Escape Room puzzel
BoekenBoeken

Escape Room blu-ray/dvd – Ontsnappen was nog nooit zo spannend

Escape rooms zijn in een aantal jaar razend populair geworden. Wie heeft er niet eentje gedaan tijdens een werkuitje, vrijgezellenfeest, familie- of vriendendag? In een bepaalde tijd moet je aanwijzingen en raadsels vinden om te kunnen ontsnappen. Het belangrijkste aan zo’n kamer, naast de puzzels, is het verhaal. Waarom zit je daar en wat gebeurt er als je niet ontsnapt? Dat voert de spanning flink op en daarom is het een prima setting voor een horrorfilm. In Escape Room ontdekken zes vreemden die proberen een prijzenpot van tienduizend dollar te winnen dat niet elke puzzelkamer is gemaakt om ongeschonden uit te ontsnappen. Maar is de setting van deze film genoeg? 

Zelf puzzelen? Doe dan mee met onze Escape Room blu-ray en dvd Winactie!

In Escape Room ontmoeten we Zoey Davis (Taylor Russell (Lost in Space, Waves)). Ze is een beetje mensenschuw, maar ook een nieuwsgierige boekenwurm die de kans krijgt om uit haar schulp te kruipen. Ze lost een puzzel op en mag daarmee meedoen aan een escape room om geld te winnen. Ook de succesvolle zakenman Jason (Jay Ellis (Insecure)) en de thuiswonende Ben (Logan Miller (Love, Simon, The Walking Dead)) lossen de puzzel op. Eenmaal in de escape room leren we ook nog Mike (Tyler Labine (Rise of the Planet of the Apes)), Amanda (Deborah Ann Woll (Daredevil, True Blood)) en Danny (Nik Dodani (Atypical)) kennen. Wat begint als een onschuldig spelletje voor de hoofdprijs wordt een gevecht om te overleven.

Escape Room gevangen

Mooie kamers, minder mooie raadsels

Iedereen die weleens een escape room heeft gedaan, weet dat het wel een charme heeft. Lekker puzzelen en een beetje de spanning ervaren van het verhaal dat eromheen hangt. Je bent een dief die uit een museum probeert te ontsnappen of een gezond iemand die door een krankzinnige dokter als patiënt is opgenomen. De populariteit van deze kamers is ook door filmmakers opgepakt. Na Escape Room (uit 2017) en No Escape Room (uit 2018) – die door andere filmmaatschappijen zijn gemaakt – voelt deze film uit februari van dit jaar een beetje als een nakomertje. Wat hij zeker beter doet, zijn de kamers. Die zien er prachtig uit en hebben leuke thema’s. Het is interessant om te zien hoe de kamers een overeenkomst hebben met de problemen van de personages die je gaandeweg zult leren kennen. Helaas hebben de filmmakers niet heel veel tijd in de puzzels gestoken. Het ontdooien van een ijsblok is niet echt een puzzel en in de openingsscène van de film zien we een kamer waar alles meer door toeval op zijn plek valt, dan dat het is voorbereid.

Escape Room blu-ray en dvd Winactie ondersteboven

Spannende thriller

Op de cast is in ieder geval niet bespaard. Ze hebben allemaal de nodige ervaring en dat is terug te zien, zelfs al moeten ze werken met soms wat platte personages. Zij dragen de film, samen met de prachtige kamers. Toch is het geheel niet een horror te noemen. Het is zeker spannend en de personages moeten hun best doen om niet dood te gaan, maar het wordt nergens echt eng. Er zijn geen schrikmomenten, er is nauwelijks bloed of iets anders wat griezelig is. Escape Room is een film die voor iedereen wel geschikt is en eigenlijk is dat prima. Zo is hij geschikter voor een grotere doelgroep en daar heeft de film baat bij gehad. Escape Room bracht wereldwijd namelijk zo’n 155 miljoen dollar in het laatje en het vervolg staat al gepland voor volgend jaar.

Escape Room Deborah Ann Woll gruizelig

Escape Room: dertien in een dozijn

Zoals gezegd zijn er de laatste jaren meer films verschenen over escape rooms. Persoonlijk vond ik deze een van de betere, maar erg origineel is hij niet. In grote lijnen vind je dit soort ‘escape rooms’ ook terug in Saw-films of My Little Eye (2002). Vooral die laatste raad ik aan, als je iets wilt dat net een beetje meer horror is. De ‘twist’ in Escape Room is niet heel onverwacht en is vaker gedaan, daarin hadden de filmmakers origineler mogen zijn.

Escape Room blu-ray en dvd Winactie digitaal

Leuke extra’s op de dvd

Escape Room blu-ray en dvd Winactie PosterZoals ik in de inleiding al vertelde is het verhaal een belangrijk onderdeel van een escape room. Mensen die gelokt worden met een geldprijs, onbekenden die proberen te ontsnappen… we hebben het al vaker gezien. Wel komt de dvd van Escape Room met een aantal leuke extra’s. Zo kun je onder andere zien hoe de kamers gemaakt zijn en heb je een aantal verwijderde scènes waaronder een alternatief – en in mijn ogen beter – einde. Alles bij elkaar is Escape Room een thriller die gewoon leuk is om een avondje te kijken. Of zet hem op als inleiding van een spannende escape room die je daarna gaat doen.

Titel: Escape Room
Regisseur: Adam Robitel
Acteurs: Taylor Russell, Jay Ellis, Logan Miller, Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Nik Dodani
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-ray, dvd
Genre: thriller

Modern Myths service: koop Escape Room op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2023 Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.