Bable kickstarter

Bable preview – Mythisch kaartspel voor bouwers met een goed geheugen

Hoe kun je samenwerken als je elkaar niet begrijpt? Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk! Goed opletten en nog beter onthouden lijken de sleutel in Bable, een vermakelijk kaartspel van Nederlandse bodem. Het is nog niet te koop, helaas. Maar de kickstarter is al van start en je kan nog aanhaken. Vicky kreeg alvast een Bable preview! 

Bable preview - packshotOp Zuiderspel 2024 liep ik langs de stand van Amsterdam Board Game Design, een organisatie die Nederlandse spelontwerpers samenbrengt. De prototypes die ik daar zag, vertelden me één ding: we kunnen nog heel wat verwachten van Nederlandse spellen!

Eén spel in het bijzonder viel me op: Bable. Dit is een kaartspel gebaseerd op – zoals je vast al vermoedde – de mythe van de toren van Babel. Het doel klinkt eenvoudig: bouw samen de toren voordat het spel eindigt. Maar hoe doe je dat als je elkaar niet begrijpt? Spelontwerper Bart de Jong verklapte het me.

Een gemeenschappelijk doel, met veranderde taal

Hoe werkt het kaartspel Bable precies? Elke speler heeft vier verschillende actiekaarten in hun handen. Elke actie heeft een bepaald woord, bijvoorbeeld “Banu” op een bouwkaart. Wanneer je aan de beurt bent, kun je zelf geen acties doen. Je kunt enkel acties geven aan andere spelers. Dat doe je door het commando te geven dat op hun actiekaart staat. Als je dus tegen een medespeler ‘Banu’ zegt, en zij hebben dit woord op hun kaart staan, dan zullen zij aan de toren bouwen.

Je gaat echter ook nieuwe actiekaarten moeten nemen. De volgende ronde kan het zijn dat hun bouwactie niet meer “Banu” heet, maar “Dariu”. Er zijn manieren om deze informatie met elkaar te delen, maar er zijn twee belangrijke addertjes! Ten eerste moet je de nieuwe woorden goed onthouden en ten tweede verlies je kostbare tijd door informatie uit te wisselen…

Bable kaarten

Bable preview – ‘Na één rondje ben je helemaal mee!’

De Bijbel voor ongelovigen
De Bijbel voor ongelovigen

Spelontwerper Bart de Jong wilde al langer een spel ontwerpen rond de mythe van Babel. ‘Ik had het boek De bijbel voor ongelovigen gelezen en dat is me altijd bijgebleven. Ik vond het ontzettend leuk gedaan! Ik heb echter lang nagedacht hoe ik Bable precies wilde doen’, zegt hij.

‘Het spel heeft eenvoudige spelregels. Na één rondje ben je helemaal mee! De uitdaging zit ‘m in het goed kunnen onthouden. Bovendien moet je een goede balans vinden tussen informatie uitwisselen en acties uitvoeren.’

Bouwen in Bable

Ook spelontwerpers werken samen

De Bable kickstarter is op 14 mei gelanceerd, maar Bart doet dit niet alleen. Samen met Ruud Nederpelt en Zach Hoekstra van Amsterdam Board Game Design bundelen ze hun krachten. Ruud heeft Time Zoo bedacht, een knipoog naar Jurassic Park, terwijl Zach ons laat flaneren langs de prachtige Amsterdamse huizen in Grachtenpand.

‘Backers kunnen kiezen of ze één, twee of alle drie de spellen willen steunen. Deze samenwerking zorgt er niet enkel voor dat we een groter bereik hebben, maar het drukt ook onze productiekosten.’ vertelt Bart. ‘Het is onze intentie om in de toekomst meerdere soortgelijke campagnes te lanceren, voornamelijk om nieuwe ontwerpers een kans te geven. Op die manier willen we hen helpen hun spellen op de markt te brengen. Publiceren wordt zo een stuk gemakkelijker voor spelontwerpers die hun spel in eigen beheer willen uitbrengen.’ Noot van de redactie: inmiddels is het doel voor de spelen behaald, maar je kan nog meedoen.

De toren van Babel in spelvorm

Bable preview – Spelen op SPIEL?

Bart, Ruud en Zach hopen dat ze de spellen kunnen meebrengen naar SPIEL 2024. ‘In productie kan er nog van alles anders lopen dan verwacht, maar we hebben er vertrouwen in. Het scheelt dat de spellen in Europa worden gemaakt en geen maanden op een boot moeten zitten.’

Ik hoop alvast voor hen dat taalverwarring geen drempel is om de spellen op tijd af te krijgen. Hou rond oktober Modern Myths in het oog voor onze Bable recensie. Hebben we je alvast nieuwsgierig gemaakt? Doe dan mee met de kickstarter!

Titel: Bable
Ontwerper: Bart de Jong
Illustraties: Renée Zonneveld
Uitgever: Wulfhorn Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 10+
Duur: 45 minuten
Genre: Mythologie

Bable kickstarter

Bable kickstarter - packshotBable
Doe mee met de Bable kickstarter!

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Wulfhorn Games / Vicky Swers

Bable preview - artwork

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.