Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Jim Button & De Stad van de Draken - in de problemen
Modern Myths Shop bordspellen variant 2

Jim Button & De Stad van de Draken op dvd – Bijzondere jeugdfantasy vol avontuur

Wie rond het jaar 2000 naar Fox Kids keek, moet ook de animatieserie Jim Button gezien hebben. Gebaseerd op de gelijknamige boeken van Michael Ende (The Neverending Story) vertelt het een verhaal over een jongen op zoek naar zijn ouders en de redding van een prinses. De tekenfilmserie ging uitvoerig in op beide boeken die over Jim Button zijn verschenen. De filmversie uit 2018, Jim Button & De Stad van de Draken (nu op dvd), focust zich op het eerste boek. Jaren aan jeugdsentiment komt voorbij en in dit artikel bespreken we niet alleen de film, maar gaan we ook dieper in op de serie, de boeken en andere werken van Ende. 

De Wilde 13, een groep van identieke piraten, vinden een jongen in een mandje en sturen hem naar de gemene mevrouw Maaltand. Per ongeluk belandt de jongen (gespeeld door Solomon Gordon) op het eiland Lummerland, dat niet groter is dan twee bergen en vier bewoners heeft. Daar wordt hij geadopteerd en Jim genoemd. Wanneer Jim ouder wordt, maakt de koning zich zorgen. Er is niet genoeg ruimte op Lummerland voor de jongen om op te groeien. Stoommachinist Lucas (Henning Baum) wordt gevraagd zijn stoomlocomotief Emma weg te doen. Lucas kan niet zonder Emma en besluit op avontuur te gaan. Jim, die zijn echte ouders niet kent en doorheeft dat hij geadopteerd is, wil met hem mee. Het is de start van een hele serie avonturen.

Jim Button & De Stad van de Draken - Henning Baum en Solomon Gordon

Michael Ende en The Neverending Story

Jim Button & De Stad van de Draken - Het oneindige verhaalMichael Ende is een Duitse schrijver, voornamelijk bekend van The Neverending Story. Hij schreef een aantal jeugdboeken die enorm populair werden en verschillende van zijn verhalen zijn verfilmd. The Neverending Story zelf was destijds een behoorlijk project en kreeg een aantal vervolgen en een animatieserie. Hoewel de film in de bioscopen weinig opbracht, werd het later een van de best verkochte films (met een soundtrack waar onlangs in Stranger Things seizoen 3 nog naar verwezen werd). Niet verwonderlijk dat Endes andere werken ook werden bekeken.

Jim versus mevrouw Maaltand

De eerste twee boeken van Ende vormen samen het tweeluik over Jim Button. Het eerste boek – Jim Knoop en Lucas de machinist – gaat voornamelijk over Jim en Lucas die prinses Li Si moeten redden van de draak mevrouw Maaltand. Ondertussen gaan ze ook op zoek naar Jims afkomst. In het tweede boek – Jim Knoop en de Wilde 13 – weet Jim nog altijd niet wie hij is. Hij lost een paar problemen op en gaat dan op zoek naar de Wilde 13 om te ontdekken wie hij is en waar hij vandaan komt. Deze twee boeken vormden samen de gehele animatieserie van Jim Button. Een film was er nog niet, tot nu.

Jim Button & De Stad van de Draken - Prinses Li Si

De wonderlijke fantasie van Ende

The Neverending Story was duur om te maken en dat terwijl er veel wijzigingen werden doorgevoerd om het betaalbaar te maken. Natuurlijk zit de film nog steeds vol met wonderlijke wezens, maar veel zijn er ook uitgehaald. Ook over The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien werd lange tijd gezegd dat het niet te verfilmen was, dus hebben de filmmakers lang genoeg gewacht tot dit wel mogelijk was. The Neverending Story nam risico’s, maar voor die tijd werkte dit prima, hoewel de film inmiddels flink verouderd is. Dat is meteen een probleem van de nieuwe Jim Button-film. Hoewel deze pas uitkwam in 2018 lijkt de film gemaakt met een niet al te hoog budget. De special effects zijn niet wonderlijk en niet beter dan de gemiddelde televisieserie. Aangezien het een kinderfilm is, kijken de meesten hier misschien doorheen, maar toch is het jammer. Michael Ende had een wonderlijke fantasie en bedacht komische en bijzondere dingen om zijn verhalen te vertellen. Zo is er een schijnreus; een man van normaal formaat, maar die groter wordt naarmate hij van je wegloopt, in plaats van kleiner, zoals bij andere mensen gebeurt. Zo zitten zijn verhalen vol met dit soort absurditeiten die ook een (kinder)logica over zich heen hebben die je meteen kunt begrijpen en accepteren.

Jim Button & De Stad van de Draken - de Schijnreus

Jim Button & De Stad van de Draken:
de magie behouden

Jim Button & De Stad van de Draken dvdNaast de film zijn er ook wat extra’s op de dvd. Probeer de magie niet te verliezen met de making of of de special fx breakdown, waarin de makers meer uitleggen over het creëren van de wezens uit de film. Geniet van behind the scenes en natuurlijk enkele bloopers waarin je ziet met hoeveel plezier de film is gemaakt. Jim Button & De Stad van de Draken blijft vermakelijk voor het hele gezin en volgt bijna het gehele eerste boek nauwkeurig. De nasynchronisatie is misschien wat wennen, maar net als de effecten valt daarmee te leven. Het is uiteindelijk de magie van het verhaal die overwint, zelfs in deze tijd.

Hoewel het verhaal afgerond wordt, kunnen er nog vragen blijven hangen. Die zullen in 2020 beantwoord worden in de verfilming van het tweede boek. Wil je zo lang niet wachten, dan is nu een uitstekende gelegenheid om het tweede boek (voor) te lezen. Al is het eerste verhaal nog altijd het wonderlijkst.

Jim Button & De Stad van de Draken is nu verkrijgbaar op dvd.

Titel: Jim Button & De Stad van de Draken
Regisseur: Dennis Gansel
Acteurs: Henning Baum, Solomon Gordon
Uitgever: Rat Pack filmproductions / Just Entertainment
Medium: dvd
Genre: familie / avontuur / fantasy

Modern Myths service: koop Jim Button & De Stad van de Draken op Bol.com:

Jim Button & De Stad van de Draken dvd

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2020 Modern Myths

Jim Button & De Stad van de Draken - Jim Button

Jim Button & De Stad van de Draken - Lummerland

Jim Button & De Stad van de Draken - Jim en Lukas

Daniel Warmoeskerken

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise