Dizary boek 2: Demonen van Myradé - openingsbeeld

Dizary boek 2: Demonen van Myradé – dieper in deze bijzondere wold

Vlak voor de jaarwisseling raadde Modern Myths al aan om Dizary: Het Levende Systeem op je boekenbucketlist te zetten. Nederlandse fantasy moet gekoesterd worden en het tweede deel van  deze ‘wold’ bewijst dat nog meer. In Dizary boek 2: Demonen van Myradé keert het vredesgilde van Moed en Daad terug om zich opnieuw te bewijzen. Maar dat gaat nog niet zonder slag of stoot.

Lees ook Daniels recensie van Dizary boek 1: Het Levende Systeem

Dizary is een bijzondere wereld. In onze recensie van Dizary: Het Levende Systeem en op de site van Patrick Berkhof, de bedenker van Dizary, wordt hier al dieper op in gegaan. In Dizary boek 2: Demonen van Myradé is er meer tijd om deze wereld verder te ontdekken. Zo speelt het uitvindersdistrict Pling Ploing een belangrijke rol, nadat het in het eerste boek al werd aangestipt. Het is fijn dat Berkhof de tijd heeft genomen om het op deze manier aan te pakken. Hierdoor word je niet overspoeld door informatie in het eerste boek en kun je nu in deel twee steeds meer ontdekken over de wereld van Dizary.

Oude bekenden en nieuwe gezichten

Het vredesgilde Moed en Daad probeert hun werkzaamheden zo goed als mogelijk uit te voeren. Maar het ontbreken van een leider zorgt ervoor dat ze zichzelf vaker in dan uit de nesten werken. Na de zoveelste mislukte missie is Kromwyl niet meer zo zeker van hun vredesgilde. Ileas, Arak, Jinasum, Ylly, Rudarg en Zeliska moeten iets bedenken, voordat ze alles kwijtraken. Intussen is Aster de enige tovenaar in een district vol uitvinders. Haar magische uitvinding veroorzaakt een kettingreactie aan gevolgen die ze niet had kunnen voorzien. Het wordt haar niet gemakkelijker gemaakt wanneer de verkeerde mensen hun invloed op het district willen uitoefenen.

Dizary boek 2: Demonen van Myradé –
alles waar je om vraagt

In veel opzichten geeft Dizary boek 2: Demonen van Myradé alles waar ik vorige keer om vroeg. Het binnenwerk is goed opgemaakt, Berkhof durft risico’s met zijn personages te nemen en het verhaal is wat rechtlijniger. Waar het in boek 1 leek alsof er meerdere losse verhaallijnen waren die elkaar per toeval troffen, hebben we nu te maken met twee verhaallijnen die doelgericht naar elkaar toe groeien en met elkaar vervlochten raken. Het boek schommelt soms nog wat tussen twee doelgroepen, maar dat is niet storend. De schrijfstijl is vlot, er zitten leuke wendingen in het verhaal en de hoofdstukken zijn lekker kort.

Dizary diept uit

Ileas is het enige personage uit het vorige deel vanuit wie we dit tweede verhaal mede meemaken en dat is niet erg. Het boek begint vol in de actie en je krijgt daarmee meteen een opfrisser over wie iedereen ook weer is. Ileas heeft zo’n herkenbaar karakter dat het gemakkelijk is om je in hem te verplaatsen. Zijn zorgen zijn logisch en zijn emoties menselijk. Niet alleen het personage, maar ook de wereld wordt verder uitgediept. De tovenares Aster Vermelie, een nieuw personage vanuit wie het verhaal ook verteld wordt, is een prettige afwisseling. Ze laat ons meer kennismaken met het begrip ‘magie’ en hoe dit precies in zijn werk gaat in de wereld van Dizary. Dit wordt niet in den treure uitgediept, maar is kort en krachtig omschreven met genoeg mogelijkheden voor de toekomst.

Dizary boek 2: Demonen van Myradé –
een sterk vervolg

Op Dizary’s site staat dat Demonen van Myradé een losstaand verhaal is. Daar ben ik het slechts gedeeltelijk mee eens. Het is losstaand zoals Harry Potter en de Geheime Kamer dat is. Het conflict komt tot stand in dit boek en wordt opgelost, maar toch zou ik mensen aanraden om in het eerste boek te beginnen. Elementen uit het vorige boek keren nu terug en worden niet altijd uitgediept. Dit is ook niet nodig als je het vorige boek hebt gelezen, maar dan moet je daar wel mee beginnen. Ook de onderlinge relatie tussen de leden van het vredesgilde is beter te volgen met wat voorkennis. Ik kan me namelijk voorstellen dat je, wanneer je alleen Demonen van Myradé hebt gelezen, je met een aantal vragen blijft zitten.

Toekomstig Dizary

Vorige keer had ik geluk, want Demonen van Myradé was al beschikbaar toen ik eindelijk kans zag om aan Het Levende Systeem te beginnen. Nu moet ik wachten om verder te gaan, maar ik breng graag het geduld op. Je ziet absoluut groei en ontwikkeling in Berkhofs schrijfstijl en ik ben benieuwd waar hij nu naartoe gaat. Ik hoop op nog meer avonturen die ons meer gaan leren over het vredesgilde. Het was een slimme zet om Aster in dit deel te introduceren. Ze is een tof personage dat ons helpt de magie uit Dizary te begrijpen. Daarnaast is ze een fijne aanvulling tegenover Jinasum en Zeliska, de andere dames in het vredesgilde. Toch hoop ik op een volgend deel waar de focus weer volledig op Moed en Daad wordt gericht. Demonen van Myradé leerde ons ook meer over de achtergrond van het personage Ylly. Dit zijn fijne dingen om te ontdekken.

Dizary boek 2: Demonen van Myradé –
meer in de wereld van Dizary

Ik zou nog pagina’s vol kunnen schrijven over Dizary boek 2: Demonen van Myradé. Over de personages, de slimme keuzes van de auteur en wat ik hoop in toekomstige boeken nog te zien. Op dat laatste zullen we nog even moeten wachten. Nog niet genoeg gehad van Dizary? Johan Klein Haneveld schreef Acmala en Jasper Polane Panda en het zwarte Dat die zich in dezelfde wereld afspelen. Mijn nieuwsgierigheid is nog meer aangewakkerd. Dizary verdient dan ook terecht een plekje op de planken van elke Nederlandse fantasy-liefhebber.

Titel: Dizary boek 2: Demonen van Myradé
Auteur: Patrick Berkhof
Uitgever: Uitgeverij Versa
ISBN: 978 90 825 6683 3

Modern Myths Shop

Koop Dizary boek 2: Demonen van Myradé via Bol.com of Amazon.nl:

Dizary boek 2: Demonen van Myradé coverDizary boek 2: Demonen van Myradé – € 19,99 Bol.com
Dizary boek 2: Demonen van Myradé – € 19,99 Amazon.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.