Coraline en Niemand geïllustreerd - Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Coraline en Niemand geïllustreerde edities – Oude favorieten in een nieuw jasje

Uitgeverij Boekerij bracht Coraline en Niemand van Neil Gaiman opnieuw uit in een hardcover uitgave met illustraties van Chris Riddell. Roxan mocht deze twee oude favorieten nogmaals lezen en daar zei ze als echte Gaiman-fan natuurlijk geen nee tegen. Zijn Coraline en Niemand geïllustreerd de moeite waard om je eigen uitgaves mee te vervangen?

In veel van Neil Gaimans boeken staan jonge hoofdpersonen centraal. Het zijn kinderen die een geheim pad of verborgen deur vinden en niet bang zijn om deze te openen om op zoek te gaan naar het avontuur. Of ze vinden een vreemde wereld, waar een volwassene echter niets bijzonders zou opmerken. Coraline en Niemand (in het Engels uitgegeven als The Graveyard Book en eerder in het Nederlands als Het kerkhof) zijn hier allebei goede voorbeelden van.

Hoewel deze verhalen het vertrouwde, maar onvoorspelbare, macabere in zich hebben waar Neil Gaiman zo goed in is, zijn ze ook geschikt voor de jongere lezers. Al wil dat zeker niet zeggen dat deze boeken niet spookachtig spannend zijn. Niemand in het bijzonder is altijd één van mijn favoriete Gaiman boeken geweest. De nieuwe uitgave met prachtige en karakteristieke illustraties van Chris Riddell maken het boek alleen maar beter.

Niemand – Opgroeien op een kerkhof

Als de familie van een peuter in Niemand wordt vermoord, vindt het kind een liefhebbend thuis op een verlaten kerkhof. Opgevoed door de spoken Mrs en Mr Owens, noemen zij het kind “Niemand”, oftewel “Nim”. Zijn mysterieuze voogd Silas – die noch dood noch levend is – vormt de enige link naar de buitenwereld.

De bewoners van het eeuwenoude kerkhof zijn zowel familie als speelkameraden voor Nim. Maar naarmate hij ouder wordt, lokt steeds meer het leven buiten het kerkhof. Maar daar schuilt gevaar, want de moordenaar Jack wacht nog steeds om met de jongen af te rekenen die al die jaren geleden aan zijn scherpe mes ontsnapte…

Coraline – Een betere wereld aan de andere kant van de deur?

Als Coraline Jones in Coraline met haar ouders in een appartement in een groot oud huis gaat wonen, verveelt zij zich stierlijk. De andere bewoners van de overige appartementen zijn saai en oud en vreemd en haar ouders zijn altijd bezig met hun werk. Maar op een regenachtige dag vindt Coraline in hun appartement een deur die op een blinde muur uitkomt. ‘s Nachts opent zich achter deze deur echter een nieuwe wereld.

In deze nieuwe wereld zijn Coralines “andere vader” en “andere moeder” altijd blij om haar te zien, koken alleen maar dingen die zij lust en hebben altijd tijd om met haar te spelen. Maar als ze naar haar eigen huis terug wil keren, blijkt dat deze andere wereld haar niet zomaar wil laten gaan…

Coraline en Niemand geïllustreerd – De illustraties van Chris Riddell

Zowel Niemand als Coraline werden eerder in het Nederlands uitgegeven. De illustraties die Chris Riddell maakte voor deze verhalen zijn ook eerder in Engelstalige uitgaves van Coraline en The Graveyard Book verschenen. Nu is dit alles gecombineerd tot prachtige, Nederlandstalige hardcovers.

Chris Riddell is een Engelse illustrator en schrijft zelf soms ook kinderboeken. Ook maakt hij politieke cartoons voor de Britse krant The Observer. In zijn eigen karakteristieke – en zeer herkenbare – stijl illustreerde hij al vele boeken voor verschillende auteurs en won ook verschillende prijzen voor zijn illustraties. In mijn eigen boekenkast staan bijvoorbeeld The Lie Tree van Francis Hardinge en The Edge Chronicles-serie die hij illustreerde en samen schreef met Paul Stewart. Maar dit zijn slechts enkele van de tientallen boeken die hij van tekeningen voorzag. Ook voor Neil Gaiman maakte hij al eerder illustraties bij onder andere The Sleeper and the Spindle, Neverwhere en Odd and the Frost Giants.

Verfilmingen

Coraline blu-ray
Coraline blu-ray

Coraline werd in 2009 als stopmotion animatiefilm verfilmd. De film werd geregisseerd door Henry Selick. Hij regisseerde ook Tim Burtons The Nightmare before Christmas. Hoewel al jaren geleden ook een verfilming van The Graveyard Book werd aangekondigd, is dat project keer op keer uitgesteld en is er al verschillende keren van een mogelijke regisseur gewisseld. Het project lag eerst op de plank bij Pixar, waar regisseur Henry Selick de film zou gaan regisseren. Maar toen Pixar een nieuwe creative director kreeg, werd hij echter ontslagen en zag Pixar af van het project.

De rechten van de film gingen op dat moment terug naar Disney en zij hebben de rechten nog steeds. Disney kondigde in 2022 Marc Forster (Quantum of Solace, World War Z) aan als nieuwe regisseur voor het project. Sindsdien blijft het echter weer angstvallig stil rondom de verfilming van The Graveyard Book. Neil Gaiman zelf lijkt er in ieder geval weinig vertrouwen meer in te hebben. Eerder dit jaar zei hij in een interview op de St Louis Literary Awards dat hij twijfelt of Disney de film ooit echt gaat maken. Zelf zou hij The Graveyard Book graag als tv-serie zien.

Coraline en Niemand geïllustreerd – Mooie edities voor in ieders boekenkast

Voorlopig zullen we dus moeten afwachten of er ooit een verfilming van The Graveyard Book komt en hoe deze er uiteindelijk uit zal gaan zien. Tot die tijd zullen we het moeten doen met deze mooie nieuwe geïllustreerde hardcover van uitgeverij Boekerij.

Mocht je Coraline en Niemand nog helemaal niet in je boekenkast hebben staan, zijn deze edities helemaal de moeite waard. En als dat wel het geval is, dan ook!

Titel: Coraline geïllustreerde editie
Auteur: Neil Gaiman
Illustrator: Chris Riddell
Vertalers: Henny van Gulik en Ingrid Tóth
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-492-0218-7

Modern Myths Shop

Titel: Niemand geïllustreerde editie
Auteur: Neil Gaiman
Illustrator: Chris Riddell
Vertaler: Emmy van Beest
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-492-0232-3

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

Coraline en Niemand geïllustreerd: © 2024-2024 Modern Myths

Coraline en Niemand geïllustreerd - Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.