Jurassic World Dominion recensie - Modern Myths

Jurassic World: Dominion recensie – Een prehistorisch feest der herkenning

Toen Jurassic Park in 1993 uitkwam, was iedereen onder de indruk. Levensechte dinosauriërs die weer terugkeren op de wereld, hoe ontzettend gaaf zou dat zijn? Menig kind groeide vervolgens op met uitgebreide kennis over de t-rex, velociraptors en andere dinosauriërs. Ook Anouk was vanaf dat moment groot fan van deze franchise en alle vervolgen werden door haar, meerdere keren, fanatiek bekeken. Zij zat dan ook vooraan bij alweer het zesde – en laatste? – deel in de serie (Battle at Big Rock niet meegeteld). Lees in haar Jurassic World: Dominion recensie of het nu dan ook echt mooi geweest is, of dat deze spectaculaire dinoserie voor uitsterven behoed moet worden!

Jurassic World Dominion recensie - PosterNa de eerste Jurassic Park-trilogie – Jurassic Park (1993), The Lost World: Jurassic Park (1997) en Jurassic Park III (2001) – werd de franchise in 2015 weer nieuw leven ingeblazen met Jurassic World. Ik ging toen ook meteen naar de bioscoop en was gelijk weer enthousiast. Mijn insteek was al vanaf deel één: “elke film met een t-rex is goud!”.

Over het tweede deel in de nieuwe trilogie – Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) – sta ik nog steeds in tweestrijd, want zo goed vond ik die niet. Ik hoopte dan ook zeer dat het derde deel wel aan alle verwachtingen zou voldoen. Jurassic World: Dominion moet namelijk écht de afsluitende film van de serie worden, waarbij veel oude bekenden hun opwachting maken. Doe je veiligheidsriem dan ook om en maak je klaar om je nog eenmaal tussen de dino’s te begeven.

Een nieuw monster van Loch Ness

Wandelen met je baby triceratops

Het verhaal in Jurassic World: Fallen Kingdom eindigde met de dinosauriërs die vrij werden gelaten en de bewoonde wereld introkken. De vraag was toen al hoe het nu verder zou gaan, want is het in de moderne wereld wel mogelijk om dinosauriërs en mensen naast elkaar te laten leven? In Jurassic World: Dominion wordt direct met deze vraag gestart. In een soort documentaire word je meegenomen in de wereld met dinosauriërs en alle problemen die dat met zich mee brengt.

Ook krijg je te zien hoe mensen daar misbruik van maken. Zo zijn er illegale dino-fokkerijen om aan de vraag te voldoen, waar dino’s in zeer slechte conditie worden gehouden. Want ja, wie wil er zijn kind nou geen triceratops voor zijn verjaardag geven? Maar als snel wordt duidelijk dat de dinosauriërs zich niet zomaar laten domesticeren.

Raports in gevecht

Jurassic World: Dominion recensie – De nieuwe slechterik

Zoals het hoort in een Jurassic Park-film, is er ook dit keer een slechterik. BioSyn is een bedrijf dat zich bezighoudt met het terugbrengen van de soort in zijn pure vorm. Dus geen genetische manipulatie, zoals een rare “Indominus Rex” of “Indoraptor”, maar gewoon dinosauriërs zoals ze ooit geleefd hebben.

Maar het bedrijf blijkt ook een schaduwkant te hebben. En dat is, op zijn subtielst gezegd, geen zuivere koffie. Op de achtergrond wordt er namelijk gewerkt aan andere projecten die niet heel goed samen gaan met de mensheid. Maar de nieuwe slechterik kan dit natuurlijk niet voor elkaar krijgen zonder onze oude bekende Dr. Henry Wu (BD Wong (Mr. Robot, Mulan)).

BD Wong als Dr. Henry Wu

Welkom terug oude helden!

Om de slechterik te ontmaskeren, halen de makers van de film een groep oude bekenden tevoorschijn. Zo maken Dr. Allan Grant (Sam Neill (Peter Rabbit, Event Horizon)) en Dr. Ellie Sattler (Laura Dern (Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, Twin Peaks)) opnieuw hun opwachting in Jurassic Park: Dominion. Aan hun de taak om de waarheid achter BioSyn te onthullen. Ian Malcolm (Jeff Goldblum (Isle of Dogs, Thor: Ragnarok)) hadden we natuurlijk al in andere Jurassic World-films terug zien keren en ook deze keer speelt hij een belangrijke rol.

Maar de grootste rollen zijn uiteraard weggelegd voor Owen Grady (Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, The Tomorrow War)) en Claire Dearing (Bryce Dallas Howard (Pete’s Dragon, Terminator Salvation)). Na Fallen Kingdom hebben zij de zorg voor Maisie Lockwood (Isabella Sermon) op zich genomen. Zij heeft een geheim, waar een grote groep mensen achter wil komen. Haar leven is dus niet veilig en Owen en Claire beschermen haar alsof het hun eigen dochter is.

Sam Neill, Chris Pratt en Isabella Sermon in Jurassic World Dominion

Jurassic World: Dominion recensie – Favoriete en nieuwe dinosauriërs

Maar Claire en Owen zijn niet de enige “nieuwe” ouders. De grote favoriet onder veel Jurassic World fans – de velociraptor Blue – is ook moeder geworden. En dat is iets wat natuurlijk wel een beetje bizar is. Volgens mij waren er namelijk geen mannelijke velociraptors gecreëerd. Dat is wel even een wenkbrauw optrek momentje, maar de filmmakers stellen ons niet teleur. Voor dit grote mysterie wordt al snel een antwoord gegeven.

En een Jurassic Park-film is natuurlijk niet compleet zonder onze grote vriend de t-rex. Daarbij blijft het principe van de voorgaande films wel gelijk. Ook nu is er weer een grotere – en gevaarlijkere! – dino dan de t-rex. Deze keer is het de giganotosaurus; een dino die ook echt over de aardbodem gelopen heeft en de grootste carnivoor ooit was.

Jurassic World Dominion - De T-Rex is de baas

Daar zijn eindelijk de veren!

Een leuk detail in Jurassic World: Dominion is dat de filmmakers er deze keer wel voor gekozen hebben om veel dinosauriërs van veren te voorzien. Uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat dinosauriërs helemaal niet van die kale reptielen waren zoals we in eerdere delen zagen. En eerlijk waar, ook mét veren zijn ze nog steeds doodeng.

Jurassic World Dominion - Pyroraptor

Jurassic World: Dominion recensie – Vooral veel herkenning voor de echte fan

Met het aantrekken van de oude helden uit de eerdere delen van de serie, creëren de makers een gevoel van herkenning voor de fans van het eerste uur. Er zitten dan ook een hoop easter eggs in verwerkt. Bepaalde scènes zijn zelfs bijna een kopie uit eerdere films. Ik ga ze hier niet verklappen, want het is veel te leuk om ze zelf te ontdekken. Hoe goed ben jij in je Jurassic Park-trivia?

Jeff Goldblum als Ian Malcolm

Traag begin naar een spectaculair einde

Om eerlijk te zijn begon de film wel een beetje traag. Er wordt veel gewezen op de mogelijkheden en de gevolgen van genetische manipulatie. Maar gedurende de film komt er steeds meer actie. Zo krijg je onder andere heftige achtervolgingsactie in Malta, neerstortende vliegtuigen, vuurregens en natuurlijk de t-rex. Als kijker word je niet teleurgesteld.

Daarmee is Jurassic World: Dominion absoluut een aanrader. Ik vond het vooral prettig dat de makers deze keer meer bij de “echte” dinosauriërs bleven en niet hun toevlucht hebben genomen naar de zelf verzonnen dinomixen. Als klein kind had ik namelijk altijd de angst dat er ineens een echte dino voor mijn raam zou staan en dan met zijn grote oog mijn kamer in zou kijken. Dat beangstigende gevoel weet regisseur Colin Trevorrow (Jurassic World) in dit deel ook heel goed over te brengen.

Chris Pratt is de dinofluisteraar

Jurassic World: Dominion recensie – Voor fans en nieuwe ontdekkers!

Alle herkenningspunten in Jurassic World: Dominion naar de eerdere films, maakten voor mij het feestje compleet. Maar ik ben dan, zoals gezegd, ook groot fan vanaf de eerste film. Voor zulke fans is Dominion een must om naar toe te gaan. Maar daarnaast is het ook een film voor iedereen, want er is echt genoeg actie en avontuur om een heerlijk avondje uit te gaan.

Mijn gevoel zegt echter wel dat we nog niet van deze franchise af zijn. Deze tweede trilogie is weliswaar tot een einde gebracht, maar er zijn vast nog tal van nieuwe mogelijkheden om de mens te vermaken met de fantastische wereld van dinosauriërs. Ik kan je verzekeren dat ik er dan ook weer bij zal zijn!

Jurassic World: Dominion draait vanaf 9 juni in de bioscoop, maar is nu al te zien in voorpremières. Bekijk hier de trailer: 

Titel: Jurassic World: Dominion
Regisseur: Colin Trevorrow
Acteurs: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum
Uitgever: Universal Pictures
Genre: Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures

Bryce Dallas Howard als Claire Dearing in Jurassic World Dominion

Jurassic World Dominion - Moros Intrepidus recensie

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series