Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Bloodshot openingsbeeld
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Bloodshot film: Vin Diesel als super- of actieheld?

Vlak voor we thuis moesten blijven en de bioscopen dichtgingen vanwege het Corona-virus, maakte Vin Diesel zijn opwachting als ‘superheld’ Bloodshot. Sony Pictures heeft deze held uit het universum van Valiant Comics nu al beschikbaar gemaakt om digitaal te kopen, zodat je alsnog kennis kunt maken met Ray Garrison, de cybernetische supersoldaat. Onze nieuwe redacteur Dirk keek de Bloodshot film en dook voor je in de geschiedenis van deze actie/superheld. Hoe heeft de overstap van comic naar het witte doek uitgepakt? Of in dit geval dus, naar je televisiescherm.

Bloodshot op blu-ray of dvd winnen? Doe mee met onze Bloodshot op blu-ray/dvd winactie!

Superhelden zijn in hun avonturen al lang niet meer beperkt tot de 22 pagina’s van hun comics. Er verschijnen steeds meer superhelden en -schurken op het witte doek en je televisiescherm. Het publiek smult ervan. Net als in de comic-industrie hebben Marvel en DC wel de meeste superhelden op hun naam. Er zijn alleen nog genoeg andere interessante superhelden van kleinere uitgeverijen. Bloodshot van Valiant Comics is daar één van. Sony Pictures heeft genoeg ervaring met superhelden en -schurken, maar weten ze van de relatief onbekende Bloodshot een succes te maken?

Bloodshot blu-ray 2D

Moeilijke start

De releasedatum van de Bloodshot film viel – net als bij een heleboel andere titels – ongelukkig. Al in zijn eerste week werden de bioscopen gesloten vanwege het coronavirus. De titel is gelukkig nu al te bekijken op onder andere Pathé Thuis en liefhebbers van actiefilms zullen zeker niet teleurgesteld worden. Niets voor niets is Vin Diesel (xXx, Guardians of the Galaxy, The Chronicles of Riddick) aangetrokken voor de rol van Bloodshot. De 52-jarige acteur staat vooral bekend om zijn stoere rollen, zoals de buitenaardse crimineel Riddick, de spion Xander Cage en natuurlijk Dominic Toretto uit de Fast and the Furious-reeks.

Action Champ Walkaway

Bloodshot film: Wie is Bloodshot?

Vin Diesel is Ray Garrison, die deel uitmaakt van een speciale eenheid van het leger. Als Ray na zijn laatste missie thuiskomt, gaat hij samen met zijn vriendin op vakantie. Het stel wordt ontvoerd en vermoord door terroristen. Het leger stelt het lichaam van Ray ter beschikking aan ‘Rising Spirit Tech’, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van cybernetische verbeteringen voor gehandicapte Amerikaanse militairen. Ray wordt wakker in een laboratorium. Hier maakt hij kennis met dokter Emil Harting (Guy Pearce (The Time Machine, Memento, Alien: Covenant)), uitvinder van een geavanceerde nanotechnologie. Deze technologie is toegepast op Rays lichaam, waardoor hij ontzettend sterk is geworden. Daarnaast geneest zijn lichaam razendsnel bij verwondingen en is Ray de ultieme soldaat geworden. Hij kan zich alleen niets meer herinneren van zijn verleden. Als op een avond toch vlagen van zijn geheugen terugkomen, besluit Ray zijn speciale krachten in te zetten voor wraak op zijn moordenaars. Wanneer hij terugkeert, blijkt er natuurlijk meer aan de hand te zijn en weet Ray niet meer wie hij moet geloven of kan vertrouwen.

Ray Garrison

Valiant Comics:
opkomst van een nieuwe uitgeverij en helden

In de jaren 90 besloten verschillende schrijvers en tekenaars de grote uitgeverijen Marvel en DC te verlaten. Ze waren niet tevreden bij hun huidige werkgever en wilden nieuwe helden en avonturen bedenken én daar zelf de baas over zijn. Jim Shooter, voormalig hoofdredacteur bij Marvel, richtte in 1989 Valiant Comics op. Hij deed dat samen met een aantal bekende tekenaars, waaronder Bob Layton en Barry Windsor-Smith. In eerste instantie werd begonnen met het uitgeven van nieuwe avonturen van oude reeksen, zoals Magnus, Robot Fighter en Doctor Solar, Man of the Atom.

Bloodshot Classic Omnibus Vol 1

Niet veel later werden er nieuwe helden geïntroduceerd, waarvan X-O Manowar, Harbinger en Bloodshot toch wel de bekendste zijn. De bedenkers van Bloodshot zijn Kevin VanHook, Don Perlin en Bob Layton. Bloodshot kreeg niet direct zijn eigen serie. In 1992 verscheen hij eerst in de series Eternal Warrior #4 en Rai #0. In 1993 kreeg hij dan eindelijk zijn eigen serie en verscheen Bloodshot #1. De originele serie was een groot succes voor schrijver Kevin VanHook en tekenaar Don Perlin. Er werden meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. In de comics heet Bloodshot overigens Angelo Mortalli. De serie bestaat uit verschillende reeksen en loopt tegenwoordig nog steeds.

Eiza González

Bloodshot film: Valiant Comics anno nu

Valiant Comics heet tegenwoordig Valiant Entertainment. In 2018 is het bedrijf overgenomen door DMG Entertainment, een groot entertainmentbedrijf. Naast het uitgeven van comics worden de helden van Valiant nu tot leven gebracht in videogames en films. Ik kan me de opkomst van al die nieuwe uitgeverijen nog goed herinneren. Destijds had ik weinig aandacht voor de helden van Valiant. Ik bleef Spider-Man, X-Men en Batman trouw en las daarnaast veel manga. Ook vond ik de comics van Image, een andere populaire uitgeverij, veel leuker.
Met de aankondiging van de Bloodshot film werd ik toch nieuwsgierig naar de oorsprong van deze held. Als je dan echt wil weten hoe het allemaal begon op papier, dan is de Bloodshot Classic Omnibus Volume 1 toch wel verplichte kost. Het is een prijzige omnibus, maar hierin kun je wel zijn eerste gastoptredens bewonderen en de eerste 24 delen van de originele serie lezen. Wil je wat recenter en moderner werk over Bloodshot lezen, dan is lopende reeks Bloodshot 2019 aan te raden.

Sam Heughan

Marvel of het Valiant Universum?

Het is een moeilijke tijd om te voorspellen wat de Bloodshot film financieel gaat doen. Ik zie het personage graag terug voor een vervolg. Het zou fijn zijn om Ray Garrison dan wat meer diepgang te geven. Dat lukt Vin Diesel niet in de 109 minuten die hem zijn gegeven. Diesel moet het overigens niet hebben van zijn acteerprestaties en dialogen, maar de rol van Bloodshot past goed bij hem. Diesel is een moderne en bombastische actieheld die flink te keer mag gaan in Bloodshot. Dat willen de kijkers en zeker de fans van Diesel graag zien.

In het begin had ik een beetje moeite de acteur los te zien van de Fast en Furious-reeks, maar naarmate de film vordert, lukt dit toch aardig. Bloodshot is voor mij wel meer een actiefilm, dan een superheldenfilm. Bloodshot is ook geen echte superheld, maar komt meer in de buurt van een RoboCop en de Punisher, een van mijn favoriete personages uit het Marvel Universum. Ik verwacht niet dat Sony met het uitbrengen van Bloodshot direct gaat beginnen met een gedeeld Valiant Universum. Daarvoor zijn die helden net iets te onbekend. Vanwege de coronacrisis zal Sony het de komende tijd vast op veilig spelen met het uitbrengen van Venom 2 en Morbius, beide overigens uit de koker van Marvel.

Vin Diesel als cybernetische superheld

Bloodshot film: best een schot in de roos

Bloodshot blu-ray 2DDe (eerste) Bloodshot film valt niet tegen en smaakt zelfs naar meer. Helaas heeft het publiek het niet altijd voor het zeggen. Gelukkig kun je als stripliefhebber wat je favoriete held betreft altijd terugvallen op papier. Dat is een groot voordeel voor comicliefhebbers, want er zijn nog zoveel avonturen die je kunt (her)beleven in die 22 pagina’s van een comic. Ben je meteen voorbereid op een mogelijk filmvervolg.

De Bloodshot film is nu digital te koop op Pathé Thuis, iTunes, xbox, Google en Rakuten TV en is binnenkort ook on demand verkrijgbaar. Vanaf 1 juli is de titel op blu-ray, dvd en 4K UltraHD beschikbaar.

Titel: Bloodshot
Regisseur: Dave Wilson
Acteurs: Vin Diesel, Eiza Gonzáles, Guy Pearce
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Digital
Genre: Actie, superhelden

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2020 Modern Myths / Beeld: © Sony Pictures Home Entertainment

Vin Diesel

Guy Pearce

Dirk Middelwaart

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise