Watchmen The Ultimate Cut - Uitsnede 2

Watchmen: The Ultimate Cut – Superhelden mijlpaal eindelijk op UHD

De verfilming van de legendarische graphic novel Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons is inmiddels al tien jaar uit op dvd en blu-ray. Nu komt Watchmen: The Ultimate Cut dan eindelijk ook uit op 4K. Of deze ultieme versie van regisseur Zack Snyder (Justice League) de moeite waard is, lees je in dit artikel. Hebben we hier te maken met de enige ‘Snyder-cut’ die we nodig hebben?

Watchmen The Ultimate Cut - Watchmen CoverMet series als The Boys en films als Logan en Deadpool is het R-rated (kijkers jonger dan 17 jaar mogen enkel onder begeleiding kijken. In Nederland valt dit bij de kijkwijzer tussen 16+ en 18+) superheldentijdperk aangebroken. In 1986 begon Alan Moore met Dave Gibbons als tekenaar deze trend echter al met een van de invloedrijkste graphic novels binnen de comicscene: Watchmen. Samen met The Dark Knight Returns van Frank Miller en Maus van Art Spiegelman werden stripboeken een volwassen medium dat ook geschikt is voor oudere lezers.

Superheldenserie met echte impact

Moore wilde graag een comic maken over de dood van een superheld en de emoties die dat losmaakt bij zijn medehelden. Als stripuitgeverij DC de helden van Charleston Comics overneemt, is hij er als de kippen bij om deze te gebruiken. DC vreest echter dat deze heftige verhaallijn de aankopen onbruikbaar zal maken in de toekomst en kiest ervoor de twee universa samen te voegen in Crisis on Infinite Earths (waar we ook een heel artikel aan kunnen wijden). Alan Moore verzint dus zelf maar enkele helden, die wel gebaseerd zijn op de Charleston personages.

Watchmen The Ultimate Cut - Rorschach 2

Herkenbare helden

De Charleston held Captain Atom is de basis voor Dr. Manhattan in Watchmen, de enige met echte superkrachten. Dr. Manhattan staat buiten tijd en ruimte en bezit totale controle over atomen. Captain Atom is een creatie van Steve Ditko, net als bijna elke held van Charleston.

Watchmen The Ultimate Cut - Dr Manhattan 2
Watchmen: The Ultimate Cut – Dr. Manhattan

Rorschach is een gekostumeerde burgerwacht met flinke psychische problemen en een zwart-witte kijk op moraliteit. Dit is volledig gebaseerd op The Question, al heeft deze laatste een masker wat hem gezichtloos en dus totaal emotieloos doet lijken. De totaal rigide moraliteit die Ditko in The Question stopte vond Moore erg verontrustend en deed er met Rorschach nog een schepje bovenop om zijn bedenkingen nog wat uit te vergroten.

Watchmen The Ultimate Cut - Rorschach
Watchmen: The Ultimate Cut – Rorschach

The Peacemaker (Charleston) is volgens zijn beschrijving een liefhebber van vrede en is bereid daarvoor te vechten. Dit doet hij door zonder enige scrupule dodelijke wapens te gebruiken, te moorden en zonder enige toestemming andere landen binnen te vallen. The Comedian is Moores visie op deze held. Niet heel gek dat de schrijver van Shadowplay: The Secret Team (gepubliceerd in de bloemlezing Brought to Light, Eclipse Comics 1988) er een geheim agent van maakt die met de volledige ondersteuning van het Amerikaanse leger huishoudt in Vietnam en waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de moord op JFK.

Watchmen The Ultimate Cut - The Comedian
Watchmen: The Ultimate Cut – The Comedian

Ozymandias is in Watchmen ‘s werelds slimste mens. Net als Peter Cannon, ook wel bekend als Thunderbolt. Hij is een creatie van Pete Morisi die eerst publiceerde bij Charleston Comics. Beide personages hebben gestudeerd bij de monniken in Tibet en Peter Cannon kan zijn intellect gebruiken voor telekinese of het verhogen van bijvoorbeeld zijn snelheid of kracht. Hoewel Dr. Manhattan in Watchmen het enige personage is met echte superkrachten, zien we ook Ozymandias soortgelijke dingen als Peter Cannon doen.

Watchmen The Ultimate Cut - Ozymandias
Watchmen: The Ultimate Cut – Ozymandias

Nite Owl lijkt nog het meest op de tweede Blue Beetle van Charleston. Beide helden hebben een luchtschip met niet dodelijke wapens en beide hebben een voorliefde voor technologie. Ook is Nite Owl de opvolger van een eerdere held, net als de Blue Beetle zijn mantel doorgeeft.

Watchmen The Ultimate Cut - Nite Owl
Watchmen: The Ultimate Cut – Nite Owl

Silk Spectre uit Watchmen heeft wel iets weg van Nightshade, de liefde van Captain Atom. Moore vond haar echter saai en combineerde Phantom Lady en Black Canary (die je kent uit Arrow). Wel is de relatie met Dr. Manhattan gebleven.

Watchmen The Ultimate Cut - Silk Spectre
Watchmen: The Ultimate Cut – Silk Spectre

Een beangstigend herkenbare alternatieve tijdlijn

De Watchmen-film van regisseur Zack Snyder (300, Justice League) speelt zich net als de comic af in een alternatieve tijdlijn. In de jaren 30 en 40 van de twintigste eeuw komen er gemaskerde helden in actie tegen de groeiende criminaliteit. Deze burgerwachten komen samen als The Minute Men onder Captain Metropolis. Nite Owl (de originele versie), The Comedian, Silk Spectre (de moeder van Laurie Jupiter, de tweede Silk Spectre), Hooded Justice, Dollar Bill, Mothman en Sillhouette ronden het gezelschap af en als groep hebben ze wat successen in het bestrijden van misdaad. In de loop der jaren gaan de nog levende leden met pensioen en staat er een nieuwe generatie gemaskerde wrekers op: The Watchmen. Hiermee toont Alan Moore ook zijn kennis van de stripgeschiedenis, omdat het voortschrijden van de jaren in het verhaal doet denken aan hoe de superhelden in de strips ook veranderden van de zogeheten ‘Golden Age’, naar de ‘Silver Age’, naar de jaren 80 waarin Watchmen geschreven werd. De film toont deze geschiedenis aan het begin op prachtige wijze in een snelle montage met muziek van Bob Dylan: The times they are a-changin’.

Watchmen The Ultimate Cut - Minutemen

De moord op een superheld

Begin jaren 60 heeft kernfysicus Dan Osterman een ongeluk met zijn ‘Intrinsic Field Seperator’ waardoor hij de controle over atomen krijgt. Osterman wordt omgedoopt tot Dr. Manhattan en wordt ingelijfd door de Amerikaanse overheid. Met zijn hulp wint Amerika de Vietnamoorlog, wat zorgt voor een volledig andere wending in de Amerikaanse geschiedenis. President Nixon wordt door de winst extreem populair en slaagt erin zichzelf herkiesbaar te stellen door de grondwet aan te passen. De gemaskerde wrekers die in het kielzog van Dr. Manhattan hun opwachting hebben gemaakt (de Watchmen) maken zich echter niet populair door hun geweld en het feit dat ze buiten de wet opereren. Na een politiestaking wordt de Keene-wet aangenomen en zijn de maskers verboden. Met uitzondering van Dr. Manhattan en The Comedian.

De film begint met de moord op laatstgenoemde en Rorschach, die zich als enige niets aantrekt van het verbod, ontdekt een complot tegen de vroegere Watchmen. Dit ontketent een serie gebeurtenissen die de andere vroegere helden weer in hun kostuum dwingt om het lot van de wereld te bepalen.

Watchmen The Ultimate Cut - Dr Manhattan in Vietnam

Watchmen: The Ultimate Cut

In 2009 komt Zack Snyders film in de bioscoop. Zijn visie op Moores werk duurt dan 162 minuten en komt wat ongebalanceerd over. Het verhaal is onsamenhangend en heeft een ander einde dan het bronmateriaal. De inmenging van de studio is goed zichtbaar.

Later komt de Director’s Cut uit en met 186 minuten krijgen we al een veel beter beeld wat Snyder voor ogen had. De vierentwintig extra minuten bestaan uit langere actiescenes maar ook meer diepgang in het verhaal. Nu is er dan Watchmen: The Ultimate Cut uitgebracht in UHD 4K. De imposante 215 minuten geven de meest getrouwe vertolking van de comic. Het grootste nieuwe gedeelte hiervan is het animatieverhaal Tales From The Black Freighter, welke – net als in de strip – vervlochten is in de film. Je moet er wel van houden, maar het heeft zeker een meerwaarde voor de film en staat symbool voor de diepere betekenis van ‘helden’ die het recht in eigen handen nemen en de psychologie van superhelden als geheel. Deze diepere laag is gezien de huidige populariteit van het genre nog steeds actueel, laat staan dat de maatschappijkritiek van Watchmen op dit moment ook pijnlijk duidelijk is.

Watchmen The Ultimate Cut - Tales From The Black Freighter
Watchmen: The Ultimate Cut – Tales From The Black Freighter

Beeld

De Watchmen 4K UHD wordt gepresenteerd in 4K en al bestaat er een 35 mm master, het lijkt wel alsof de HEVC H.265 encode het resultaat is van een 2K Digitale Intermediate. Er zijn wel enkele duidelijk zichtbare verbeteringen, maar het beeld blaast je niet weg en dat is wel wat we verwachten van een degelijke 4K-schijf. Natuurlijk zien we een verbetering in de definitie, helderheid en scherpte. Zo kun je posters die in de verte hangen lezen en komen de details van de kostuums prachtig uit. Maar er zijn ook scènes waarbij de blu-ray versie echt niet onderdoet voor zijn 4K-broertje.

De film is hevig gestileerd en het kleurenpallet bestaat uit veel donkere, grauwe tinten. Het zwart is ook echt zwart, maar alles blijft goed te volgen, wat een duidelijk pluspunt is. Ook in het donker blijft de uitlijning van objecten op de achtergrond duidelijk. Het wit ziet er echter bij vlagen wat flets uit, waardoor het vermoeden ontstaat dat er niet volledig gebruik gemaakt wordt van de High Dynamic Range mogelijkheden van het format. Ondanks deze onvolmaaktheden is de 4K-disc zeker de moeite voor de fans.

Watchmen The Ultimate Cut - Tales of the Black Freighter

Geluid

Voor het geluid is er niet gekozen voor Dolby Atmos maar wel voor de Dolby TrueHD soundtrack. Deze is bijzonder goed gelukt en zorgt voor een volledige immersie over de volledige 360 graden. De soundtrack vult de hele kamer, maar zelfs als Silk Spectre en Night Owl tegen elkaar fluisteren blijft dit perfect te verstaan. De midden en hoge tonen blijven perfect helder en duidelijk en de lage tonen geven extra kracht aan elke stoot en explosie op je scherm. Waar het visuele gedeelte soms iets tegenvalt, maakt de audio dit dus meer dan goed.

Watchmen The Ultimate Cut - Nite Owl en Silk Spectre

Watchmen: The Ultimate Cut –
nog geen definitieve versie

Watchmen The Ultimate Cut - 4k UHDWatchmen is een comic die in de kast van iedere verzamelaar thuishoort en de verfilming houdt tien jaar later nog steeds stand. Zelfs de Snyder-haters zullen moeten toegeven dat de stijl zeer goed past. Watchmen was zeker niet de eerste superheldenfilm met een R rating (o.a. V for Vendetta (ook gebaseerd op werk van Moore), Spawn en Blade gingen al voor), maar het is wel degene die de maatschappijkritische noot zo rauw weergaf. Iets wat de huidige gelijknamige serie op HBO, die voortborduurt op de comic, ook erg goed doet.

Watchmen: The Ultimate Cut op UHD is helaas nog steeds geen definitieve versie, al is het wel een verbetering op de blu-ray. De transfer kan beter en als ook de HDR wat beter gebruikt wordt, zou dat al veel schelen. Ook het gebrek aan extra’s is een gemis bij een titel als deze waar ontzettend veel over te vertellen valt. Juist met een uitgave als dit zou het format zich kunnen onderscheiden. Met een haarscherp beeld en interessante extra’s – naast het geluid dat prima is – zou de ultieme editie op 4K een feit geweest zijn. Misschien krijgt Watchmen ooit een nieuwe kans, net als de ondertussen tot mythische status verheven ‘Snyder Cut’ van Justice League

Watchmen: The Ultimate Cut is nu verkrijgbaar op UHD en blu-ray.

Titel: Watchmen: The Ultimate Cut
Regisseur: Zack Snyder
Acteurs: Billy Crudup, Matthew Goode, Malin Akerman, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Superhelden / Actie

Modern Myths service: koop Watchmen: The Ultimate Cut via Bol.com:

Watchmen: The Ultimate Cut – 4K UHD
Watchmen: The Ultimate Cut – Blu-ray

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Watchmen The Ultimate Cut - The Comedian classic

Watchmen The Ultimate Cut - Nixon

Watchmen The Ultimate Cut - Jackie Earle Haley

Watchmen The Ultimate Cut - Smiley

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise