The Starless Sea - Erin Morgenstern - openingsbeeld

The Starless Sea – Het langverwachte nieuwe boek van Erin Morgenstern

The Starless Sea van multimedia artiest en schrijfster Erin Morgenstern is een avonturenroman, piratenverhaal, liefdesgeschiedenis en detective ineen. Roxan kent geen ander verhaal dat er op lijkt, maar herkent elementen van onder andere The Chronicles of Narnia, Harry Potter en Alice in Wonderland. Lees haar recensie die ze gewoon moést schrijven.

Fans van Erin Morgensterns debuut The Night Circus uit 2011, waaronder ikzelf, hebben lang moeten wachten op haar tweede boek. Als je The Night Circus nog niet kent, ga het dan zeker een keer lezen! Deze recensie gaat echter over haar tweede boek dat eind vorig jaar verscheen: The Starless Sea.

Sleur me het verhaal binnen

Mijn favoriete boeken zijn die verhalen die je met één of twee zinnen naar binnen weten te sleuren: ‘In a hole in the ground lived a hobbit’ (J.R.R. Tolkien – The Hobbit). ‘Nothing ever begins. There is no first moment; no single word or place from which this or any other story springs’ (Clive Barker – Weaveworld). Of een meer recente favoriet: ‘Kell wore a very peculiar coat. It had neither one side, which would be conventional, nor two, which would be unexpected, but several, which was, of course, impossible’ (V.E. Schwabb – A Darker Shade of Magic).

Deze boeken hebben met elkaar gemeen dat je al binnen de eerste alinea in het verhaal zit en het je niet meer loslaat. Ook Erin Morgenstern heeft dat in haar nieuwste boek voor elkaar gekregen: ‘There is a pirate in the basement. (The pirate is a metaphor but also still a person) (The basement could rightly be considered a dungeon)’. Welke lezer wil nou niet weten hoe dit verhaal verder gaat? Het verhaal maakt zijn belofte ook waar; het laat je niet meer los tot de laatste bladzijde.

The Starless Sea: een verhaal in een zee van verhalen

The Starless Sea is niet één verhaal. Het is een boek dat bol staat van alle verhalen die verteld en niet verteld worden. Of deels verteld worden en die je zelf af moet maken. Het belangrijkste verhaal is het verhaal van Zachary Ezra Rawlins, zoon van een waarzegger (of is het belangrijkste verhaal misschien de liefdesgeschiedenis tussen de Tijd en het Lot?).

Zachary is een student die al sinds zijn kindertijd op zoek is naar een deur, ook al weet hij dat zelf niet. Op een dag vindt hij in de universiteitsbibliotheek een boek vol verhalen zonder schrijver – Sweet Sorrows. In het boek, dat moet zijn geschreven voordat hij geboren was, staat ook een verhaal uit zijn kindertijd. Over hoe hij niet durfde een geschilderde deur in een muur te openen en daar daarom in faalde. Op de kaft van het boek staan een bij, een sleutel en een zwaard.

Een wereld onder de wereld

Zachary begint een speurtocht naar de oorsprong van het boek en komt zo terecht op een literair bal in New York. Daar ontmoet hij Mirabel, een schilder met roze haar en een mysterieuze knappe man die zich Dorian noemt en die een verhaal in zijn oor fluistert. Deze ontmoeting leidt hem naar een gevaarlijk geheim genootschap en uiteindelijk door een onmogelijke deur naar een wereld onder de wereld. Het is een labyrint vol boeken en verhalen, bewaakt door de ‘Keeper’ en zijn katten. Maar als deze wereld uit elkaar dreigt te vallen moeten Zachary, Dorian en Mirabel op zoek naar het einde van het verhaal.

Flight of fancy

Ik weet geen goed Nederlands woord om The Starless Sea te beschrijven, maar het Engelse ‘flight of fancy’ lijkt me passend. Erin Morgensterns schrijfstijl is dromerig en fantasievol, maar heel sterk beschrijvend. Haar stad vol boeken wordt op sommige plaatsen tot in de kleinste details beschreven en op andere plaatsen bijna volledig aan je eigen verbeelding overgelaten. De schrijfstijl doet me soms denken aan Clive Barker, ook een schrijver die een kei is in het bouwen van imaginaire werelden (onder andere in de boeken Weaveworld, Imajica en de Abarat-serie).

The Starless Sea is een avonturenroman, piratenverhaal, liefdesgeschiedenis en detective ineen. Alles is doordrenkt met fantasie in een zeer originele vorm. Ik ken geen ander verhaal dat er op lijkt, maar toch is het een verhaal dat elementen bevat en refereert aan The Chronicles of Narnia, Harry Potter en Alice in Wonderland. Het deed me ook terugdenken aan toen ik voor het eerst The Neverending Story van Michael Ende las als kind. Maar The Starless Sea is geen kinderboek en ik zou het ook niet onder de categorie Young Adult willen plaatsen. Sommige plaatsen in het labyrint van The Starless Sea zijn duister en dodelijk en de verhalen staan vol passie en (gedoemde) liefdes.

The Starless Sea:
een boek voor volwassen dagdromers

The Starless Sea is bepaald geen rechtlijnig verhaal. Het springt heen en weer tussen verschillende verhalen, personages en zelfs tijden. Er gebeuren onmogelijke dingen, zonder dat daar altijd een duidelijke verklaring voor is. De schrijfstijl is dromerig tot soms zelfs een beetje vaag. Ik vind dat persoonlijk niet erg; het boek laat ruimte voor je eigen verbeelding. Dit boek is een droom voor elke bibliofiel, verhalenverteller of verhalenverslinder. Als ik een verhaal binnen mocht stappen van alle boeken die ik in de laatste vijf jaar heb gelezen, zou het dit verhaal zijn. Stiekem zoek ik ook al mijn hele leven naar een deur, denk ik. The Starless Sea is een verhaal voor degenen die vroeger (of nog steeds) naar Narnia zochten in hun kleerkast, die wachten op het witte konijn met zijn horloge of degenen die nog steeds hopen dat hun uitnodiging voor Hogwarts gewoon kwijt is geraakt in de post. Kortom, absoluut een aanrader! Het boek komt zeker op mijn lijstje van favorieten.

Titel: The Starless Sea
Auteur: Erin Morgenstern
Uitgever: Penguin Random House
ISBN: 978 03 855 4536 5

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.