat weten hoe jij de film vond en we dieper op de details in kunnen gaan. Want nogmaals, Thanos demands your silence en dat respect dwingt hij nog af ook!

Meer Modern Myths recensies lees je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Avengers: Infinity War Spider-Man

Avengers: Infinity War Guardians

Avengers: Infinity War Vision

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.