Crescent City 1 - Huis van Aarde & Bloed - openingsbeeld
Official Superhero Merchandise

Bloed, zweet en tranen: Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed

Sarah J. Maas is wereldwijd een beroemde Young Adult fantasy schrijfster, bekend om haar De Glazen Troon-serie (Throne of Glass). Met Huis van Aarde & Bloed start zij een nieuwe boekenreeks die verder zal gaan als de Crescent City-serie. Met 940 pagina’s is dit boek absoluut niet voor de ‘makkelijk weglees’-lezer bestemd. Voor mij was Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed een worsteling om te starten, maar uiteindelijk overwon ik dit enorme boekwerk toch. Aan het einde was ik gematigd enthousiast. Eigenlijk precies zoals het verhaal zelf ook verloopt.

In Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed betreden we de wereld van Crescent City. In deze stad wonen mensen zij aan zij met magische wezens – de Vanir. Zij bestaan uit onder andere fae, gedaantewisselaars, heksen en engelen. Dit zorgt voor de nodige wrevel en spanningen. De stad bestaat uit zeven districten die variëren van rijke buurten tot krottenwijken. Er is zelfs een stuk land der doden. Dit alles wordt beheerst door de Aartsengel Micah, die met zijn leger van engelen de stad streng onder controle houdt. De wezens in de stad zijn onderverdeeld in verschillende ‘Huizen’. In totaal zijn er vier huizen van Midgard (de wereld waarop Crescent City zich bevindt). Je hebt het Huis van Aarde en Bloed, het Huis van Lucht en Adem, het Huis van Vele Wateren en het Huis van Vuur en Schaduw.

De waanzinnige wereld van de wilde Bryce

We maken direct in het begin kennis met onze hoofdpersoon Bryce Quinlan. Zij is half-mens, half-fae en heeft een behoorlijk onstuimig leven in Crescent City. Samen met haar beste vriendin Danika Fendyr (de gedoodverfde Alfa en toekomstig leider van de wolven) leeft ze een leven vol seks, drugs en rock & roll. Ze komen regelmatig in behoorlijk grote problemen, maar weten daar wonderbaarlijk genoeg altijd weer uit te komen. De jongedames wachten op het juiste moment om ‘de Sprong’ te maken, het moment waarbij de Vanir een staat van bijna onsterfelijkheid bereiken en hun volwassen krachten tot uiting komen. Wanneer Bryce, na een avond flink losgaan, thuiskomt, treft ze een enorm bloedbad aan. Totaal van de kaart door de grote hoeveelheid drugs in haar bloed besluit ze roekeloos achter de mogelijke moordenaar aan te gaan. Dit blijkt echter een enorm sterke en gevaarlijke demon uit de duistere krochten van de onderwereld te zijn. Zonder de Sprong gemaakt te hebben, is de kans om hier levend bij weg te lopen nagenoeg nihil.

Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed:
een sprong in de tijd

Na deze kennismaking in het wilde leven van Bryce maakt Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed een sprong tweeëntwintig maanden verder. Bryce heeft haar wilde leven achter zich gelaten en staat alleen in standje overleven. Wanneer er weer moorden gepleegd worden die ernstig lijken op het bloedbad waar het allemaal mee begon, wordt Bryce opgedragen de moordenaar te vinden. Hierbij wordt ze gekoppeld aan de beruchte Huurmoordenaar in dienst van de aartsengel Micah: Hunt Athalar. Hunt is een engel die tot slaaf is gemaakt na een eerdere mislukte opstand tegen het regiem der Aartsengelen en de oppermachtige Asteri. Ook hij heeft een behoorlijk bewogen leventje achter de rug.

Geen match made in heaven

De combinatie van Bryce en Hunt als detectives is in eerste instantie ook absoluut geen match made in heaven. Maar gedurende het onderzoek komen ze steeds meer over elkaar te weten en groeien ze ook steeds meer naar elkaar toe. Het mysterie van de moorden en de zoektocht naar verdwenen relikwieën zorgen er uiteindelijk voor dat er geheimen onthuld worden die het daglicht niet kunnen verdragen. Het boek komt uiteindelijk met een spektakelstuk ten einde. De hel breekt letterlijk los en Crescent City belandt in een strijd op leven en dood. Weet Bryce dit allemaal te overleven en vindt ze uiteindelijk de moed om de Sprong te wagen?

Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed:
zwoegen en doorgaan

Met 940 pagina’s is Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed een behoorlijke kluif om aan te beginnen. Naar mijn mening behoort een Young Adult boek ook niet meer dan 500 pagina’s te tellen. Je wilt deze boeken lekker weglezen, zonder dat je de Mount Everest der verhalen aan het beklimmen bent. Het begin van het boek vond ik ronduit irritant. Bryces nonchalante houding naar het leven, het vele drugsgebruik en al die onnodige sekscitaten zorgde ervoor dat ik het eigenlijk na pagina 60 wel gehad had met het verhaal. Maar omdat het hier toch om een #1 New York Times bestsellerauteur gaat, besloot ik om door te zetten.

Tot pagina 709 was het verhaal  een echte worsteling om doorheen te komen. Het verhaal had geen vaart, het onderzoek naar de moordenaar en relikwieën was ronduit saai en langdradig. En die vele seksuele spanningen die door het verhaal geweven zijn, maakte het allemaal gewoonweg ordinair. Een Vijftig Tinten Grijs zou hier nog rode oortjes van krijgen. Maar op pagina 710 krijgt het verhaal een totaal onverwachte wending. Het leven van Bryce wordt helemaal op de kop gezet en de hel breekt dus letterlijk los. De laatste 230 pagina’s heb ik dan ook echt verslonden. De ene na de andere plottwist kwam naar voren, de spanning was weer helemaal terug en ik kon maar met moeite het boek tussendoor wegleggen.

Heel veel personages met hun eigen perikelen

Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed kent een berg aan personages. De belangrijkste personen – Bryce en Hunt – worden tot in den treure beschreven. Hun hele geschiedenis wordt aan je verteld door middel van flashbacks. Maar deze twee ‘helden’ kunnen hun taken niet volbrengen zonder de hulp van anderen. De sterrenprins der Fae – Ruhn Danaan – is daarbij een van de belangrijke personen in het verhaal. Hij heeft een raar soort haat-liefdeverhouding met Bryce, maar probeert haar zo goed en kwaad als het kan te beschermen. Uit de geschiedenis van Bryce en Ruhn blijkt uiteindelijk hoe de vork precies in de steel zit. Danika Fendyr is Bryces beste vriendin en zij probeert het leven van Bryce zo geweldig mogelijk te maken. Ook haar persoonlijke issues komen uitgebreid ter sprake. Al met al zijn er gewoon teveel personages in dit verhaal die allemaal uitgebreid hun aandacht opeisen. Het maakt veel duidelijk, maar zorgt er helaas ook voor dat je soms moet vechten om door het verhaal te komen. Gelukkig is er ook plaats voor wat luchtigheid en humor in de vorm van het brandelfje Lehabah en de chimaera Syrinx.

Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed:
Het duurt te lang

Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed is bijna een compleet epos. Er is op sommige stukken dus geen doorkomen aan. Het voelt een beetje alsof je als lezer zelf ‘de Sprong’ maakt wanneer je aan dit boek begint. Het is een hele worsteling om boven te komen, maar dan ontdek je doorzettingsvermogen en krachten die je niet van jezelf voor mogelijk hield. Voor de echte fanatieke Young Adult fantasy lezer is Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed een aardig boek om te lezen. Wel raad ik het boek pas aan vanaf een leeftijd van 16 jaar en ouder. Het is een beetje jammer dat het 709 pagina’s duurt voordat het boek eindelijk interessant wordt. Maar als je jezelf door al het seksuele- en drugsgeweld hebt weten te worstelen, hou je er toch een bevredigend gevoel aan over. Om te voorkomen dat ook deze recensie een waar epos wordt, sluit ik af met de wijze woorden van zangeres Davina Michelle: “Het duurt te lang.”

Titel: Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
ISBN: 978 90 225 8940 3

Modern Myths Shop

Koop Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed via Bol.com of Amazon.nl:

Crescent City 1 - Huis van Aarde & Bloed coverCrescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed – € 22,99 Bol.com
Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed – € 22,99 Amazon.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.