Krijger van de Altaii openingsbeeld
BookBeat banner - Adtraction4

Krijger van de Altaii – verlaat ‘debuut’ van Robert Jordan

Krijger van de Altaii had het debuut moeten zijn van Robert Jordan (The Wheel of Time / Het Rad des Tijds), maar is dat uiteindelijk nooit geworden. Op een of andere manier werd het manuscript tot twee keer toe aangekocht, maar nooit uitgegeven. Nu er bij Amazon druk gewerkt wordt aan een televisieserie van Het Rad des Tijds, is dit natuurlijk het ideale moment om Robert Jordans werk weer in de spotlight te zetten. Hoe leest zijn eerste boek daarbij weg?

Krijger van de Altaii - Robert Jordan coverIn Krijger van de Altaii wordt het verhaal verteld van Wulfgar, heer van de Twee Paardenstaarten en krijger van de Altaii. In een brute en harde wereld staat zijn volk door problemen zoals uitdroging van de grond en de aanwezigheid van gevaarlijke wezens onder druk. Wulfgar zet alles op alles om de Altaii te redden. Naast alle veranderingen in de natuur zijn er ook nog profetieën en is een tweeling koninginnen aan de macht die een gevaar opleveren voor het voortbestaan van de Altaii. Alleen met behulp van een buitenstaander, Elspeth – een Doler – is er een kans dat Wulfgar zijn volk kan redden van de ondergang.

Robert Jordans beginnerswerk

In het voorwoord van Krijger van de Altaii legt redacteur Harriet P. McDougal – de echtgenote van Robert Jordan (een pseudoniem van James Oliver Rigney Jr.) – uit waar dit boek in de reeks succesvolle boeken van de fantasyschrijver thuishoort. Aan alles in het verhaal merk je dat het hier een debuut betreft. De personages zijn nogal ruw uitgewerkt en ook de omgeving wordt niet echt beeldend neergezet. Jordan probeert van alles uit in zijn schrijftechniek, maar hij is nog niet echt zeker van zijn kunnen. Dit zorgt ervoor dat de personages weinig diepgang hebben. Wulfgar wordt neergezet als een brute barbaar, die alles op alles zet om zijn volk te redden. Pas op het einde krijg je een beetje een menselijk gevoel bij zijn personage.

Dolers: verdwaalde personen uit onze tijd

Ook bepaalde ideeën zoals de Dolers worden wel aangestipt, maar niet uitgewerkt. Een gemiste kans, want het idee erachter is best geniaal. Dolers zijn mensen uit onze huidige tijd, die in de wereld van de Altaii terecht komen. Dat is best een leuk en apart idee, maar helaas wordt er niet verder op ingegaan. Daarbij wordt Elspeth in de samenvatting op de achterkant van het boek als een belangrijk sleutelfiguur neergezet, maar in het verhaal heeft ze maar een minuscule rol.

Altaii: barbaren als Conan

Krijger van de Altaii lijkt zich een beetje af te spelen in de wereld van Conan de barbaar. Het draait om brute, sterke mannen en onderdanige vrouwen met her en der een wijze heks. Wulfgar neemt ook alleen raad aan van deze wijze vrouwen die beschikken over sterke magische krachten. Het lijkt alsof hij alleen voor deze heksen respect heeft, de overige vrouwen worden gezien als bedslaven en schoonmaaksters. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt, wordt omschreven als een dorre en droge woestijn. Ook dat deed mij denken aan de films van Conan. In mijn gedachten begon Wulfgar ook steeds meer weg te krijgen van Arnold Schwarzenegger.

Krijger van de Altaii – beetje spanning,
weinig sensatie

In Krijger van de Altaii maak je alle avonturen van Wulfgar mee. Om zijn volk te redden komt hij geregeld in benarde situaties terecht. Op sommige momenten weet Robert Jordan dit zodanig te beschrijven dat je meegesleurd wordt in het verhaal en vol spanning verder leest. Helaas zijn deze stukken zeer sporadisch aanwezig. Het boek levert je wel wat spanning, maar het verhaal in zijn totaliteit wordt niet zo sensationeel neergezet.

Een begin voor Het Rad des Tijds

Jordan laat de avonturen van Wulfgar niet helemaal eindigen in dit boek. Wulfgar staat uiteindelijk nog steeds in dubio of hij zijn volk nou echt gered heeft of dat het leven zoals ze kenden toch verdwijnt. Wulfgar is dus nog niet klaar met zijn avontuur en rijdt in het boek letterlijk zijn nieuwe toekomst tegemoet. Het lijkt erop alsof de fantasyschrijver op deze manier een opzet wil maken naar verdere verhalen. Na Krijger van de Altaii is hij begonnen aan zijn grote en bekende werk Het Rad des Tijds. Volgens kenners is Krijger van de Altaii dan ook een duidelijke opzet naar de wereld van dit uitgebreide epos.

Krijger van de Altaii:
een aardige kennismaking met Robert Jordan

Zonder ooit iets van Robert Jordan gelezen te hebben, ging ik helemaal fris Krijger van de Altaii in. Voor een debuutboek is het absoluut geen slecht verhaal. Er zijn nog wat dingen die verfijnd hadden kunnen worden op het gebied van de schrijfstijl, de spanning en het geven van een bepaald gevoel aan de lezers. Maar het verhaal op zich staat als een huis. Krijger van de Altaii heeft mij zeker geprikkeld om de boeken van Het Rad des Tijds erbij te pakken. Ik ben erg benieuwd naar de verdere fantasywereld van Robert Jordan.

Titel: Krijger van de Altaii
Auteur: Robert Jordan
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 8668 4

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

BookBeat banner - Adtraction4