Gevleugelde-Duisternis-banner-tekst

Gevleugelde Duisternis: Verrassend boek, helemaal van deze tijd

In een post-apocalyptische wereld gaat hoofdpersoon Yorick Novak op pad om de ‘Gevleugelde Duisternis’ te wekken; een enorme groep draken die honderden jaren geleden verantwoordelijk was voor de vernietiging van de wereld. De met pistolen zwaaiende eenling verzamelt op zijn pad een groep excentriekelingen om zich heen die hem om geheel eigen redenen ondersteunen in zijn reis. Maar wat is eigenlijk Yoricks reden en weet hij dit zelf eigenlijk wel?

Wil je dit fantasy boek winnen? Doe dan mee met onze Gevleugelde Duisternis winactie!

Gevleugelde Duisternis winactie - Cover small

Gewapend met een boek waar de gebruiksaanwijzing van de Gevleugelde Duisternis in staat, trekt het gezelschap over en onder de wereld naar de slaapplaats van de draken. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. De huidige heersers, een groep die half mens – half draak is, wil het boek namelijk in handen krijgen en de Gevleugelde Duisternis voor zichzelf gebruiken.

Interessante personages

Yorick Novak, een hoofdpersoon waarvan we eigenlijk niet zo heel veel weten, verzamelt in Gevleugelde Duisternis een groep bijzondere personages om zich heen. Het is een bont gezelschap met zeer uiteenlopende achtergronden en motieven. Bij dit gezelschap horen niet enkel mensen, maar ook verschillende soorten draken. Enkele daarvan kunnen ook praten en dan zijn er nog de Dragul, een soort mens-draak hybriden.

De achtergrondinformatie over de personages wordt door het boek heen mondjesmaat verstrekt. De ene persoon wordt eerder doorgrond dan de andere, maar niemand blijkt echt een open boek. Yorick, de hoofdpersoon, blijft het langst een mysterie. Naast Yorick is Razorthorne de meest interessante persoon in het verhaal. Wat doet de man die honderden jaren geleden bijna de ondergang van de wereld heeft veroorzaakt in dit gezelschap?

Confrontaties

Leeftijden en tijdsverloop zijn in dit boek ook heel anders dan wij hier op aarde gewend zijn. Razorthorne is enkele eeuwen oud en ‘de oude man’, die niet anders dan onder deze naam bekend is, lijkt zelfs nog ouder. Yorick is daarentegen slechts begin twintig. Voeg hieraan toe dat er meerdere parallelle werelden bestaan waar verschillende wezens hun oorsprong hebben en een bijzondere dynamiek is het gevolg.

De grote variatie aan personages en de bijzondere dynamiek tussen hen is een waardevolle toevoeging aan het verhaal. Het maakt dat je als lezer steeds benieuwd bent naar de échte reden achter de acties van de hoofdpersonen en de confrontaties tussen hen die onvermijdelijk ontstaan. Ook maakt het de personages minder voorspelbaar, waardoor het boek je nog al eens kan verrassen.

Een heel eigen genre

Met Gevleugelde Duisternis creëert filmmaker/schrijver Jan van Gorkum een geheel eigen genre. Het is wellicht nog het beste samen te vatten als post-apocalyptische-western-fantasy. Yorick Novak, die erg aan een cowboy doet denken, reist in het boek door een post-apocalyptische woestijn waar her en der overblijfselen van de wereld zoals wij die nu kennen te vinden zijn. Deze plekken doen in setting en sfeer sterk denken aan de verlaten stadjes die we kennen uit de klassieke western-films. Daar houdt de parallel ook op, want op de wereld van Yorick wonen vele soorten draken en mensen met magie.

Een moderne inslag op boeken schrijven

Tijdens het schrijfproces van Gevleugelde Duisternis heeft Jan van Gorkum een blog bijgehouden waar fans zijn voortgang en gedachten konden lezen. Een moderne en bijzondere kijk in het hoofd van een schrijver. Dat Van Gorkum van oorsprong filmmaker is, is zeker ook geen geheim. Op zijn website heeft Gevleugelde Duisternis een eigen trailer die een bioscoopfilm niet zou misstaan. Door deze extra’s maakt Jan van Gorkum de eeuwenoude traditie van het boeken schrijven weer helemaal van deze tijd.

Gevleugelde Duisternis:
Origineel, maar geen aanrader

Hoewel het boek dus een aardig verhaal heeft en vol zit met interessante personages, vind ik het toch lastig hem aan te raden. De schrijfwijze van Van Gorkum leest namelijk niet fijn. Elke keer als ik begon met lezen, moest ik weer wennen aan de stijl en nooit kwam ik daar echt overheen. Wat het precies is waardoor het verhaal niet lekker doorleest, is lastig te zeggen. Het kan komen doordat er teveel komma’s gebruikt worden, of door het onnodig vaak herhalen van namen en onderwerpen. Feit is dat ik de manier van schrijven gewoon niet lekker vind lopen, wat jammer genoeg afleidt van het interessante verhaal. Maar er is een ding zeker: door de trailer heb ik wel zin gekregen in een eventuele verfilming!

Titel: Gevleugelde Duisternis (officiële website)
Auteur: Jan van Gorkum
Uitgever: Jan van Gorkum
ISBN: 978 90 903 2332 9

Modern Myths service: koop Gevleugelde Duisternis via Bol.com:

Gevleugelde Duisternis – paperback

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.