Rima Orie recensie - Modern Myths
Kerst 2022Kerst 2022

In het vervloekte hart recensie – Spannende YA fantasy met een boodschap

In haar debuutroman De Zwendelprins nam Rima Orie ons mee naar een Indiaas aandoende wereld. In haar tweede boek In het vervloekte hart neemt ze ons dit keer mee naar de andere kant van de wereld. Het verhaal speelt zich af in het oerwoud van het door oorlog verscheurde land Awaran – geïnspireerd door Suriname ten tijde van het kolonialisme. Daar vechten verschillende bevolkingsgroepen al eeuwen lang niet alleen tegen de overheersende Frijlanders, maar ook tegen de monsters die de gevreesde bloedmaan in het leven roept. Lees onze In het vervloekte hart recensie!

Zij die arriveren tijdens de bloedmaan zijn vervloekt tot in de eeuwigheid. Als de maan van Awaran rood kleurt, blijft iedereen binnen. De straling maakt je namelijk ziek en trekt monsters zoals de wraakgeesten, oermonsters en bloedkinderen aan.

Bloedkinderen zijn zij die het ongeluk hebben om geboren te worden onder het licht van de rode maan. Als de bewoners van Awaran erachter komen dat een bloedkind is geboren, wordt het kind meteen gedood. Daarom mag niemand erachter komen dat de zeventienjarige Priya Chkadhari een bloedkind is met de gave om zielen te bespelen…

Als de maan bloedt hoedt uw ziel

Hoewel haar moeder haar redde als baby, lijkt al haar liefde bestemd te zijn voor Priya’s slimme zusje Ishani en haar broertje Umed. In haar kleine dorpje Disin is Priya een buitenstaander en ze wil niets liever dan aan de sleur en uitzichtloosheid van haar leven ontsnappen.

Als ze op een dag de kans krijgt om een plek als leerling te bemachtigen in het grootste militaire fort van het land Kuwatta – om opgeleid te worden tot soldaat – grijpt ze deze kans dan ook met beide handen aan. Alles is immers beter dan haar leven in Disin.

De prijs van vrijheid

De generaal verwacht echter van haar dat ze haar gevreesde gaven als bloedkind juist gebruikt. Niet alleen in de strijd tegen de Frijlandse kolonisten, maar ook tegen de eeuwenoude duistere en gevaarlijke macht die diep in het vervloekte hart van het fort van Kuwatta huist.

Voor het eerst in haar leven hoeft Priya haar gaven niet angstvallig te verbergen. Maar wat is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

In het vervloekte hart recensie – Fantasy met een boodschap

Rima Orie baseerde haar fictieve land Awaran op Suriname in de tijd van de opstand tegen het kolonialisme. Dat is geen toeval; Orie’s ouders werden er geboren en haar voorouders werden er vanuit India, onder valse voorwendselen als contractarbeiders, heengebracht.

Maar ondanks dat ze Suriname als duidelijke inspiratiebron nam, is het verhaal van In het vervloekte hart wel pure fantasy. In het boek werken verschillende bevolkingsgroepen samen tegen de koloniale overheersers. Door cultuur- en taalverschillen is dit niet altijd gemakkelijk. En ook haar hoofdpersonage Priya krijgt regelmatig te maken met discriminatie en racisme.

De geschiedenis van Suriname

Mede doordat het verhaal fantasy is (maar er wel een vleug van waarheid in zit), raak je op een laagdrempelige manier geïnteresseerd in hoe het nou echt is gegaan in de geschiedenis van Suriname. Iets waarvan ik moet bekennen dat ik er erg weinig van afweet.

Rima Orie heeft met haar vlotte schrijfstijl en hoog tempo een heel slim boek weten te creëren dat je boeit tot de laatste bladzijde en je nieuwsgierig maakt naar meer. Niet alleen naar meer van hoe het nu verder gaat met Priya en de andere personages uit het boek, maar ook door interesse op te wekken over de geschiedenis van Suriname. Achterin het boek geeft ze dan ook enkele leestips over dit onderwerp.

In het vervloekte hart recensie – Nederlandstalige fantasy met internationaal allure

Er worden niet heel erg veel fantasyboeken uitgebracht die van oorsprong Nederlandstalig zijn. Rima Orie weet met In het vervloekte hart een wereld te creëren die tegelijkertijd bekend aanvoelt en die toch op geheel eigen wijze totaal fantastisch is. Het boek blijft spannend tot de laatste bladzijde en heeft een hoog tempo. Ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen.

Ik raad In het vervloekte hart aan voor fans van N.K. Jemisins The Dreamblood duologie, Leigh Bardugo’s Shadow and Bone-trilogie en S.A. Chakraborty’s Daevabad-trilogie. Deze internationale schrijfsters besteden – net als Rima Orie – ook veel aandacht aan de details van de werelden die ze creëren in hun boeken.

In het vervloekte hart is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: In het vervloekte hart
Auteur: Rima Orie
Uitgever: Moon – Young Adult
ISBN: 978-90-488-6727-1

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2022 Modern Myths

Rima Orie recensie - Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise