Leestip De Labyrintrenner

Leestip: De Labyrintrenner – James Dashner voor een schijntje

Uitgeverij Volt heeft een nieuwe midprice-editie van de populaire young adult klassieker De Labyrintrenner uitgegeven. Dit betekent dat je voor slechts € 8,99 het eerste deel van de trilogie in huis haalt. De verfilming van The Maze Runner valt te streamen op Disney+, maar Helmie vertelt je in haar leestip: De Labyrintrenner waarom je de televisie gerust uit kunt laten staan!

Thomas wordt in het donker wakker als hij in een kooi omhoog getakeld wordt. Zijn geheugen is gewist en hij wordt opgewacht door een groep jongens in een open ruimte die door een gigantisch labyrint omheind is. Al drie jaar lang proberen de Laarders daar een normaal bestaan te leiden, terwijl de renners een weg uit het labyrint zoeken. ’s Avonds echter sluiten de deuren van het labyrint en lopen er nachtmerrieachtige wezens rond.

In 2009 publiceerde James Dashner het eerste deel van zijn young adult dystopische sciencefiction boekenserie The Maze Runner. In het Nederlands werd deze vertaald als De Labyrintrenner, waarna de volgende delen De Schroeiproeven en De doodskuur verschenen. Ook zijn er nog prequels, sequels en aanvullende boeken. Met 6,5 miljoen verkochte exemplaren kan je gerust van een succes spreken. Maar heb je de serie nog niet gelezen, dan is dit het moment.

Nobies, Sjakkels en Geerpokken

In het begin moest ik een beetje wennen aan het “klunkige” taalgebruik in De Labyrintrenner. Er zijn wat ongebruikelijke woorden, zoals Sjakkel, Geerpok en Nobie, die veelvuldig terugkomen en wat onbeholpen klinken. Ik vond het soms wat storend, maar het zal voor anderen de sfeer van het boek verhogen.

Het boek had me echter na het tweede hoofdstuk al volledig in zijn ban. Wat ik bijzonder aan dit verhaal vind, is dat je met Thomas op ontdekkingstocht gaat en langzaam steeds meer puzzelstukjes verzamelt in een bizarre wereld.

Leestip: De Labyrintrenner – Spannend en steeds verrassend

Langzaam wordt het labyrint steeds realistischer. Al denk je het steeds beter te begrijpen, om vervolgens toch weer te gaan twijfelen. Zeker als je dan de epiloog van het verhaal leest staat de wereld weer op zijn kop.

Ook de spanning tussen de onderlinge Laarders is bijna tastbaar en wordt goed opgebouwd. Het draait niet alleen om een weg uit het labyrint te vinden; ook de onderlinge dynamieken tussen de jongens is goed opgebouwd.

Film versus boek

Ik heb in 2014 de verfilming van The Maze Runner gezien. Dat is al een behoorlijke tijd geleden dus. Wat me bij was gebleven, waren de vele gewelddadige scènes en de chaos. Ik had daarna niet direct de behoefte om het boek te lezen. Nu kreeg ik met deze midprice-editie de kans om het boek wel te lezen en was ik geïntrigeerd. En nadat ik de paperback had gelezen, was ik toch weer benieuwd naar de film.

Maar man, o man. Wat viel de verfilming zwaar tegen! Zo erg zelfs, dat ik na twee derde van de film gezien te hebben, hem heb afgezet omdat ik de verhaallijn extreem uitgekleed vond. Er zit natuurlijk altijd meer diepgang in de boeken dan in een film. Maar ik had het gevoel dat de spanningsopbouw tussen de personages die in het boek gecreëerd wordt, weg is op beeld. Hierdoor wordt de verfilming een soort slecht volgbare samenvatting van enkel hectische gebeurtenissen.

Leestip: De Labyrintrenner – Een must read!

In mijn beleving is het dus zeker de moeite waard om De Labyrintrenner in je boekenkast te hebben staan. Ik ben nu ook benieuwd naar de andere delen om te kijken hoe het Thomas, Teresa en de andere Laarders zal vergaan. Het boek leest makkelijk weg en trekt je mee in deze tijdloze post-apocalyptische wereld. Spannend tot de laatste bladzijde!

Titel: De Labyrintrenner
Auteur: James Dashner
Vertaler: Rogier van Kappel
Uitgever: Volt
ISBN: 978-90-214-9018-2

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths

James Dashner als midprice-editie

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.