House of Horrors 2019 horror oog

House of Horrors 2019 sfeerverslag – griezelige gemütlichkeit

Vlak over de Nederlandse grens vond afgelopen 12 en 13 oktober het House of Horrors 2019-festival plaats in het Duitse Oberhausen. In de sfeervolle Turbinenhalle op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Utrecht kon je als horrorliefhebber een praatje maken met filmsterren uit het genre en je de stuipen op het lijf laten jagen door de cosplayers. Maar vooral was er een reusachtig aanbod aan films, boeken en verzamelobjecten. Zelfs de grootste filmverzamelaars konden er leuke, obscure hebbedingen vinden. Een Modern Myths-sfeerverslag van Jeroen en André!

Door Jeroen Geelhoed en André van ‘t Hof

House of Horrors is vooral leuk door de sfeer die de beurs uitademt. Het begint al als je het groezelige zand- en grindterrein voor de Turbinenhalle Oberhausen op rijdt. De voormalige kolen- en staalfabriek in het Duitse Ruhrgebied ademt iets rauws uit, iets gevaarlijk uitnodigends. Niet voor niets worden hier veel hardrockconcerten georganiseerd en met een wagen van de Umbrella Corporation en een politieauto van Raccoon City uit de Resident Evil games en films voor de deur is de horrorsetting voor House of Horrors 2019 compleet. Geheel in contrast daarmee staat de vriendelijke ontvangst van de Duitse organisatie en de gemoedelijkheid waarmee de fans zichtbaar genietend rondlopen tussen alle machetes, bloederige blu-ray- en dvd-hoesjes en cosplayers in tot in de puntjes verzorgde kostuums.

House of Horrors 2019 Turbinenhalle Umbrella Corp
House of Horrors 2019: wagens uit Resident Evil voor de Turbinenhalle Oberhausen

Horrorhelden

House of Horrors 2019 Geretta Geretta
House of Horrors 2019: Geretta Geretta

De speciale gasten op House of Horrors 2019 waren een mooi mix van klassiekers uit het genre. Een van de headliners was Geretta Geretta, actrice uit o.a. Murder Rock (Lucio Fulci), Rats: Night of Terror (Bruno Mattei) en de titel waar ze onder de fans de meeste bekendheid geniet: Demoni (Lamberto Bava). Ondertussen heeft ze al wat succes op het festivalcircuit als regisseur en verschijnt binnenkort haar eerste boek I Was Young And Needed Money over haar jaren als Scream Queen. Ook was er de bijzonder warme en vriendelijke Dieter Laser, die je vooral kent als Dr. Heiter uit The Human Centipede. Jeroen liet een poster van de Estlandse sprookjesfilm November signeren, waar de acteur een Baron speelde.

House of Horrors 2019 Dieter Laser
House of Horrors 2019: Dieter Laser

Naast Dieter Laser was ook zijn mede-acteur Laurence R. Harvey uit The Human Centipede er. Low budget koning Charles Band van Empire (Ghoulies, Re-animator) en Full Moon Pictures (Puppet Master, Subspecies) was ook aanwezig en had wat posters bij zich om te signeren. Ook stonden er een aantal poppen uit zijn Puppet Master-serie gegoten van de originele mallen. Charles Band zat vol met anekdotes over zijn ervaringen maar als zakenman promote hij toch ook overal nog even zijn eigen streamingdienst. Ook waren ‘leading’-zombies Howard Sherman uit Day of the Dead en Eugene Clark uit Land of the Dead, Robin Sydney uit Puppet Master: Axis Termination, Evil Bong en Night of the Living Dead 3D: Re-Animation, Lina Leandersson uit Let The Right One In en andere horrorsterren aanwezig.

House of Horrors 2019 special guests
House of Horrors 2019: special guests area

Horror-, horror- en horrorfilms

House of Horrors 2019 Never Sleep Again The Elm Street Legacy
House of Horrors 2019 – Never Sleep Again: The Elm Street Legacy

Duitsland is samen met Engeland een van de weinige landen die nog iets van een fysieke filmmarkt heeft en dat zorgt voor een aantal interessante titels. Enkele jaren terug waren de zogenaamde hartboxen (hardcovers die erg doen denken aan de oude clamshell VHS dozen) nog erg in trek, tegenwoordig zijn het vooral de mediabooks die je overal ziet. Het is in Duitsland echter wel goed opletten of er een Engels geluidsspoor op staat, of in het geval van bijvoorbeeld Aziatische titels een Engelse ondertiteling. Duitsers kampen namelijk nog steeds met een redelijk hoog aantal analfabeten en mensen die geen Engels spreken waardoor er heel veel wordt nagesynchroniseerd. Als je echter geen moeite hebt met af en toe een Duitse titel kan je ontzettend mooie uitgaves vinden. Zo stuitte André op een uitgave van Never Sleep Again: The Elm Street Legacy met een heel boekwerk erin verwerkt. Dit was wel in het Duits, maar de uitgave was dusdanig indrukwekkend en compleet dat hij hem niet kon laten liggen.

House of Horrors 2019 - Dr. Mordrid
House of Horrors 2019: Dr. Mordrid

Ook stuitte André op een andere trend – blu-rays in een VHS-verpakking. Op zich is hij er geen grote liefhebber van, maar voor drie tientjes had André de volledige Re-animator reeks in een goed afgewerkte box. In HD, dus dat was mooi meegenomen. Verderop staat een stand van Wicked Vision met een hele collectie Full Moon titels uitgestald. Weer in mediabook vorm en schappelijk geprijsd. André tikt hier Dr. Mordrid op de kop, een superheldenfilm uit 1992. Regisseur en producer Charles Band had een optie genomen op Dr. Strange van Marvel, maar de optie verliep voor hij aan de productie kon beginnen. In plaats van het project te schrappen, zijn er een paar dingetjes in het script veranderd en zien we Jeffrey Combs als een wel heel bekend voorkomende tovenaar.

Turbine Media is een van de Duitse bedrijven die nog veel zorg steekt in hun uitgaves. Zo hebben ze een box uitgegeven met de twee The Thing films (1982 en 2011), een bonusdisc, de soundtrack van Ennio Morricone, poster, patch, boekjes en postcards in een grote box met klassieke of nieuw artwork. Ook zijn er nog genoeg koopjes te vinden terwijl we eindeloos langs de rijen films struinen. Het is wel oppassen met de onbekende uitgevers, omdat je nooit weet of de beeldkwaliteit wel de moeite waard is. Maar voor 5 euro nemen we de gok met Voyage of the Rock Aliens en Pia Zadora is prima te bekijken voor dat geld. Op House of Horrors kan de genrefan dus zijn hart ophalen. Wat aanbod aan fantastische genres betreft is het een stuk beter als bijvoorbeeld de Comic Cons die ondertussen in zo’n beetje elke stad plaatsvinden, hoewel deze beurs wel kleiner van oppervlakte is.

House of Horrors 2019 filmaanbod
House of Horrors 2019: een uitgebreid filmaanbod

House of Horrors 2019 cosplaygriezels

Veel cosplayers op House of Horrors kwamen als bekende monsters en moordenaars uit het genre. Zo zagen we Jason Voorhees uit Friday the 13th, de non uit The Nun, zombies en predators. Maar er waren ook eigen creaties, zoals een mummiemonster waar je het hart nog van zag kloppen. Disney was ook vertegenwoordigd met een klassieke Maleficent en een Lady Lightyear. Ook kon je een full bodypaint demon gecreëerd zien worden door Corinna Lenzen makeup & bodypainting.

Kijk voor alle cosplay-foto’s in ons House of Horrors 2019 fotoalbum op Facebook.

House of Horrors 2019 cosplayers Modern Myths - The Nun en Zombie bruid
House of Horrors 2019: The Nun en Zombie bruid
House of Horrors 2019 cosplayers Modern Myths - Beating heart horror
Eigen creatie horror tijdens House of Horrors 2019
House of Horrors 2019 cosplayers Modern Myths - Full body paint demon
House of Horrors 2019: full bodypaint demoon door Corinna Lenzen

Merchandise om je vingers bij af te … hakken

Naast het enorme aanbod films in de categorie A, B en soms zelfs C, was er ook een scala aan merchandise te vinden. Wat dacht je van je eigen machete met een afbeelding van je favoriete slasher? Of een horrormasker voor aan de muur? Figurines en beeldjes waren er in overvloed en je kon zelfs een Kinder-chocoladereep kopen met filmopdruk, zoals Iron Man, Detective Pikachu en Star Wars. Leuk, maar de Kinder Hellraiser-reep of bebloede Kinder Halloween-reep doen toch wat vreemd aan. De Chuck Norris-reep hebben we ook laten liggen, die bestond uit 100% pure cacao met buskruit-vulling; jij eet die reep niet, hij eet jou…

House of Horrors 2019 machettes
House of Horrors 2019: machetes met filmopdruk
House of Horrors 2019 horror maskers
Horror maskers op House of Horrors 2019
House of Horrors 2019 Kinder chocola
House of Horrors 2019: Kinder chocola voor iedereen?

Het ritje over de grens waard

Zoals je hebt kunnen lezen, was House of Horrors 2019 een erg leuk festival. Als liefhebber van horror biedt de beurs je leuke acteurs, presentaties en merchandise. Als filmverzamelaar kun je nog eens iets bijzonders vinden in het grote aanbod blu-ray, dvd’s en verzameluitgaves. Maar vooral de sfeer blijft je bij, de Duitse ‘gemütlichkeit’. Dat klinkt misschien cliché, maar zelfs tussen al het bloed, seks en geweld was House of Horrors gewoon een hele gezellige beurs waar je je tussen medefans bevond. Ga er volgend jaar ook eens kijken!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2019-2024 Modern Myths

House of Horrors 2019 presentatie lezing
House of Horrors 2019: presentaties en lezingen
House of Horrors 2019 figurines
Merchandise op House of Horrors 2019: figurines – wie herken jij?
House of Horrors 2019 horror bar
House of Horrors 2019: zelf aan de bar is het griezelen geblazen

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.