Jumanji The Next Level - openingsbeeld

Jumanji: The Next Level on demand – vermakelijk vervolg of bejaard concept?

Nu de bioscopen dicht zijn en nieuwe titels uitgesteld zijn tot later in het jaar, moet je als filmliefhebber je toevlucht nemen tot je thuisbioscoop. Het aanbod is gelukkig enorm, want veel studio’s hebben ervoor gekozen hun recente films meteen digitaal en on demand uit te brengen. Helmie kon daarom nu al terugkeren naar de jungle met Jumanji: The Next Level. Is de frisse humor uit het eerste deel bewaard gebleven, of is het al game over voor deze franchise?

Jumanji: The Next Level is het vervolg op de onverwachte hit Jumanji: Welcome to the Jungle uit 2017. In dit tweede deel zien we vrijwel dezelfde filmcrew terug. Vier tieners werden in deel een via een computergame de Jumanji-jungle ingezogen en wisten ternauwernood te ontsnappen Drie jaar na hun eerste avontuur plannen Spencer Gilpin (Alex Wolff), Anthony ‘Fridge’ Johnson (Ser’Darius Blain), Martha Kaply (Morgan Turner) en Bethany Walker (Madison Iseman) een reünie. Alleen Spencer komt niet opdagen. Hij heeft heimwee naar zijn spelpersonage Dr. Bravestone (Dwayne ‘The Rock’ Johnson (Rampage: Big Meets Bigger, Doom)) en besluit het Jumanji videospel te repareren. Uiteraard gaat dat mis.

Dwayne Johnson

Nieuwe en oude bekenden

De volgende dag gaan Fridge, Martha en Bethany langs bij Spencers ouderlijk huis en ontmoeten opa Eddie (Danny DeVito (Dumbo, Smallfoot, Batman Returns)) en zijn vroegere zakenpartner Milo Walker (Danny Glover (Ulysses: A Dark Odyssey, The Dead Don’t Die)), die toevallig op bezoek is. Al gauw komen de drie vrienden erachter wat Spencer heeft gedaan en ze besluiten terug het spel in te gaan. Bethany blijft door een storing in het spel echter achter en opa Eddie en Milo worden het spel ingezogen. Ook blijkt dat de spelpersonages door elkaar zijn gehaald. Opa Eddie wordt Dr. Bravestone, de bejaarde Milo is nu Franklin ‘Mouse’ Finbar (Kevin Hart (The Secret Life of Pets, Superhero Movie)) en Fridge komt er tot zijn schrik achter dat hij professor Sheldon Oberon (Jack Black (The House with a Clock in its Walls, Kung Fu Panda)) is geworden. Bethany gaat ondertussen langs bij Alex Vreeke (Colin Hanks) die jaren eerder door Jumanji werd gegrepen om ook hem over te halen terug te keren naar het spel om haar vrienden te redden.

Danny DeVito

Jumanji: The Next Level –
bejaarden gevangen in een video game

Zoals ook in Jumanji: Welcome to the Jungle is de verhaallijn in dit tweede deel simpel. Het team gaat weer op pad om een missie te voltooien die bestaat uit verschillende levels. Dit keer is er een nieuwe schurk in het spel – Jurgen the Brutal (Rory McCann (Game of Thrones)). Hij heeft het magische ‘Falcon Jewel’ gestolen, een amberkleurig juweel dat de droogte kan stoppen die Jumanji bedreigt. De spelers moeten het juweel terugvinden en in het zonlicht houden en tenslotte “Jumanji!” roepen.

Maar allereerst moet het team Spencer terugvinden en dat gaat niet zonder slag of stoot. Uiteraard is de mix-up van personages al een uitdaging voor de groep. Want hoe leg je aan twee bejaarden – die geen enkel verstand hebben van videospelletjes – uit hoe ze het spel moeten spelen? Dat is natuurlijk rampzalig in een spel op leven of dood, maar het is fantastisch te zien hoe Kevin Hart en Dwayne Johnson de karaktereigenschappen van respectievelijk Danny Glover en Danny DeVito geloofwaardig weten over te brengen. Het geeft de film wat meer karakter. Met name Kevin Hart schittert in deze rol en praat zo langzaam en beheerst dat er meerdere levens verspild worden. Het team is dus uit vorm en het duurt een tijdje voordat alles op de rit is.

Rory McCann

De jungle verruilt voor woestijn en hooglanden

In dit deel wordt de jungle verruilt voor de woestijn. Dit is nog wel te begrijpen in de zin dat het gestolen juweel een droogte veroorzaakt. Maar vanuit de woestijn gaan we verder naar een bijna alpachtig landschap met veel dennenbomen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de jungle wordt achtergelaten. Hierdoor staat de film ver af van de originele film Jumanji uit 1995. Ook de moordlustige dieren zijn dit keer wat ongeloofwaardig. Zo heb je een kudde struisvogels die meer lijkt op een kruising met een kasawari. Verder is dit tweede deel erg donker gefilmd ten opzichte van het vorige deel, wat ik de kwaliteit niet ten goede vind komen. De twee nieuwe personages in het spel voegen niet heel veel toe en ook de nieuwe skills en zwaktes zijn niet echt een aanvulling op het geheel.

Jack Black en Karen Gillan

Jumanji: The Next Level – vermakelijk vervolg

Jumanji The Next Level blu-rayJumanji: The Next Level is opnieuw een laagdrempelige fantasy actiekomedie die ook goed te volgen is als je Jumanji: Welcome to the Jungle nooit gezien hebt. Het ligt verder van de originele Jumanji-film uit 1995, maar desalniettemin is het een vermakelijke film. De bejaarden maken dit vervolg tot een hilarische film en de acteurs komen geloofwaardig over. Wel vond ik het verhaal dit keer wat minder goed opgebouwd en daardoor minder spannend dan de vorige delen. Ook ditmaal eindigt de film met een klein open einde. Ik ben dan ook benieuwd of de reeks nu werkelijk tot een einde is gekomen, of dat er in een volgend deel gezocht wordt naar weer een andere mix van de bekende elementen.

Jumanji: The Next Level is nu digital te koop op Pathé Thuis, iTunes, xbox, Google en Rakuten TV en is vanaf  22 april on demand verkrijgbaar. Vanaf 29 mei is de titel op blu-ray, dvd en 4K UltraHD beschikbaar.

Titel: Jumanji: The Next Level
Regisseur: Jake Kasdan
Acteurs: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Digital
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

Jumanji The Next Level - het avontuur gaat verder

Awkwafina

Jumanji The Next Level - Dwayne The Rock Johnson en Kevin Hart

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise