Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Krull uitsnede 2
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Krull op dvd – nog steeds leuk jaren 80 Sword & Sorcery-relikwie

De Sword & Sorcery en sciencefictionfilm Krull valt in de filmgeschiedenis in hetzelfde rijtje jaren 80 klassiekers als Star Wars: Episode V en VI, Willow, The Princess Bride en de Conan-films. Maar als je iemand vraagt om dit soort rijtjes op te dreunen, zit Krull er niet altijd tussen. Waarom dat is, wordt duidelijk nu Sony Pictures Home Entertainment deze cultklassieker opnieuw op dvd uitbrengt. Modern Myths-hoofdredacteur Jeroen bekeek hem in de jaren 80 talloze keren en nu, na al die jaren, deed hij dat voor de zoveelste keer opnieuw. Krull hoort zeker in de filmverzameling van elke fantasy-liefhebber thuis, maar vooral als relikwie van vervlogen tijden. 

Sony Pictures Home Entertainment brengt deze maand een aantal filmklassiekers opnieuw uit op dvd. Titels als Starman met Jeff Bridges (Iron Man, The Big Lebowski) en Peggy Sue Got Married van regisseur Francis Ford Coppola (Bram Stoker’s Dracula, The Godfather). Ik kreeg echter flashbacks naar mijn jeugd toen ik de cultklassieker Krull uit 1983 in de lijst zag staan; het Sword & Sorcery sciencefictionavontuur dat me als een magneet aantrok in het VHS-rek van de plaatselijke videotheek en dat ik daarna elke keer dat hij op televisie verscheen opnieuw keek. Waarschijnlijk had ik hem vijfentwintig jaar geleden voor het laatst gezien en dus schoof ik de dvd vol spanning en nostalgische gevoelens in de Playstation. Laat vliegen die Glaive!

Colwyn en de Glaive - Krull

Niet mooi oud geworden

De eerste indruk die ik kreeg toen de film begon te spelen, is dat Krull niet mooi oud is geworden. De PlayStation had grote moeite met het upscalen van het beeld, waardoor ik het gevoel kreeg weer naar de VHS-tape te kijken. Ook duurde het even voor het verhaal op gang kwam en is de romance tussen prins Colwyn en prinses Lyssa wel erg jaren 80 glamour. Het begint allemaal als de ‘Zwarte Burcht’ van ‘het Beest’ landt op de planeet Krull. Het Beest is een nietsontziend monster dat hele planeten aan zich onderwerpt met zijn leger ‘Slachters’ en de bevolking tot slaaf maakt. Krull heeft geen kans tegen deze veroveraar, tenzij de koninkrijken van koning Turold en koning Eirig verenigd worden door een huwelijk tussen Colwyn en Lyssa. Tijdens de huwelijksplechtigheid vallen de Slachters binnen, vermoorden zo goed als iedereen, kidnappen Lyssa en laten Colwyn voor dood achter. Een mysterieuze wijze – Ynyr de Oude – lapt hem weer op en vertelt hem hoe het Beest verslagen kan worden: vind eerst het machtige wapen de ‘Glaive’ – een soort werpster met lange messen – en dring dan de schier onneembare vesting van het Beest binnen. Red de prinses en versla het monster. De queeste begint.

De Zwarte Burcht - Krull

Pure Sword & Sorcery

Als de queeste begint, komt ook de film lekker op gang. Dit is dan ook pure Sword & Sorcery fantasy: een prinses in nood, een dappere held en talloze gevaren onderweg. Colwyn en Ynyr krijgen al snel gezelschap van de klungelige magiegebruiker Ergo the Magnificent, een rol van David Battley, die in talloze televisieseries heeft gespeeld en er van nature komisch uitziet. Daarna voegt een groep schavuiten zich bij hen, waar we onder andere een jonge Liam Neeson (Men in Black: International, Batman Begins) herkennen – die wel mooi oud geworden is – en Robbie Coltrane (Hagrid in de Harry Potter-films) – die vooral forser geworden is. Dan is er ook nog Rell, een cycloop, die zich bij het gezelschap voegt. Hij is een tragische figuur, behorende bij een ras dat misleid is door het Beest. In ruil voor helderziendheid gaven ze een oog, maar nu, als cyclopen, zien ze alleen het tijdstip van hun eigen dood.

Liam Neeson in Krull

We moeten doorgaan

Deze groep buitenbeentjes staat voor een zware taak. De Zwarte Burcht verdwijnt namelijk bij elke zonsopgang naar een andere plek op Krull en enkel met behulp van de blinde ‘Smaragd Ziener’ kunnen Colwyn en zijn vrienden erachter komen waar die plek zal zijn. Maar zo makkelijk geeft het Beest zijn geheimen niet prijs en de tocht naar de burcht is lang en vol gevaren. Onderweg verliest het gezelschap veel vrienden, voor de uiteindelijke confrontatie met het kwaad plaatsvindt. Al aan het begin – als Colwyn overmand wordt door verdriet na de slachting tijdens zijn huwelijk – zegt Ynyr dat er geen tijd voor rouw is: de vijand moet verslagen worden. En dat neemt iedereen blijkbaar zeer ter harte. Er is geen tijd voor emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld in The Lord of the Rings-films van regisseur Peter Jackson, hier gaat het avontuur door. Regelmatig leggen personages het loodje, waarna de anderen even zuchten en dan weer snel verder gaan. Van hoge bergtoppen (met alpenweides om eigenlijk vrolijk van te worden) tot zanderige moerassen (een gedetailleerde studio-omgeving) en van diepe bossen tot in het hart van de vesting van het Beest; het verhaal dendert door.

The Slayers - Krull

Macht is tijdelijk, liefde voor eeuwig

Kijk je Krull met de tijdsgeest van de jaren 80 in je achterhoofd, dan is de film nog steeds prima te genieten. Wel zie je nu de gebrekkige special effects, de wat kleffe boodschap dat “macht tijdelijk is, maar de liefde voor eeuwig” en de elementen die uit andere populaire films van die tijd ‘geleend’ zijn. Zo kun je Ynyr zo in Star Wars: Episode IV – A New Hope naast Obi-Wan Kenobi zetten en zeggen dat het broers zijn. Maar hoewel de Glaive al snel gevonden wordt en helaas pas tegen het eind van de film daadwerkelijk gebruikt wordt, kreeg ik daar weer hetzelfde enthousiasme van dat me al een leven lang laat frisbeeën. De scène in het moeras waarin een van de wezens van het Beest zich tussen het gezelschap begeeft, deed me de angst herinneren die ik destijds in mijn jeugd voelde. De bombastische muziek ten slotte maakte de nostalgie compleet. Alles bij elkaar is Krull een spannende fantasy, vol opoffering, monsters en helden, dat helaas wat gelaagdheid mist om zich te meten met de andere klassiekers uit zijn tijd.

Colwyn en Ynyr - Krull

Krull – de extra’s

Krull dvdTwijfel je of je Krull (weer) in je filmverzameling wilt zetten, dan trekken de extra’s je misschien over de streep. De dvd bevat namelijk de trailer (die ook duidelijk uit de jaren 80 komt) en twee verschillende audiocommentaren: een met de cast en crew en een ‘cinefantastique article’, dat vooral ingaat op de achtergrond van de film en hoe deze tot stand gekomen is. Dan zijn er nog foto’s van achter-de-schermen en de featurette Journey to Krull. Tot slot kun je de Marvel stripbewerking van de film bekijken. Marvel heeft in het verleden verschillende stripversies bij klassieke films gemaakt en deze van Krull – geschreven door David Michelinie en getekend door Bret Blevins – wordt mooi in beeld gebracht. De camera zoomt in op de plaatjes en met behulp van de stemmen uit de film zelf word je door het verhaal geleid. Erg leuk. Je betaalt ook niet de hoofdprijs voor deze dvd, dus – ook al is de film wat gedateerd – wil ik hier toch wel van een ‘gouwe ouwe’ spreken. Ik kreeg er in ieder geval weer zin van om de Conan-films en -boeken erbij te pakken en de klassieke Star Wars-films op te zetten. Of, zoals ze in Krull zeggen, “ieder zijn lot”.

Krull is nu verkrijgbaar op dvd.

Titel: Krull
Regisseur: Peter Yates
Acteurs: Ken Marshall, Lysette Anthony, David Battley, Liam Neeson, Robbie Coltrane
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Dvd
Genre: Sword & Sorcery / fantasy / sciencefiction

Modern Myths service: koop Krull op Bol.com: Krull op dvd

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2020 Modern Myths

Prinses Lyssa - Krull

Rell de Cycloop - Krull

Prinses Lyssa in de Zwarte Burcht

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise