King Arthur: legend of the sword 1

King Arthur: Legend of the Sword – lotsbestemming om je schouders bij op te halen

King Arthur: Legend of the Sword is op blu-ray en dvd verschenen. De film plaatst Koning Arthur in een Brittannië met een duistere ‘Sword and Sorcery’-stijl en regisseur Guy Ritchie (Snatch, Sherlock Holmes) maakt er een actiespektakel vol met zijn karakteristieke humor. Genoeg redenen voor Modern Myths om deze nieuwe interpretatie van de klassieke legende aan de tand te voelen.

Wil je je verdiepen in de legendes van Koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel, dan staan je bibliotheken vol materiaal ter beschikking. Daarnaast kun je tal van bekende en minder bekende films bekijken, zoals King Arthur uit 2004 met Clive Owen, Excalibur uit 1981 (gebaseerd op Le Morte d’Arthur van Thomas Malory), First Knight uit 1995 met Sean Connery en Richard Gere en natuurlijk Monthy Python and the Holy Grail en Merlijn de tovenaar van Disney, gebaseerd op het boek The Sword in the Stone van T.H. White. Om een nieuw verhaal te maken rond een van de meest bekende mythische figuren uit de Engelse geschiedenis, moet je dus sterk in je schoenen staan.

Regisseur Guy Ritchie pakt het in zijn eigen, unieke stijl aan en geeft Arthur een eigenwijze straatvechtersmentaliteit mee. Helaas mixt die kenmerkende Guy Ritchie-humor niet altijd met de zwaarte van de Arthur-legende en is het resultaat een onsamenhangende hervertelling van het bekende verhaal van het zwaard in de steen.

King Arthur: legend of the sword 2

Man versus magiër

In King Arthur: Legend of the Sword is gekozen voor een Sword and Sorcery setting. Uther Pendragon (gespeeld door Eric Bana) is koning en het land wordt belegerd door de magiër Mordred. De film opent als gigantische oorlogsolifanten met sloopkogels aan hun slurf kasteel Camelot aanvallen. Uther neemt Excalibur ter hand en weet met zijn magische zwaard de aanval in zijn eentje af te slaan. De stijl van de film lijkt bijzonder veel op het werk van illustrator Frank Frazetta; duister en mysterieus, met monsters uit de wereld van H.P. Lovecraft en Robert E. Howard (Conan).

Dit is het Brittannië uit de legendes, mythes en sprookjes, waarin Excalibur via The Lady of the Lake tot Uther Pendragon gekomen is en waar uit de kluiten gewassen ratten, slangen, vleermuizen, wolven en roofvogels de wildernis onveilig maken. Londen heet nog Londinium, staat vol Romeinse bouwwerken en wordt druk bezocht door andere volkeren, zoals de Vikingen. Het zet het verhaal in een rijke, magische omgeving.

King Arthur: legend of the sword 3

Arthur op straatniveau

Ondanks de fantasy-setting plaatst Guy Ritchie zijn Arthur, gespeeld door Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), met beide voeten in de modderige straten van de stad. Uther wordt verraden door zijn broer Vortigern (Jude Law) en Arthur groeit als wees op in een bordeel. In kenmerkende Guy Ritchie-stijl van flitsend camerawerk en razendsnelle scène overgangen zien we Arthur in sneltreinvaart opgroeien tot straatvechter, smokkelaar en kleine crimineel. Hij verzamelt een clubje handlangers en runt het bordeel als leider van het gewone volk, compleet met schunnige, Engelse straatschoffies humor.

Deze stijl maakte films als Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch tot de vermakelijke meesterwerkjes dat ze zijn en paste met een beetje wennen ook prima bij Sherlock Holmes. In King Arthur: Legend of the Sword gaat dit echter mis zodra Arthur zijn lotsbestemming moet accepteren.

King Arthur versus Jude Law

King Arthur: Legend of the Sword: ouwe jongens, krentenbrood

Arthur komt in de problemen als hij zich -onbedoeld- in de zaken van koning Vortigern mengt. Hij vlucht de stad uit en belandt aan de voet van Camelot, waar Excalibur na de val van Uther na jaren tevoorschijn gekomen is. Het zwaard zit vast in een rots, waar niemand het uit kan trekken, tot Arthur het probeert. De eigenwijze straatvechter is natuurlijk de enige die het zwaard kan hanteren, maar weigert zijn geboorterecht en lotsbestemming opgedrongen te krijgen.

Het is in deze film niet Merlijn, maar een jonge, vrouwelijke magiër die Arthur helpt zijn verleden te begrijpen en zijn lot te accepteren. De scènes waarin Arthur naar een eiland vol monsters reist om Excalibur beter te leren begrijpen is leuk. Maar als hij, met zijn gezicht in de modder, tot het uiterste gedreven toch uiteindelijk Excalibur accepteert, weet Ritchie de kentering in Arthur meteen weer teniet te doen. De flauwe manier waarop Arthur zijn metgezellen op het eindgevecht voorbereid maakt dit keerpunt nietszeggend. Nergens wordt King Arthur: Legend of the Sword episch, doordat de dramatiek constant weggeveegd wordt door de ‘ouwe jongens, krentenbrood’, zie-ons-stoer-doen mentaliteit.

Guy Ritchie verfilmt King Arthur

Beestachtige magie

Daarnaast is de magie in de film niet indrukwekkend. Het monster waar Vortigern een pact mee sluit is wel nachtmerrie waardig, maar Mordred en de magiër die Arthur helpt, lijken vooral druïdes die de geesten van dieren kunnen beheersen. Daarbij worden de beesten op onverklaarbare wijze reusachtig, zoals de olifanten aan het begin, een arend en een slang van torenhoog formaat. Waar kwam die slang ineens vandaan?

En zijn de Dryaden die Arthur ziet echt of een visioen? Er had meer uitleg over de werking van de magie en de monsters in de film mogen zitten. Nu zijn het vooral losse elementen in een verder ‘down to earth’ verhaal.

King Arthur: legend of the sword 9

King Arthur: Legend of the Sword: bekijk het

King Arthur: Legend of the Sword draait om het begin van de carrière van Arthur. Verwacht buiten Mordred en The Lady of the Lake verder geen andere elementen uit de Arthur-legendes. Guinevere en Lancelot komen er niet aan te pas en ook Morgan Le Fay is nog niet aan de beurt. Er is dus voldoende materiaal om meer films te maken over deze nieuwe incarnatie van Koning Arthur. Ritchie zet zijn Arthur neer als eigenwijze vechtersbaas, die Engeland vertegenwoordigd met een uitstraling waar niet mee te sollen valt.

Op het einde zien we de ronde tafel in aanbouw. Op de vraag wat dat moet zijn, zegt Arthur: “het is een tafel. Je zit er aan”. Dat geeft perfect de houding van de hele film weer: Koning Arthur is een legende, je kijkt er naar. Maar nergens voel je je betrokken. Dat weerhoudt de film ervan het epische gevoel op te wekken dat je bij een Koning Arthur legende moet voelen. Want als Arthur zelf zijn schouders bij de gebeurtenissen ophaalt, doen wij dat ook.

Film - King Arthur: Legend of the SwordTitel: King Arthur: Legend of the Sword
Regisseur: Guy Ritchie
Acteurs: Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana
Uitgever: Warner Bros
Medium: DVD
Extra’s: Arthur with swagger – behind the scenes met Charlie Hunnam

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

King Arthur: legend of the sword 8

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.