Flamecraft recensie - Modern Myths

Flamecraft recensie – Is deze Kickstarter vol draakjes de hype waard?

White Goblin Games doet het weer! De speluitgever brengt een internationaal Kickstarter-succes naar de Nederlandstalige markt: Flamecraft. Dit spel haalde in september 2021 maar liefst 2.097.247 dollar op via het crowdfundingplatform. Deze maand is het spel in de kasten van winkels én ongeduldige spelers beland. In deze Flamecraft recensie bespreekt onze nieuwe redacteur Vicky of dit spel vol schattige draken die hype ook daadwerkelijk verdient.

Flamecraft is een “worker placement” met “resource management” bordspel. Makkelijker gezegd: Je plaatst jouw pion op een plek om daar grondstoffen van te krijgen. Die grondstoffen gebruik je vervolgens om je mogelijkheden uit te breiden.

Vaak nemen spellen in dit genre een stad als inspiratie, zoals Concordia en Istanbul. Of je bent een middeleeuwse boer (Catan, Agricola). Maar in dit spel niet: Draken en mensen leven hier zij aan zij en baten samen de meest schattige winkels uit. Een kleine waarschuwing: Dit spel geeft je zin in snacks!

De vlam erin – Op barbecue bij draken

Eerlijkheid voorop: Ik heb de Kickstarter van Flamecraft aan me voorbij laten gaan. Het zag er enorm leuk uit, maar er stond nog genoeg in de kast (#shelfofshame). En als het spel écht goed is, zo dacht ik, komt het toch wel in de retail.

En inderdaad. Plots verscheen het spel in allerlei lijstjes en foto’s op social media. Ik werd nieuwsgierig. Dus toen ik de kans kreeg om de retailversie van White Goblin Games te spelen, liet ik die niet liggen.

Douwe en Bakker Bram

Flamecraft recensie – Materialen en componenten

Het is een open deur: Het artwork van Flamecraft is prachtig. De toon is vriendelijk en vrolijk. Er zit ook veel verhaal verstopt in de details. Kijk maar eens wat er bijvoorbeeld allemaal te vinden is in een shop. De namen ervan “steken de draak” met winkels en begrippen uit onze wereld. Zo kan je de “Fire Record Shop” en “Bakker Bram” bezoeken. Klinkt bekend? Ook de draken zijn uniek: Ieder heeft een eigen persoonlijkheid en een leuke naam.

Verder krijg je een hele hoop kaarten – zonder linnen afwerking, voor diegenen die zoiets wel belangrijk vinden – en een neoprene speelmat. Die mat ziet er mooi uit en het voelt fijn aan om de componenten op te pakken en te verplaatsen. Mijn grootste plezier: Het speelveld ligt perfect plat op tafel.

Fire Record Shop en Bakker Bram

Zakjes vol grondstoffen

En zoals het bij een resource management spel hoort, krijg je zakjes vol grondstoffen. White Goblin Games noemt ze handelswaren, maar er wordt weinig mee gehandeld. De kartonnen grondstoffen zijn wat licht en niet echt ideaal voor een spel waarbij ze voortdurend worden verzameld en uitgegeven.

Er bestaan gelukkig houten grondstoffen voor het spel die je los kan kopen. Of neem gelijk de deluxe versie van Flamecraft.

Flamecraft handelswaar

Flamecraft recensie – De deluxe versie

De deluxe versie van het spel heeft miniaturen van de draken, houten grondstoffen in een aangepaste vorm, metalen munten en een insert. De kracht van het spel zit in de vormgeving en de sfeer. Er valt dus wat te zeggen voor de deluxe componenten om dit aspect tot een nóg hoger niveau te tillen.

Vooral de insert vind ik een plus, bij eender welk spel. Maar weet wel dat er niet meer gameplay uit de deluxe versie te halen valt, terwijl de prijs wel een stuk hoger ligt.

Flamecraft draken

Flamecraft recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Flamecraft In Flamecraft kies je zelf je startspeler. Hier zijn dus geen draconische regels voor.

Hoe word je een Vlammenmeester?

Flamecraft zit eenvoudig in elkaar. Jouw doel is om tijdens het spel grondstoffen te verzamelen en die vervolgens te betalen om een winkel te betoveren en zo punten te scoren. Op het gemeenschappelijk speelveld liggen verschillende winkels met draken. Je hebt ambachtsdraken die je in de winkels speelt en speciale draken die je geheime missies bezorgen. Ook dit levert je punten op. De punten heten in dit spel “reputatie”. De speler met de meeste reputatie, wint.

In je beurt doe je het volgende: Een winkel bezoeken (dit is verplicht); Verzamelen of Betoveren (je kiest één van de twee acties); Je beurt afronden. Elke beurt moet je je draak op een andere winkel zetten. Je mag niet blijven staan om de winkel een tweede keer te bezoeken. Vervolgens kies je of je wilt verzamelen of betoveren.

Prisma en Spindel

Flamecraft recensie – Verzamelen en betoveren

Verzamelen is precies dat: Je neemt de grondstoffen die beschikbaar zijn in de shop waar je staat. Vervolgens mag je een draak spelen. Daarna mag je één aanwezige draak activeren om diens actie uit te voeren. Dit hoeft niet de draak zijn die je hebt gespeeld. Indien mogelijk mag je ook de actie van de winkel zelf uitvoeren.

Betoveren levert punten en voordelen op. Je kiest een spreuk uit de markt en betaalt de grondstoffen die erop staan. Deze spreuk voeg je toe aan de winkel waarop je staat. Let wel, elke spreuk heeft een symbool dat moet kloppen met het symbool van de winkel. Een betoverde winkel levert vervolgens meer grondstoffen op. Je beurt afronden doe je door winkels, draken en spreuken aan te vullen. Je kan het spel ook solo spelen. Dan wijkt de opzet en speelbeurt hier lichtjes van af.

Pan - Critical Role

Welk gevoel gaf het spel?

Ik kreeg het gevoel dat ik echt een dorp aan het opbouwen was in Flamecraft. Het speelveld groeide naarmate het spel vorderde. Nieuwe shops plaatsen zorgde voor meer plekken waar ik wat kon doen. En meer shops betekent ook meer draken in het spel. De vraag is alleen of dat veel uitmaakt.

Want hoewel elke draak er anders uitziet, zijn de acties per soort hetzelfde. Er zijn dus – op het gebied van gameplay – maar zes unieke draken. Deze actie heeft trouwens ook weinig te maken met hun element (een metaaldraak manipuleert bijvoorbeeld niets met metaal). Dat voelt als een gemiste kans. Waarom is het artwork per draak dan wel uniek?

Hickory, Roxanne en Jasmine

Flamecraft recensie – Een draak als metgezel

Blauwe draak meepleJe kan ervoor kiezen om draken als metgezel te nemen. Jouw drakenvriend geeft je eenmalig iets extra’s. De metgezel van je tegenstander geeft weer een ander voordeel. Dit voegt een vleugje asymmetrie toe. Daar ben ik altijd fan van.

Ten slotte wil ik kwijt dat er weinig interactie is in het spel. Dit is niet noodzakelijk een minpunt. Veel goede spellen hebben weinig interactie (ik kijk naar jou – Azul), maar het is wel iets om rekening mee te houden als je daar niet van houdt.

Een must-have?

Flamecraft heeft een origineel thema voor het genre. Hoewel dit spel een resource management game is, heeft het voor een keertje geen stad als thema. Maar – en hier struikel ik over – het had evengoed een stad kunnen zijn. De draken zijn namelijk leuk, maar er wordt weinig mee gedaan.

Zo hebben de elementen van de draken niets te maken met hun actie. Hun persoonlijkheden spelen ook geen rol, want elke draak van eenzelfde element doet hetzelfde. De spreuken zorgen voor een extra grondstof in de shop en leveren je éénmalig punten op, maar ook niets meer. Dat voelt niet erg betoverend.

Flamecraft kaarten - Bizarre Bazaar

Flamecraft recensie – Vlot familiespel dat de honger niet geheel stilt

Flamecraft recensie - Standaard edition boxshotHet is dan ook erg dubbel dat een spel zo enorm inzet op het thema en er vervolgens zo weinig mee doet. Dit neemt niet weg dat het een mooi vormgegeven, vlot en leuk spel is voor families. Let wel: Families, géén kinderen. Daarvoor zijn er te veel keuzes in winkels, draken en speciale missies. Hier en daar kan je een leuke combo bedenken en dat voelt erg bevredigend.

Mijn conclusie: Flamecraft is een prima familie- en “gateway”-spel om nieuwe spelers in de hobby te krijgen. Een ervaren speler zal helaas wat op zijn honger blijven zitten. Zélfs met Bakker Bram in het spel…

Voordelen: Ideaal voor families en nieuwe spelers / Prachtig artwork en componenten / Perfect voor twee spelers en solo-spelers / Nederlandstalig
Nadelen: Veel componenten in verhouding met de spelmogelijkheden / Beperkte diepgang

Titel: Flamecraft
Ontwerper: Manny Vega
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 10+
Duur: 60 minuten
Genre: Resource Management / Worker placement / Fantasy

Modern Myths Shop

Bekijk hier de Kickstarter-trailer van Flamecraft:

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © White Goblin Games

Flamecraft artwork

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.