Momentum en Gebroken - openingsbeeld

Momentum en Gebroken – de Momentum-serie van Shelena Shorts

De Momentum-serie is de Nederlandse versie van de The Pace-serie van de Amerikaanse schrijfster Shelena Shorts. De achttienjarige Sophie ontmoet de knappe Weston die meer is dan je op het eerste gezicht denkt. Dan blijken Sophie en Wes een diepere connectie met elkaar te hebben. Vorig jaar bracht Dutch Venture Publishing het eerste deel uit – Momentum – en in maart verschijnt deel twee: Gebroken. We bespreken beide boeken in deze Young Adult-serie.

Momentum en Gebroken - Momentum cover smallGebroken is het vervolg van Momentum, het eerste boek van de gelijknamige Momentum-serie (In Amerika The Pace-serie) geschreven door de Amerikaanse schrijfster Shelena Shorts. In het Engels zijn inmiddels vier delen gepubliceerd: The Pace (2009), The Broken Lake (2010), The Iron Quill (2011) en The Hour of Dreams (2012). In juni 2019 is het eerste deel vertaald in het Nederlands door Dutch Venture Publishing, onder de naam Momentum. Het tweede deel Gebroken komt deze maart in de verkoop en ik kreeg de kans om beide delen te mogen lezen en te beoordelen.

Momentum – transfusie met alligatorbloed

De achttienjarige Sophie is voor de zoveelste keer verhuisd als ze tegen de Maserati van de superknappe student Weston aanrijdt. Sophie voelt zich direct aangetrokken tot en verbonden met de mysterieuze Wes. Dan blijkt Wes anders te zijn dan de meeste mensen. Hij is gemuteerd door een transfusie met alligatorbloed. Hierdoor is zijn verouderingsproces vertraagd, waardoor hij in dertig mensenjaren zelf slechts één jaar ouder wordt. Door de mutatie zijn ook zijn fysiologische eigenschappen zoals lichaamstemperatuur, metabolisme en tijdsbesef veranderd. Dan blijken Sophie en Wes een nog diepere connectie met elkaar te hebben dan je kunt vermoeden. Een spel van aantrekken en afstoten begint dat zich opbouwt tot een gruwelijke climax.

Momentum en Gebroken: Twilight zonder vampier

Bij Momentum had ik in het begin moeite met het kinderlijke en beschrijvende taalgebruik. Maar ik moet bekennen dat ik, na de eerste vijftig pagina’s overwonnen te hebben, helemaal in het verhaal zat. Uiteindelijk heb ik beide boeken in twee dagen verslonden. Momentum vind ik persoonlijk teveel lijken op een combinatie van Stephenie Meyers Twilight en New Moon. De vampier is vervangen door een soort van hybride Gator-man. Er is een onmogelijke obsessieve liefde, er zijn fysieke barrières en ook het afstoten om de ander te beschermen komt allemaal aan bod. Aan de andere kant is het boek daardoor herkenbaar en laagdrempelig voor iedereen.

Gebroken – Ontdekking naar elkaar

Momentum en Gebroken - Gebroken cover smallGebroken begint waar Momentum eindigde. Sophie en Weston pakken hun relatie weer op na de grote eindclimax van het eerste deel. Gebroken sluit precies aan op Momentum en voelt als een verlengstuk. Dit tweede deel is wat origineler en niet meer te vergelijken met Twilight. Er blijken mensen op zoek te zijn naar het geheime alligatorserum. Ondertussen ontdekken Wes en Sophie meer van elkaar en dat verdiept hun relatie. Het is echt zwijmelen bij deze lieve en onschuldige puberliefde. De spanning bouwt op en komt wederom tegen het einde van het boek tot een nieuwe spannende climax als de twee met vrienden naar Virginia gaan om vakantie te vieren. Ik vraag me wel nog steeds af waarom de uitgever gekozen heeft voor de titel Gebroken in plaats van een letterlijke vertaling van The Broken Lake.

Diepgang ontbreekt

Hoeveel ik ook heb gezwijmeld in de romantische verhaallijn van Wes en Sophie, de echte diepgang ontbrak. Ik had liever gezien dat de auteur verder in was gegaan op de mysterieuze connectie die Sophie en Weston hebben. Beide boeken zijn 250 pagina’s lang, maar hadden wat mij betreft wel kunnen worden gecombineerd. Ik hou ervan als een boek meer dan één spannende climax bereikt en nu was het prettig dat ik beide boeken achter elkaar kon lezen. Had ik er slechts een van beide, dan had dit toch een soort van onbevredigend gevoel achtergelaten, omdat ik eigenlijk naar meer actie zou verlangen. Ben je eindelijk op dreef en zit je op je puntje van je stoel, dan is het boek al uit. Verder is het verhaal soms een tikkeltje voorspelbaar en zou ik ook meer flashbacks willen over het verleden van Wes. Nu worden er af en toe wat fragmenten uitgelicht, waar vaak al tussen de regels door naar werd gesuggereerd.

Momentum en Gebroken: guilty pleasure

Ook al vind ik het verhaal in Momentum en Gebroken soms wat oppervlakkig en vergelijkbaar met andere young adult-reeksen, ik heb wel gesmuld van beide boeken. Wes en Sophie hebben me meegesleept in hun liefdesverhaal en misschien bestel ik de Engelse boeken om te zien of Sophie haar negentiende levensjaar zal overleven en of Wes voldoende aan zijn ‘helderheid van geest’ kan werken. De Momentum-serie is zeker een aanrader voor een druilerige en stormachtige dag!

Titels: De Momentum-serie: Momentum en Gebroken
Auteur: Shelena Shorts
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN:
Momentum: 978 94 925 8535 6
Gebroken: 978 94 925 8548 6

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.