Elfhame 1 - De Wrede Prins - Modern Myths

Elfhame 1 – De Wrede Prins: Intriges en verraad in een magische wereld

Met Elfhame 1 – De Wrede Prins begint de gevierde young adult fantasy schrijfster Holly Black aan een nieuwe serie die volgens Anouk zo snel mogelijk verder mag gaan. Jude en haar zussen Taryn en Vivienne zijn ontvoerd naar de magische wereld Elfhame, waar ze door de aristocratische elfen minachtend als slaaf worden gebruikt. Maar Jude is een vechter en weet zich nuttig te maken als spion. De wereld van Elfhame is echter verraderlijker dan ze denkt en de ene intrige na de andere volgt elkaar op. Net als de emoties die bij Anouk tijdens het lezen van dit boek opborrelden. 

Holly Black is een zeer bekende auteur in de Young Adult fantasy wereld. Vooral haar Spiderwick Chronicles zijn alom bekend en geprezen. In Elfhame 1 – De Wrede Prins neemt ze ons mee naar het elfenland Elfhame. Het is een wereld waar mooie en verraderlijke elfen de scepter zwaaien en waar magie en intriges een belangrijk onderdeel van het leven vormen. Holly Black dompelt je helemaal onder in deze wereld en zorgt er door haar manier van schrijven voor dat je Elfhame niet meer wilt verlaten. Hoe hard deze wereld ook kan zijn.

Mensenkind onder de elven

Jude is een mensenkind dat op zevenjarige leeftijd is ontvoerd naar Elfhame door de elf Madoc, die voor haar ogen haar ouders vermoorde. Madoc was naar de mensenwereld gekomen om zijn dochter Vivienne mee te nemen.

Elfhame 1 - De Wrede Prins cover klein
Jude zit sindsdien samen met haar tweelingzus Taryn en Vivienne in Elfhame en probeert in die magische wereld haar plek te vinden tussen alle schitterende, maar verraderlijke elfen. Omdat Jude lid is van het huishouden van Madoc heeft ze een vrij voorname plek in de samenleving. Maar dat betekent niet dat ze geaccepteerd wordt. De elfen in Elfhame zijn behoorlijk verwaand en vinden mensen maar minderwaardige en sterfelijke wezens die vooral als slaaf dienen.

Elfhame 1 – De Wrede Prins:
Jij hoort hier niet thuis

Jude heeft het dan ook ontzettend zwaar en moet soms behoorlijk hevige mishandelingen verduren om maar enigszins respect van de elfen te verkrijgen. Haar eigenwijze en volhardende persoonlijkheid botst enorm met de ijdelheid van de elfen. Vooral Elfenprins Cardan schijnt een enorme hekel aan Jude te hebben. Zijn doelstelling lijkt dan ook vooral te zijn haar het leven zo zuur mogelijk te maken. Samen met zijn vriendengroep, bestaande uit voorname elfen zoals de beeldschone Nicasia, de kwaadaardige Valeriaan en de mysterieuze Locke, zorgt hij ervoor dat elke dag voor Jude een gevaar voor haar leven is. Haar tweelingzus Taryn wil juist de vrede bewaren en probeert door middel van onderdanigheid haar plek in de samenleving veilig te stellen. Maar door het gedrag van Jude is dit erg lastig. Judes provocerende gedrag zorgt ervoor dat Cardan en zijn vrienden regelmatig aangeven dat mensen hier gewoon niet thuis horen.

Leugens en intriges

Elfen kunnen niet liegen. Daar zijn ze fysiek gewoon niet toe in staat. Ze kunnen wel intriges beramen en om de waarheid heen praten, maar liegen kunnen ze absoluut niet. En laat dat nou net een sterk punt van Jude zijn. Door haar mogelijkheid om te kunnen liegen, krijgt ze een baan als spion aangeboden in het huishouden van kroonprins Dain, de broer van Cardan. Elfhame staat op het punt van verandering in heerschappij. Opperkoning Eldred zal zijn kroon afstaan aan zijn derde kind Dain. Maar voor de kroning plaats kan vinden, moet Jude onderzoeken of er kapers op de kust zijn die de kroon willen bemachtigen. Dit blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Er is sprake van meerdere intriges en een groot verraad om de kroon te bemachtigen. De oudere prinsenbroer Balekin vindt de kroon namelijk ook erg interessant.

Dit alles leidt halverwege het boek tot de kroning, waarbij niks gaat zoals was verwacht. En nu Elfhame in grote chaos verkeert, is het aan Jude om een meesterplan op te zetten. Zal ze hierin slagen? En zal ze op die manier ook het respect krijgen waar ze zo naar verlangt?

Elfhame 1 – De Wrede Prins:
Nagelbijtende spanning

Wat kan Holly Black heerlijk schrijven. Ze zet je als lezer echt middenin de duistere wereld van Elfhame. Het is letterlijk een duistere wereld, want het normale leven speelt zich hier ’s avonds en ’s nachts af. Je wordt in Elfhame 1 – De Wrede Prins meegesleurd in alle ellende die Jude – en daardoor ook Taryn – mee moeten maken. Hoe verder je in het verhaal komt, des te groter wordt je haat naar elfen zoals Cardan en Valeriaan. Regelmatig denk ik ook: “Jeetje Jude, hou je in, doe normaal, dit wordt je dood!” en ik moet me ook echt inhouden om dit niet hardop naar het boek te schreeuwen.

Bij elk onderdeel van het verhaal word je als lezer ook steeds wantrouwiger. Is Locke nou echt zo aardig of zit er iets achter? Wie is nu de Wrede prins, want eigenlijk kan elke elfenprins deze stempel krijgen. En wat is er in hemelsnaam mis met Cardan, kan hij niet normaal doen? Het verhaal weet zich regelmatig 180 graden te draaien, waardoor er weer compleet nieuwe plotten ontwikkelen. Elfhame 1 – De Wrede Prins is echt nagelbijtend spannend en ook zeer lastig om weg te leggen.

Krachtige personages

Niet eerder heb ik een Young Adult gelezen waarbij ik echt een hekel aan bepaalde personages heb ontwikkelt. Prins Cardan en zijn beste vriend Valeriaan zijn de eersten die dit voor elkaar hebben gekregen. Dit komt allemaal door de manier waarop Holly Black haar personages neerzet. Jude is sterk, eigenwijs en volhardend. Haar tweelingzus Taryn is precies het tegenovergestelde; zij is enorm onderdanig en zwak. Maar de wreedheid en hatelijkheid van onder andere Cardan en Valeriaan zijn zo goed neergezet dat je niet anders kan dan ze zelf te gaan haten. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik rond het einde iets van vriendelijkheid jegens Cardan ging voelen, misschien zelfs wat sympathie. Maar zoals alles in het boek word je als lezer ook heerlijk verraden en weet je uiteindelijk ook zelf niet meer wie je nog kan vertrouwen.

Elfhame 1 – De Wrede Prins:
Sterk begin van hopelijk een lange reeks boeken

Elfhame 1- De Wrede Prins Limited Edition klein
Elfhame 1- De Wrede Prins Limited Edition

Elfhame 1 – De Wrede Prins is het eerste boek van de nieuwe serie van Holly Black en zorgt er echt voor dat ik verlang naar het volgende deel. Al de spanning en sensatie in dit eerste boek belooft veel goeds voor de rest van de serie. Wat ik verder nog wil aanstippen is de uitvoering van het boek. Ik had de eer om de limited edition hardcover te mogen lezen en dat is echt een plaatje. De beschermende omslag is vrij eenvoudig met het wit en goud, maar vooral de gouden randen van de pagina’s en de illustraties voorin en achterin het boek maken dit een waar kunstwerk.

Dit, samen met een ijzersterk verhaal, maakt Elfhame 1 – De Wrede Prins absoluut het aanschaffen waard.

Titel: Elfhame 1 – De Wrede Prins
Auteur: Holly Black
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8957 1

Modern Myths Shop

Koop Elfhame 1 – De Wrede Prins via Bol.com of Amazon.nl:

Elfhame 1 - De Wrede Prins cover kleinElfhame 1 – De Wrede Prins – € 20,- Bol.com
Elfhame 1 – De Wrede Prins – € 20,- Amazon.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series