Detective Pikachu - Justice Smith en Pikachu

Pokémon Detective Pikachu op blu-ray/dvd: Verbluffende Pokémon in een wat saaie film

De Pokémon-hype voorbij? Ben jij gek! Pokémon Detective Pikachu, of kortweg Detective Pikachu, is gebaseerd op het gelijknamige computerspel voor de Nintendo 3DS uit 2018 en brengt de franchise naar een nieuw niveau. We kennen Pokémon natuurlijk al in veel verschillende vormen, maar deze film brengt de wereldwijd bekende en geliefde diertjes naar het witte doek. Hierdoor komen ze nog meer tot leven en zou je je een wereld kunnen voorstellen waarin de mens daadwerkelijk samenleeft met de veelzijdige Pokémon.

Door: Paul van Deursen Jr. en Yvette Hazebroek

Detective Pikachu vertelt het verhaal van Tim Goodman (Justice Smith (The Get Down, Jurassic World: Fallen Kingdom)) – een ietwat klungelige jongeman die zich, in tegenstelling tot zijn vrienden, níet bezighoudt met Pokémon vangen. Hij werkt bij een verzekeringsmaatschappij en schijnt geen interesse te hebben in iets anders dan werken. Hij wordt echter uit zijn comfortzone gehaald als zijn vader – een bekende detective, Harry Goodman – na een auto-ongeluk verdwijnt. Tim belandt in Ryme City om zijn vaders zaken op orde te stellen. Als hij diens appartement aan het opruimen is, stuit hij op een Pikachu Pokémon: de vroegere partner van zijn vader. Tot zo ver niets opvallends, maar Tim blijkt Pikachu te kunnen verstaan: een gek gegeven, als je je bedenkt dat Pokémon doorgaans geen voor mensen begrijpelijke taal uitslaan.

Detective Pikachu - Detective Pikachu

Mysterie van levensbelang

Dat Tim Pikachu kan verstaan, brengt hem middenin een schokkend avontuur. Pikachu overtuigt hem er namelijk van dat er meer achter Harry’s verdwijning zit en dat ze samen het mysterie moeten oplossen. Hoewel Tim in eerste instantie huiverig is, leidt hun zoektocht naar een ontdekking die alle Pokémon én de andere inwoners van Ryme City in gevaar kan brengen. Het duo wordt geholpen door een nogal ijverige stagiaire van het lokale nieuws, Lucy Stevens (Kathryn Newton (Supernatural, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)). Tim en Lucy kunnen wat betreft ambitie niet verder van elkaar vandaan staan, en toch vinden ze een manier om hun partnerschap te laten slagen.

Detective Pikachu - Kathryn Newton

Ryme City – mengelmoes van wereldse steden

Pokémon Detective Pikachu speelt zich af in een fantasiestad, maar een getraind oog spot al snel herkenningspunten. Zo zijn er specifieke gebouwen te herkennen die zich in werkelijkheid in Londen bevinden, rijden er gele taxi’s (net zoals in New York) en hebben de straten een Tokio-vibe­. Deze mengelmoes is leuk: immers, waarom zou je iets nieuws bedenken als je genoeg inspiratie vindt in de echte wereld?

Detective Pikachu - Jigglypuff

Detective Pikachu: geen verrassend verhaal

Toch kunnen we er helaas niets anders van maken: het verhaal van Pokémon Detective Pikachu is niet bijster origineel of spannend. We voelen vaker wel dan niet onze aandacht versloffen. Waarschijnlijk komt dat door het overheersende gevoel dat er bij de makers allereerst de wens was om Pokémon in een speelfilm tot leven te brengen, waarbij er “oh ja!” ook nog een verhaal moet worden verteld. Maar dat verhaal heeft uiteindelijk te weinig body om echt interessant te zijn. Helaas weten de personages dat ook niet tot een hoger niveau te brengen. Alles wat er in het verhaal gebeurt, voelt alsof het gebeurt om het verhaal maar passend te krijgen. Er zijn veel toevalligheden, zonder dat Tim of Pikachu er als detective echt een rol in spelen. Ook zie je al van mijlenver aankomen wie de grote schurk is, maar goed, laten we nu niet al te kritisch worden.

Detective Pikachu - Detective Pikachu Ryan Reynolds

Levensechte Pikachu

Ryan Reynolds (Deadpool, Green Lantern, Deadpool 2), die de stem van Pikachu vertolkt, zet de Pokémon neer zoals je van Reynolds zou verwachten: een beetje eigenaardig, af en toe hilarisch en soms tenenkrommend ‘awkward’. Maar voor het feit dat de filmmakers van Pikachu een levensecht wezentje hebben weten te maken, nemen wij zeker onze pet af. Sterker nog: de Pokémon zelf maken deze film nog redelijk vermakelijk om naar te kijken. De wereld die geschetst wordt en de achterliggende gedachte – een samenleving waarin iedereen, dus óók Pokémon, vreedzaam met elkaar leven – is een mooi uitgangspunt. Helaas blijkt dat én de wens om Pokémon zoals we dat tot nu kenden zo werkelijk mogelijk te maken aan de hand van Computer-Generated Imagery (CGI), niet genoeg om een echte filmliefhebber tevreden te stellen.

Detective Pikachu - Bulbasaur

Geen extra’s om over naar huis te schrijven

In eerste instantie zijn we enthousiast over de vele extra’s die op de Detective Pikachu blu-ray staan. Het zijn er een hoop: zeven – en dat is meer dan je tegenwoordig bij andere films krijgt. Helaas verrast het bonusmateriaal net zo weinig als de film zelf. In My Pokémon Adventure vertelt Justice Smith over zijn liefde voor Pokémon en hoe hij het maken van de film heeft beleefd. Het is leuk om te horen hoe de acteur al sinds kinds af aan groot Pokémon-fan is en dat hij het heel mooi vindt om te zien hoe de franchise van generatie op generatie nog populair blijft.

Het uitgebreide Creating the world of Detective Pikachu geeft een kijkje in het maken van de film. Helaas zijn het vooral herhalingen van scènes uit de film, begeleid door een korte uitleg van de acteurs. Zo vertellen ze hoe de Pokémon precies zijn gemaakt door het creative team, maar je ziet niet hoe ze dan van getekende plaatjes door CGI zijn vertaald naar de levensechte Pokémon. En in het hoofdstuk Bringing Pokémon to Life verwachten we te zien welke Pokémon er allemaal zijn gekozen om te verschijnen in de film, maar helaas laat ook dit te wensen over. De acteurs vertellen dat de animaties verbazingwekkend zijn en daar hebben ze gelijk in – maar hoe dat zo is gekomen, blijft helaas gissen.

Detective Pikachu - Psyduck

Ryan Reynolds is een Pokémon

Detective Pikachu - blu-ray packshotDe Alternate Opening-bonus laat een alternatieve openingsscène van de film zien. De titel Mime’s Audio Commentary is net zo flauw als de titel doet vermoeden – we zullen hier dan ook geen spoilers van geven. Ryan Reynolds – Outside the actor’s studio geeft de acteur een podium om ook nog even zijn kant van het verhaal te belichten. Dat ze Reynolds voor de vertolking van Pikachu hebben gekozen, was een slimme zet. Hij kruipt echt in de huid van de Pokémon en leuk is dat je leert dat Reynolds niet achteraf alles heeft ingesproken, maar dat hij daadwerkelijk op de set aanwezig was om zijn tekst op te zeggen. Dit heeft ongetwijfeld geleid tot de levendige scènes, waarin de andere acteurs konden inspelen op zijn teksten en intonatie.

Het leukste bonusmateriaal is Detective Mode: je bekijkt de hele film opnieuw, maar er verschijnen pop-ups in beeld met extra informatie. Zoals achtergronden over de verschillende Pokémon, informatie van de makers, info over de acteurs en het maken van de film en de locaties waar de film is opgenomen. Maar helaas is ook dit bonusmateriaal voor ondergetekende niet genoeg motivatie om de film nogmaals te bekijken.

Pokémon Detective Pikachu is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: Pokémon Detective Pikachu
Regisseur: Rob Letterman
Acteurs: Ryan Reynolds, Justice Smith, Kathryn Newton
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: Blu-ray / 4K Ultra HD blu-ray / dvd
Genre: Animatie

Modern Myths service: koop Pokémon Detective Pikachu op Bol.com

DvdPokémon Detective Pikachu
Blu-rayPokémon Detective Pikachu
4K Ultra HD blu-rayPokémon Detective Pikachu

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Detective Pikachu - Kathryn Newton, Justice Smith en Pikachu

Detective Pikachu - Bill Nighy

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.