Avonturium recensie - Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Avonturium recensie – Sciencefictionverhalen met diepgang voor kids

De verhalenbundel Avonturium van Anaïd Haen en Django Mathijsen bevat acht fantasierijke verhalen voor kinderen van tien jaar en ouder. Van sciencefiction tot geschiedenis en van trollen onder een brug tot spoken in je moderne elektronica, Avonturium heeft het allemaal. Elk verhaal wordt ingeleid door een leuk stukje van de schrijvers, waardoor het boek – ondanks dat het een bundel is – toch aanvoelt als een geheel. Lees onze Avonturium recensie, inclusief de mening van een lezer uit de doelgroep!

Voor deze recensie van Avonturium heb ik hulp gekregen van iemand met grote expertise in de doelgroep van het boek. Hij kan zich als geen ander inleven in de belevingswereld van jonge tieners en is niet bang om zijn mening te geven. Mijn coauteur voor deze recensie is Dieks van elf jaar oud. Hij heeft Avonturium, net als ikzelf, kritisch doorgelezen.

Wat mijzelf vooral opviel aan Avonturium is de enorme diversiteit aan verhalen. Wat deze verhalen gemeen hebben, is dat ze allemaal tot de verbeelding spreken en dat er een element in zit dat je niet in het dagelijks leven tegen zou komen. Zo speelt het eerste verhaal zich bijvoorbeeld af in onze eigen tijd, maar het is natuurlijk niet elke dag dat een spook je inschakelt voor hulp. De verhalen zijn allemaal ongeveer 30 pagina’s lang en zijn daarmee perfect om even tussendoor te lezen.

Modern Myths proeflezer Dieks
Modern Myths gast-recensent Dieks op “Avonturium”

Verhalen die iets met je doen

De verhalen zijn allemaal ontzettend meeslepend geschreven. Het is eigenlijk niet mogelijk om het boek weg te leggen midden in een verhaal.

Dieks: ‘Het eerste verhaal van Avonturium is leuk geschreven. Toen ik het las, ging ik helemaal op in het verhaal. Het was superleuk.’

Dit komt deels door de levendige omschrijvingen, maar ook doordat je direct meegenomen wordt in de ethische dilemma’s die de hoofdpersonen ervaren. Er zit diepte in elk verhaal, waardoor je niet alleen telkens wilt weten hoe het verder gaat, maar het verhaal ook nog tijden nadat je het boek weg hebt gelegd, blijft nagonzen in je hoofd.

Avonturium recensie – Kapitein Nemo komt te hulp

Dit is bijvoorbeeld sterk het geval bij het verhaal waarin Antje de hulp van Kapitein Nemo inroept. De Nederlandse regering wil namelijk de Zuiderzee dichtmaken met de Afsluitdijk en dat wil Antje helemaal niet. Ook al zou dit veiliger zijn voor haar dorpsgenoten. Waar moeten de vissers dan werken? En waar moeten de zeemeerminnen dan heen?

Uiteindelijk ontstaan er levensgevaarlijke situaties door de conflicten in het dorp en is het aan de kinderen om het probleem op te lossen. Geen simpele taak als er volwassenen én een legendarische kapitein bij betrokken zijn.

Dieks: ‘Ik kreeg meteen het gevoel dat ik in oud Nederland zat. Ik was na het lezen heel veel aan het nadenken over de Afsluitdijk.’

Toegankelijke scifi

Het verhaal dat mijzelf het meeste bij is gebleven, is het verhaal over Apollo die in een ruimteschip leeft. Het schip is op zoek naar een nieuwe wereld om op te wonen. De mensen hebben een hele wereld nagebouwd in dat ruimteschip, maar wel met hele rare dingen. Zo is de zwaartekracht aan de buitenrand van het schip en kun je dus ook op het dak lopen. Je kunt zo lekker de bal overgooien naar je vriendje dat op het dak woont.

De schrijvers creëren in dit verhaal een hele bizarre, maar toch kloppende wereld. Met dilemma’s en vastgeroeste patronen waar wij in het dagelijkse leven ook mee te maken hebben. Een sterk maatschappijkritisch verhaal in een leuke en spannende sci-fi setting.

Dieks: ‘Er is hier over nagedacht, dat kan ik wel lezen. De naam van de jongen Apollo vind ik een toepasselijke naam, want Apollo is de god van de ruimte en van een raket. Ik vond het leuk dat Apollo verwonderd nadacht over dingen die wij alledaags vinden.’

Avonturium recensie – Een verhalenbundel die een 9,5 verdient!

Avonturium is een leuk boek om te lezen, met verhalen die je aan het denken zetten en je een hele tijd niet meer loslaten.

Dieks over het laatste verhaal uit de bundel: ‘SUUUPEEEERRRRLLEEEEUUUUUKKK!!!!!!!!!! En heel mooi geschreven.’

Zoals ze het zelf zeggen, schrijven Anaïd Haen en Django Mathijsen kinderverhalen die ze vroeger zelf graag gelezen zouden hebben. En daar ben ik het roerend mee eens. Dit boek had ik gewild als kind en stiekem vond ik het als volwassene ook nog erg leuk om te lezen. Dieks heeft het boek in ieder geval goedgekeurd:

Avonturium is heel leuk en heel mooi geschreven. Het kan zeker door naar de winkel en ik geef het een 9,5.’

Een groter compliment dan dat, kan een boek natuurlijk niet krijgen!

Titel: Avonturium
Auteur: Anaïd Haen en Django Mathijsen
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 978-94-6308-4635

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Anaïd Haen en Django Mathijsen banner

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.